Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Δημήτρης Παπαδημούλης / Η Ευρώπη είναι η μεγάλη χαμένη από την εισβολή στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Παπαδημούλης / Η Ευρώπη είναι η μεγάλη χαμένη από την εισβολή στην Ουκρανία

ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποκλιμάκωση και η ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στην Ουκρανία είναι η «βασική πρόκληση», όπως επισημαίνει στην ΑΥΓΗ ο Δημήτρης Παπαδημούλης, επικρίνοντας την ηγεσία της Ε.Ε. που παραμένει «αμήχανος κομπάρσος». Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνει την «παταγώδη αποτυχία» της Ν.Δ. να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας, τονίζοντας ότι οι απαιτούμενες αλλαγές πολιτικής μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μια προοδευτική κυβέρνηση.

Ο Δ. Παπαδημούλης υπογραμμίζει ακόμα ότι η έκθεσή του για την ΕΚΤ που υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία περιλαμβάνει μια «ισχυρή, θετική διεκδίκηση για τα ελληνικά ομόλογα» και εκτιμά πως η συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του Αλ. Τσίπρα «προκαλεί αχρείαστη εσωστρέφεια και μεταθέτει την ατζέντα σε ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία; Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις άμεσες και τις πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις και πώς κρίνετε τη στάση της Ε.Ε.;

Ο Πούτιν άνοιξε την πόρτα του φρενοκομείου επιλέγοντας το εφιαλτικό σενάριο του πολέμου. Η Ευρωπαϊκή  Ένωση έχασε πριν τριάντα χρόνια την ιστορική ευκαιρία για τη διαμόρφωση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ασφάλειας και ελέγχου των εξοπλισμών. Ο αυταρχικός και ακροδεξιός Πούτιν έπεσε στην παγίδα που του έστησαν οι ΗΠΑ με τις διαρκείς διευρύνσεις του ΝΑΤΟ μέχρι την «αυλή» του. Τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το δικό του «ευρωπαϊκό Βιετνάμ» προκαλώντας τεράστιες τεκτονικές δονήσεις σε όλο τον πλανήτη με κύριο θύμα την Ευρώπη.

Ακόμα και απέναντι σε κρίσεις που διαδραματίζονται στη γειτονιά της, η Ε.Ε. παραμένει αμήχανος κομπάρσος. Δυστυχώς, απέχουμε πολύ από μια ενωμένη Ευρώπη με κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, με αυτόνομο ρόλο σε έναν κόσμο πολυπολικό, που να προασπίζει αποτελεσματικά τα συμφέροντα όλων των Ευρωπαίων.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι η μεγάλη χαμένη από την εισβολή στην Ουκρανία. Η άμεση κατάπαυση του πυρός, η αποκλιμάκωση και η ειρηνική διευθέτηση, όπως ζητά το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παραμένουν οι βασικές προκλήσεις και τα κεντρικά ζητούμενα.

Πώς αναμένεται να επηρεάσουν την Ελλάδα τα γεγονότα στην Ουκρανία τόσο στο οικονομικό πεδίο όσο και στις σχέσεις μας με την Τουρκία; Είστε ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης;

Ο πόλεμος βρίσκει την Ελλάδα να καταγράφει πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές ενέργειας και καυσίμων - πανάκριβη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και αύξηση της εξάρτησης από το φυσικό αέριο λόγω της βιαστικής και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

Στην παταγώδη αποτυχία της Ν.Δ. να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση και το κύμα ακρίβειας θα προστεθεί ένα νέο πληθωριστικό κύμα, με αρνητικότατες συνέπειες στον ρυθμό ανάπτυξης και στο λαϊκό εισόδημα. Ο προϋπολογισμός της Ν.Δ. για το 2022 είναι ήδη στον αέρα. Συντάχθηκε με πρόβλεψη πληθωρισμού 0,8%! Και ο πληθωρισμός έτρεχε ήδη με 6,25% πριν τον πόλεμο. Απαιτούνται δραστικές αλλαγές πολιτικής για τον περιορισμό της ακρίβειας, τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων που για να υλοποιηθούν, χρειάζεται άλλη, προοδευτική κυβέρνηση στη χώρα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι δίπλα μας δεν έχουμε το Λουξεμβούργο ή την Ελβετία, αλλά την Τουρκία του Ερντογάν. Η οποιαδήποτε ανοχή ή, ακόμη χειρότερα, ο κρυφός θαυμασμός στο δόγμα «είμαι ισχυρός και μπουκάρω στον γείτονα για να αλλάξω τα σύνορα» νομιμοποιεί τον ιστορικό αναθεωρητισμό του Ερντογάν.

Πρόσφατα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Ευρωκοινοβούλιο η έκθεσή σας για την ΕΚΤ. Η έκθεση καλεί για μια πιο φιλολαϊκή και «πράσινη» οικονομική πολιτική, αλλά περιλαμβάνει και σημαντικές διεκδικήσεις της χώρας μας, όπως για τα ελληνικά ομόλογα. Πώς επιτεύχθηκε αυτή η ευρεία συναίνεση παρά τις αντιδράσεις Δεξιάς και Ακροδεξιάς;

Η έκθεσή μου για την ΕΚΤ εγκρίθηκε μετά από πολύμηνες και έντονες διαβουλεύσεις. Υπερψηφίστηκε με μια συντριπτική πλειοψηφία, 82,3%.

Η προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ακροδεξιάς να αποδυναμώσουν με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής το συμφωνημένο και ψηφισμένο και από τους ίδιους περιεχόμενο της έκθεσης απέτυχε παταγωδώς, γεγονός που κάνει αυτή την επιτυχία ακόμη πιο σημαντική.

Νιώθω ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί αυτή η προοδευτική και σημαντική έκθεση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ισχυρή, θετική διεκδίκηση για τα ελληνικά ομόλογα που υπηρετεί πλήρως τα εθνικά συμφέροντα και την οικονομία της Ελλάδας. Αυτή η επίσημη και ισχυρή θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί πλέον ισχυρή εθνική παρακαταθήκη και η κυβέρνηση οφείλει να την αξιοποιήσει στο πεδίο της εφαρμογής υπέρ των συμφερόντων της χώρας σε μια περίοδο που ακριβαίνει ο δανεισμός τόσο του Δημοσίου, όσο και των επιχειρήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποφάσισε να «ανοίξει» τις εκλογές των οργάνων του στη βάση του. Ποία είναι η γνώμη σας; Πώς αντιμετωπίζουν τα ζητήματα αυτά τα ευρωπαϊκά αριστερά, πράσινα και προοδευτικά κόμματα;

Κεντρικό μέλημα του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και άρα προτεραιότητα και του 3ου Συνεδρίου μας πρέπει να είναι τι πρέπει να κάνουμε για να διώξουμε μια ώρα αρχύτερα την πλήρως αποτυχημένη κυβέρνηση της Ν.Δ. και όχι από πού θα επανεκλεγεί πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας και η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Οι προγραμματικές Θέσεις που εγκρίναμε στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου καθώς και το κείμενο των Θέσεων για το 3ο Συνέδριό μας είναι δύο πολύ σημαντικά και θετικά κείμενα με αριστερή ανάλυση, θέσεις και προτάσεις. Χαράσσουν ορθά τη στρατηγική μας μεσοπρόθεσμα, αλλά δεν αρκούν. Πρέπει να αποτελέσουν το βάθρο για την άμεση επεξεργασία του εκλογικού-κυβερνητικού προγράμματος τετραετίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., η οποία έχει καθυστερήσει.

Στηρίζω πλήρως την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου, γιατί είναι ο καταλληλότερος για τη θέση του επικεφαλής της συλλογικής μας προσπάθειας. Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι και ο μόνος υποψήφιος. Γι’ αυτό και είναι λάθος η επικέντρωση του προσυνεδριακού διαλόγου στο από πού θα επανεκλεγεί πρόεδρος ο Τσίπρας. Προκαλεί αχρείαστη εσωστρέφεια και μεταθέτει την ατζέντα σε ζητήματα που ελάχιστα απασχολούν την κοινωνία.

Για την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής, συμφωνώ με την ομόφωνη πρόταση της Επιτροπής Καταστατικού. Να συνεχίσει να εκλέγεται από το συνέδριο και να λογοδοτεί σε αυτό.  Όπως συμβαίνει άλλωστε με σχεδόν όλα τα κόμματα στην Ευρώπη.  Όλα τα αριστερά, σοσιαλιστικά, πράσινα, φιλελεύθερα και κεντροδεξιά κόμματα εκλέγουν από το συνέδριο. Και μάλιστα κάνουν συνέδρια με 1.000 περίπου εκλεγμένους αντιπροσώπους, ώστε να γίνεται ουσιαστικός διάλογος.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL