Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Νέοι προς Μητσοτάκη / "Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να γινόμαστε νοσοκόμοι"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέοι προς Μητσοτάκη / "Θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να γινόμαστε νοσοκόμοι"

Νεολαίοι
Οι πέντε νεολαίοι που μίλησαν στην "Αυγή". Από αριστερά: Ανδρέας, Γιώργος, Νίνος, Ιουλία, Πάνος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Στην πλατεία Αυδή, με τα καφεδοστέκια και τα φαγάδικα, τους πεζόδρομους και τα πολλά σημεία για άραγμα, βγαίνουν όλη μέρα, κάθε μέρα παρέες νέων ανθρώπων. Μία από αυτές συναντήσαμε εκεί την περασμένη Τετάρτη το πρωί, μια ημέρα που τα timeline μας ήταν γεμάτα από φρεγάτες, Rafale και δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για στράτευση στα 18 και αύξηση της θητείας.

Ρωτώντας τα παιδιά τι πιστεύουν, μπήκαν με τη μία στο ψητό. "Δεν μου έκαναν εντύπωση οι δηλώσεις. Μία από τις πρώτες πράξεις της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης ήταν να πάρει πίσω τη μείωση της θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης" μας λέει ο Αντρέας, 21 ετών, ο οποίος σπουδάζει στο Πολιτικό του Παντείου. "Είναι γνωστό ότι η Δεξιά ονειρεύεται τη στράτευση. Είτε στράτευση στη ΔΑΠ είτε στον στρατό. Την πλύση εγκεφάλου που θέλουν να κάνουν θα την κάνουν με κάποιον τρόπο" συμπληρώνει ο Πάνος, 20 ετών, φοιτητής.

Ερωτήματα

Τι το τόσο κακό έχει όμως να πας στρατό στα 18 και να ξεμπερδεύεις; "Είναι ένα επιπρόσθετο βάρος η θητεία. Πόσο μάλλον όταν φεύγεις από μια φάση της ζωής σου που ήταν πιεστική λόγω των Πανελλαδικών" λέει ο Γιώργος, 18 ετών, φοιτητής στη Δημόσια Διοίκηση του Παντείου.

Τον χρόνο που πέρασε δεν θα μπορούσε να φανταστεί με τίποτα τον εαυτό του στα χακί, να καθαρίζει "καλλιόπες" και να κάνει σκοπιά στο πουθενά. "Έμαθα να καθαρίζω τουαλέτες όταν δούλευα στην καφετέρια, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάω στον στρατό για να το ξαναμάθω" λέει από τη μεριά του ο Αντρέας.

Μα υπάρχει πρόβλημα με τη στελέχωση. Υπάρχει υπογεννητικότητα. Πώς θ’ αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις αυξημένες προκλήσεις από την Τουρκία; "Μιλάνε για υποστελέχωση των ενόπλων δυνάμεων την ώρα που έχουν εξαγγείλει 15.000 θέσεις ΕΠΟΠ" σχολιάζει ο Νίκος, 24 ετών και πρόσφατα απόφοιτος της Ιατρικής Αθηνών.

"Το ΕΣΥ και η Παιδεία δεν είναι υποστελεχωμένα; Δεν υπάρχει πραγματική απειλή αυτή τη στιγμή στην Υγεία; Οπότε, αν πραγματικά πρέπει σώνει και ντε να βάλουμε κάποιον να κάνει κάτι, ας τον εκπαιδεύσουμε ως νοσοκόμο" προσθέτει ο Αντρέας. Ναι, αλλά στην Κύπρο και το Ισραήλ πάνε ήδη στα 18 τους στρατό. "Η Κύπρος είναι μια χώρα η οποία έχει κατοχικό στράτευμα στα εδάφη της και το Ισραήλ είναι ένα κατοχικό στράτευμα" απαντάνε τα παιδιά.

Και οι κοπέλες

Ωραία, ας αρχίσουν τότε να πηγαίνουν και οι κοπέλες στρατό. "Εδώ παλεύουμε να μην πάμε εμείς στρατό, θα δεχτούμε να πάνε κι οι κοπέλες;" αναρωτιέται ο Πάνος. "Θα μπορούσε να είναι προαιρετικό. Από τον περίγυρό μου πάντως δεν ακούω τις φίλες μου να λένε ότι θέλουν να πάνε" σκέφτεται η Ιουλία Ηλιοπούλου, 19 ετών, φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ.

"Επειδή και μόνο υπάρχει μια σεξιστική αντιμετώπιση για τις γυναίκες, ότι επειδή και μόνο είναι γυναίκες δεν είναι δυνατές, πιστεύω ότι θα πρέπει να μπορούν να πάνε στρατό" πιστεύει ο Γιώργος.

Να μεγαλώσει η θητεία έστω; "Μήπως να δούμε καλύτερα τα δικαιώματά μας;" αντιπροτείνει ο Γιώργος και μιλάει για εκείνα που δεν ακούγονται ποτέ στις κουβέντες των κυβερνώντων:

"Ένα ζήτημα είναι η καθιέρωση του οκταώρου και του πενθημέρου μέσα στα στρατόπεδα.  Ένα άλλο είναι η ελεύθερη διακίνηση πολιτικών ιδεών και κειμένων. Να μην φοβάται ο κόσμος να μιλήσει και να συνδικαλιστεί, να υπάρχει συνδικαλιστικός φορέας μέσα στα στρατόπεδα. Πολύ σημαντική είναι τέλος η ενεργοποίηση του Συνηγόρου του Οπλίτη, να καταγράφονται όλα τα αδικήματα, οι αυθαιρεσίες, οι αυτοκτονίες και τα ζητήματα που απασχολούν τους φαντάρους".

Α. Κορωναίου: Ο στρατός αντιπροσωπεύει την υποταγή στην εξουσία

Αν γίνει τελικά πράξη το μέτρο για τη στράτευση στα 18, θα συμβεί σε ημέρες που "τα παιδιά βλέπουν ένα πολύ θολό μέλλον μπροστά τους" τονίζει η Αλεξάνδρα Κορωναίου. Επιπλέον τα παιδιά σήμερα "έχουν μεγαλώσει σε μία πολύ λιγότερο αυταρχική οικογένεια" και η μετάβασή τους θα γίνει σ’ ένα σώμα "που δεν είναι ο στρατός από την εποχή της δικτατορίας, αλλά συνεχίζει να διατηρεί την αυστηρή ιεραρχική του δομή, τον αυταρχισμό και το καψώνι".

Είναι άλλο, τονίζει η Α. Κορωναίου, να φεύγει το παιδί από το σπίτι για να πάει στον στρατό και άλλο για να πάει στο πανεπιστήμιο. "Δεν θα απομακρυνθεί ως φοιτητής, αυτόνομα κι ωραία, επειδή πέρασε σε μια άλλη πόλη. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με την κατάκτηση της αυτονομίας, αλλά με την υποταγή στον αρχηγό, στον ανώτερο, σ' αυτό που συμβολίζει ο στρατός στην τελική, στην εξουσία".

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL