Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Σχολεία / Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το φιάσκο με τις μάσκες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχολεία / Έκθετη η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά το φιάσκο με τις μάσκες

Οι μάσκες έπεσαν και αποκαλύφθηκε η γύμνια του «επιτελικού» μπάχαλου, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αναφορικά με τη μη έγκαιρη προετοιμασία των σχολείων εν μέσω δεύτερου κύματος πανδημίας του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα έντονη δυσφορία επικρατεί στις τάξεις των δημάρχων, που εισπράττουν την αγανάκτηση των δημοτών τους, αφού οι μάσκες ήταν σε μεγάλο βαθμό ακατάλληλες.

Οι ίδιοι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής  Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), εξέφρασαν εκ νέου τη διαφωνία τους με το γεγονός ότι ο πρόεδρος του αυτοδιοικητικού οργάνου Δημήτρης Παπαστεργίου ανέλαβε τη διενέργεια του κεντρικού διαγωνισμού ύψους 6.195.000 ευρώ χωρίς να έχει υπολογίσει τις αστοχίες και το βάρος της αποτυχίας να βαραίνει την Αυτοδιοίκηση, παρότι την κύρια ευθύνη έχει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και εν τέλει την ανέλαβε με σημαντική καθυστέρηση το υπουργείο Υγείας, που τελικώς ανέλαβε την ευθύνη για την «αστοχία».

Οι δε προμηθευτές αποποιούνται κάθε ευθύνη και θέτουν ζήτημα επιπλέον αμοιβής για τις νέες παραγγελίες που θα απαιτηθούν, εφόσον το υφιστάμενο υλικό σε μάσκες δεν μπορεί να διορθωθεί. Την παραίτηση των συναρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Παιδείας Τ. Θεοδωρικάκου και Ν. Κεραμέως ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διπλά εκτεθειμένος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Υπό το βάρος του φιάσκου με τις μάσκες συνεδρίασε χθες, λοιπόν, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παπαστεργίου να μιλά για «λάθος» στο μέγεθος των μασκών, που οφείλεται στο υπουργείο Υγείας. Με αυτόν τον τρόπο επιχείρησε να αποποιηθεί την ευθύνη, αν και ο ίδιος αυτοβούλως ανέλαβε για λογαριασμό του αυτοδιοικητικού οργάνου, πράγμα που, όμως, εκθέτει όλους τους δημάρχους.

Ο Δημ. Παπαστεργίου, ως διπλά έκθετος -καθότι τη Δευτέρα εξέδωσε διθυραμβική δήλωση για τη δήθεν επιτυχημένη διανομή των μασκών ευχαριστώντας ονομαστικά τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά και προμηθευτές, όπως και τις εταιρείες που συνεργάστηκαν για την αποστολή του υλικού-, έσπευσε χθες να ανασκευάσει λέγοντας:

«Έχω στενοχώρια για την έκβαση του διαγωνισμού για τις μάσκες». «Πρέπει να τελειώσει ο διαγωνισμός με αξιοπρέπεια και διαφάνεια» πρόσθεσε. Ο ίδιος περιορίστηκε να οχυρωθεί πίσω από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας.

Το «λάθος» του υπουργείου Υγείας

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας, που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας -πολλές ώρες, δηλαδή, μετά την παραλαβή των μασκών από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς-, παραδέχτηκε το «λάθος» στις προδιαγραφές για την κατασκευή των μασκών.

«Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών» ανέφερε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και πρόσθεσε: «Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου».

Ως εκ τούτου η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας διαβεβαίωσε ότι «επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για τον διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

Κατόπιν αυτής της ανακοίνωσης η ΚΕΔΕ έσπευσε το βράδυ της Δευτέρας να διευκρινίσει: «Ζητήσαμε από τους αναδόχους του διαγωνισμού να σταματήσουν την παραγωγή τους επανεκκινώντας τη με βάση τις νέες προδιαγραφές που θα μας αποσταλούν από το υπουργείο Υγείας».

Η «επιτυχία» που ξεφούσκωσε...

«Η ευθύνη δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ για τις προδιαγραφές κατασκευής των μασκών. Εμείς εκτελέσαμε τις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας» είπε χθες ενώπιον του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο Δημ. Παπαστεργίου επιχειρώντας να αποποιηθεί την ευθύνη για την επιλογή του να διενεργήσει το αυτοδιοικητικό όργανο τον κεντρικό διαγωνισμό. Καθ' όλα τα άλλα μίλησε για «επιτυχία» στη διενέργεια του διαγωνισμού, με τον ισχυρισμό ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις από μέρους των 93 συμμετασχόντων προμηθευτών.

«Δεν μπορούμε να αθωώνουμε την κυβέρνηση!»

Εκφράζοντας τις αντιδράσεις των δημάρχων για το φιάσκο στον κεντρικό διαγωνισμό, ο πρώτος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Δημ. Παπαστεργίου: «Δεν επιτεύχθηκε ο στόχος για τις μάσκες. Ούτε παράχθηκαν ούτε παραδόθηκαν όσες μάσκες απαιτούνταν».

«Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση, η οποία έπρεπε έγκαιρα να λάβει μέτρα για την προμήθεια» τόνισε ο Λ. Κυρίζογλου προσθέτοντας: «Δεν μπορεί το αυτοδιοικητικό όργανο να ευχαριστεί την κυβέρνηση, γιατί πολύ απλά δεν μας εμπιστεύτηκε, αλλά μας φόρτωσε την ευθύνη και δεν μπορούμε να την αθωώνουμε».

«Η ΚΕΔΕ δεν μπορεί με ανακοίνωσή της να εμφανίζεται βασιλικότερη της βασιλέως και κυβερνητικότερη της κυβέρνησης» είπε ο Λ. Κυρίζογλου στηλιτεύοντας την πρότερη θριαμβολογία του Δημ. Παπαστεργίου. «Μακράν εμού ο ρόλος του κυβερνητικού εκπροσώπου» υπογράμμισε ο Λ. Κυρίζογλου υπενθυμίζοντας: «Είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΚΕΔΕ για τις μάσκες».

«Το 'λάθος' δεν μπορεί να αντανακλά στους αιρετούς»

«Διαφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή με την απόφαση να αναλάβει η ΚΕΔΕ τον κεντρικό διαγωνισμό για τις μάσκες» τόνισε ο επικεφαλής της Προοδευτικής Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας Απόστολος Καλογιάννης προσθέτοντας: «Δεν έπρεπε η ΚΕΔΕ να εμπλακεί στην όλη διαδικασία».

«Δεν είναι ένα απλό 'λάθος' το γεγονός ότι οι περισσότερες μάσκες χωρούν σε κεφάλι ζώων» είπε ο Απ. Καλογιάννης, αλλά πρόσθεσε: «Αυτό το λάθος, που οφείλεται στις προδιαγραφές του υπουργείου Υγείας, αντανακλά σε εμάς τους αιρετούς και πρέπει να γίνει γνωστό στην κοινωνία ότι δεν είναι δική μας η ευθύνη». Σε κάθε περίπτωση, είπε, πρέπει να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΚΕΔΕ.

Εκ των υστέρων διευκρινίσεις...

Υπό το βάρος των πιέσεων των δημάρχων να αποσαφηνιστεί ότι η ΚΕΔΕ δεν φέρει την ευθύνη για τις υπερμεγέθεις μάσκες που παραδόθηκαν στα σχολεία, ο Δημ. Παπαστεργίου έσπευσε εκ των υστέρων να δηλώσει δημοσίως: «Την ώρα αυτή, δυστυχώς, προκύπτει μια στρεβλή εικόνα, η ευθύνη όμως δεν ανήκει στην ΚΕΔΕ. Είδαμε ότι οι μάσκες είναι μεγάλες και ενημερώσαμε γι' αυτό. Παρ’ όλα αυτά, αυτές τις προδιαγραφές πήραμε και με αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να εκτελέσουμε το διαγωνισμό».

«Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε άλλο διαγωνισμό πέραν αυτού που είχε τις προδιαγραφές που μας δόθηκαν. Τώρα θα περιμένουμε τις νέες προδιαγραφές ώστε να ετοιμαστούν και να δοθούν οι μάσκες όπου έχουμε κενά» διευκρίνισε με δήλωσή του ο Δημ. Παπαστεργίου.

Οι πολίτες θα πληρώσουν το «λάθος»;

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δεν είχε λάβει απόφαση ακύρωσης του διαγωνισμού που άρον - άρον προκήρυξε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής με καταληκτική ώρα κατάθεσης προσφορών το βράδυ της ίδιας ημέρας! Πρόκειται για την προμήθεια των 605.000 τεμαχίων, εκ των οποίων 540.000 τεμάχια διαστάσεων 12 επί 22 εκατοστών και 65.000 τεμάχια διαστάσεων 10 επί 18 εκατοστών.

Την ίδια ώρα ο ένας μετά τον άλλον οι κατασκευαστές των μασκών δήλωναν χθες πως οι ίδιοι έφτιαξαν το υλικό με βάση τις προδιαγραφές που τους είχαν δοθεί και πως αναμένουν τις νέες προδιαγραφές. «Οι υπόλοιπες μάσκες, που δεν έχουν παραδοθεί, θα διορθωθούν με τις καινούργιες διαστάσεις. Αυτά δεν θα πληρωθούν από το ελληνικό κράτος, εμείς θα κληθούμε να τις διορθώσουμε» είπε χθες ένας από τους μεγάλους προμηθευτές.

Όμως δεν διευκρινίζεται ακόμη από πλευρά της κυβέρνησης εάν οι μάσκες που είναι άχρηστες λόγω των υπερβολικών διαστάσεων θα πληρωθούν από το κρατικό ταμείο. Υπενθυμίζουμε ότι η κεντρική προμήθεια ύψους 6.195.000 ευρώ για τις μάσκες ήταν από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», του οποίου οι πόροι προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων!

Έκθετη και η Ν. Κεραμέως

Προκειμένου να κουκουλωθεί το κυβερνητικό φιάσκο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έσπευσε χθες να πει (ΣΚΑΪ) πως δρομολογείται «η χορήγηση μασκών μιας χρήσης από την ΚΕΔΕ στους μαθητές που έλαβαν τη Δευτέρα υφασμάτινες μάσκες μεγάλων διαστάσεων». «Για τις μάσκες δόθηκαν εξηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας και ήδη έχουν δοθεί νέες προδιαγραφές προκειμένου να ξεκινήσει εκ νέου η παραγωγή» πρόσθεσε η υπουργός Παιδείας.

Νάσος Ηλιόπουλος:

Η ευθύνη βαραίνει την κυβέρνηση

"Η ευθύνη για το επιτελικό μπάχαλο με τις μάσκες στα σχολεία βαραίνει τον Κ. Μητσοτάκη» τόνισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως και του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου.

“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο να προετοιμαστεί για το άνοιγμα των σχολείων» υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος επικρίνοντάς τον ότι: «Επέλεξε να μην αραιώσει τους μαθητές και ανοίγει τα σχολεία με περισσότερα παιδιά ανά τμήμα. Επέλεξε να μην κάνει τις κατάλληλες προσλήψεις και τα σχολεία ανοίγουν με σχεδόν 20.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς. Επέλεξε να μην κάνει τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ στους εκπαιδευτικούς».

«Το μόνο που έκανε ήταν να προμηθευτεί μάσκες. Και από χθες όλη η χώρα βλέπει τα τραγελαφικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής» τόνισε ο Ν. Ηλιόπουλος υπογραμμίζοντας πως: «Οι δικαιολογίες ανάμεσα στην κ. Κεραμέως και τον κ. Θεοδωρικάκο δεν αφορούν την κοινωνία. Περιμένουμε τις παραιτήσεις και των δύο». «Η συνολική ευθύνη και για αυτό το επιτελικό μπάχαλο βαραίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη» κατέληξε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Παρέμβαση του τομέα Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ

«Ποιος πληρώνει την επιτελική ανικανότητα και την α(χ)ριστεία;» ήταν το ερώτημα που απηύθυναν στον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και του αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών, υπεύθυνου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Μίλτου Χατζηγιαννάκη κάνοντας λόγο για μάσκες “μίνι αλεξίπτωτα” και “μάσκες Θεοδωρικάκου”.

«Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε στη διάθεσή του μισό και πλέον μήνα προκειμένου να οργανώσει αποτελεσματικά τη διανομή προστατευτικών μασκών στα σχολεία της χώρας. Εκ του αποτελέσματος το εγχείρημα απέτυχε» σχολίασαν οι κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης. «Η δε προσπάθεια της κυβέρνησης να πετάξει το μπαλάκι των ευθυνών στους δημάρχους δείχνει το μέγεθος της ανικανότητας και της ανευθυνότητας» πρόσθεσαν.

Ύβρεις από τον Τ. Θεοδωρικάκο

«Εάν αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να οργανώσει ούτε τη διανομή μασκών στα σχολεία, πώς θα αντιμετωπίσει τα πιο σύνθετα προβλήματα που είναι βέβαιο ότι ως κοινωνία θα βρούμε μπροστά μας την περίοδο της πανδημίας;» ερωτούν οι κ. Ζαχαριάδης και Χατζηγιαννάκης και καταλήγουν επισημαίνοντας:

«Όλες αυτές οι μάσκες - γίγας, που είναι άχρηστες, έχουν κατασκευαστεί με χρήματα του ελληνικού λαού, χρήματα που θυσιάστηκαν άλλη μια φορά στο βωμό της κυβερνητικής ανικανότητας και της επιτελικής α(χ)ριστείας».

Αντί απαντήσεων, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος επέλεξε να εξαπολύσει ύβρεις στον Κ. Ζαχαριάδη λέγοντας: «Τα πρώτα δείγματα γραφής του κ. Ζαχαριάδη αποδεικνύουν ότι είναι επαγγελματίας ψεύτης και συκοφάντης. Προφανώς με αυτά τα κριτήρια επελέγη από τον κ. Τσίπρα για τη θέση του τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ. Του ευχόμαστε καλό, μοναχικό, δρόμο!».

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL