Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

ΕΜΒΟΛΙΟ

Η νέα μετάλλαξη  Όμικρον επιβεβαίωσε αυτό για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ότι δηλαδή, εάν δεν εμβολιαστεί η μεγάλη πλειονότητα του πληθυσμού παγκοσμίως, οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται.

Παρ' όλα αυτά, δεν φαίνεται να προχωράει με ταχείς ρυθμούς το αίτημα χωρών όπως η Ινδία και η Νότια Αφρική για άρση των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν έχει μετακινηθεί από την πάγια θέση της για την άρση της πατέντας και ότι στηρίζει μόνο τη “στοχευμένη υποχρεωτική αδειοδότηση".

"Ο σκοπός είναι να διευκολυνθεί η παραγωγή εμβολίων και ταυτόχρονα να διατηρηθούν τα κίνητρα για την έρευνα και την καινοτομία” εξηγούσε η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, ενώ η πρόεδρός της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν δήλωσε πως διενεργούνται διαπραγματεύσεις προκειμένου να βρεθεί ένας “συμβιβασμός” για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και τη διασφάλιση ότι θα φτάσουν οι νέες τεχνολογίες εκεί που υπάρχει ανάγκη.

Την άρση της πατέντας του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ώστε «να ενισχυθεί η παγκόσμια πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά εμβόλια», ζήτησε με ψήφισμά του και το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο όμως καταψηφίστηκε από το ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένων των ευρωβουλευτών της Ν.Δ.

«Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τρίτη συνεχόμενη φορά ζητά την προσωρινή άρση της πατέντας για τα εμβόλια, προκειμένου να εξασφαλιστούν προσιτά εμβόλια για όλο τον παγκόσμιο πληθυσμό και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός στις φτωχότερες περιοχές του κόσμου, που λειτουργούν ως εργαστήρια μεταλλάξεων του κορωνοϊού εξαιτίας των πολύ χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνοντας πως «η πολιτική αντιπαράθεση αφορά το δίλημμα: Προστασία της ανθρώπινης ζωής ή των συμφερόντων των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη «θλιβερή στάση» σύσσωμης της ευρωομάδας των 8 ευρωβουλευτών της Ν.Δ. που καταψήφισαν την επίμαχη τροπολογία ακολουθώντας, όπως σημειώνει, την εντολή Μητσοτάκη.

Σημειώνεται πως την τροπολογία υπερψήφισαν σύσσωμες οι ευρωομάδες της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, ενώ καταψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους υπερσυντηρητικούς του ECR και την Ακροδεξιά.

Μετά το Ευρωκοινοβούλιο, και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε την παλαιότερη πρότασή του για το ίδιο θέμα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απηύθυνε για ακόμη μια φορά έκκληση στις χώρες οι οποίες επρόκειτο να συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της Covid-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής  Όμικρον του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο η συνάντηση στην οποία αναφερόταν αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της  Όμικρον πυροδότησε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

ΤΕΧΝΗ

Τι Ευρώπη θέλουμε...

Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου η επόμενη Σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ε.Ε. Το στίγμα της «Ευρώπης» κι οι προτάσεις για μία πιο λειτουργική  Ένωση στο επίκεντρο των προβληματισμών των πολιτικών στελεχών, αλλά και των ομάδων Ευρωπαίων πολιτών που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τις σκέψεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης

Του Κώστα Παπαγιάννη

Στις 17 και 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη, τρίτη στη σειρά, Σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης για το μέλλον της Ε.Ε. Οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τις σκέψεις της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για όλα τα καίρια ζητήματα, ενώ η πολύγλωσση ψηφιακή πλατφόρμα συνεχίζει να δέχεται ιδέες και προτάσεις.

Ο προβληματισμός αφορά κυρίως το στίγμα και το ουσιαστικό περιεχόμενο της «Ευρώπης», ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται κι οι προτάσεις για μία πιο λειτουργική  Ένωση, υπό το φως το προβλημάτων που ανέκυψαν με την πανδημία, αλλά και με τη σύγκρουση της Κομισιόν με την Πολωνία και την Ουγγαρία.

Η δεύτερη Σύνοδος της Ολομέλειας της Διάσκεψης πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Οκτωβρίου και για πρώτη φορά οι τέσσερις ομάδες Ευρωπαίων πολιτών και οι 80 εκπρόσωποί τους συζήτησαν τα θέματα που έχουν θέσει οι πολίτες της  Ένωσης.

Παπαδημούλης: Μια ισχυρή και κατάλληλα χρηματοδοτούμενη πολιτική ένωση

«Το Ευρωκοινοβούλιο είναι ο μόνος θεσμός που βλέπει την πρωτοβουλία της Διάσκεψης ως μια ευκαιρία να οικοδομηθεί μια ισχυρή και κατάλληλα χρηματοδοτούμενη πολιτική ένωση που θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες διακρατικές προκλήσεις της εποχής μας» σχολίασε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου επισήμανε ότι οι πολιτικές ομάδες, εκτός από τους υπερσυντηρητικούς και την  Άκρα Δεξιά, «επιθυμούν να βγει κάτι ουσιαστικό από τη διαδικασία, ζητώντας από την Κομισιόν και το Συμβούλιο να δεσμευτούν ότι θα απαντήσουν στις γραπτές προτάσεις των ομάδων των πολιτών».

Βέμπερ: Η εκτελεστική εξουσία πρέπει να ενδυναμωθεί

Παράλληλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ υπογράμμισε ότι «πέραν των συζητήσεων, στο τέλος της ημέρας απαιτείται δράση» κι έκανε εκτενείς αναφορές στην ανάγκη η «τεχνική πλευρά των πραγμάτων» να τεθεί ως προτεραιότητα. Επισήμανε ότι «οι πολίτες συμμετέχουν στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης με ιδέες, έχοντας την προσδοκία ότι μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή» παρατηρώντας, ότι «τίθεται το ερώτημα εάν η Ευρώπη με τη σημερινή δομή της μπορεί να δράσει».

Ακόμη τόνισε ότι «η Ευρώπη είναι σήμερα μια νομοθετική μηχανή, αλλά δεν έχει εκτελεστική εξουσία για να αντιμετωπίσει στην πράξη θέματα που αφορούν λόγου χάρη τη δράση της Frontex στα σύνορα Πολωνίας - Λευκορωσίας» υπογραμμίζοντας ότι «η εκτελεστική εξουσία της Ευρώπης πρέπει να ενδυναμωθεί».

Για τον Μ. Βέμπερ η ενδυνάμωση της εκτελεστικής εξουσίας της Ευρώπης συνοδεύεται κι από την ανάγκη οριοθέτησης αρμοδιοτήτων μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η Ευρώπη χρειάζεται ένα νέο αφήγημα που θα πρέπει να είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής, οι ιδέες, οι αξίες μας».

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ομόφωνο “ναι”

Ένα μεγάλο και ομόφωνο "ναι" απέσπασε η έκθεση για τη διαφορετικότητα που παρουσίασε στο Ευρωκοινοβούλιο ο αντιπρόεδρος του Ε/Κ και πρόεδρος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου του για την Ισότητα των Φύλων και τη Διαφορετικότητα Δημήτρης Παπαδημούλης. Πρόκειται για έναν χάρτη πορείας με δεκάδες συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή έως το τέλος της θητείας του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2024.

Κύριοι στόχοι της έκθεσης είναι η προώθηση της ένταξης των ατόμων με αναπηρία, των ατόμων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ και των ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο φυλής, εθνοτικής καταγωγής ή θρησκευτικών πεποιθήσεων.

Πολύ μεγάλες οι καθυστερήσεις

Τις πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΕΣΠΑ στη χώρα μας έφερε ενώπιον της Κομισιόν ο Δημ. Παπαδημούλης. "Η ελληνική κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά τις πληρωμές του ΕΣΠΑ 2014-2020 θέτοντας σε διαδικασία “προτεραιοποίησης” τα αιτήματα χρηματοδότησης. Είναι ενήμερη και σύμφωνη η Κομισιόν;" είναι το ερώτημα που απευθύνει.

"Έργα υποδομών, όσο και προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ακόμα και αυτά που απευθύνονται σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία καθυστερούν σημαντικά να χρηματοδοτηθούν, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό παρότι για την πληρωμή των δράσεων του ΕΣΠΑ έχει θεσμοθετηθεί ένας ειδικός - δεσμευμένος λογαριασμός", του οποίου "οι πόροι κατευθύνονται κατά προτεραιότητα στην πληρωμή των επόμενων αιτημάτων των έργων ΕΣΠΑ".

Κώστας Αρβανίτης: Τα δικαιώματα των γυναικών σε ένα κράτος δικαίου

Με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστα Αρβανίτη, 50 ευρωβουλευτές σχεδόν απ' όλες τις πολιτικές ομάδες στις Βρυξέλλες κατέθεσαν κοινή ερώτηση για τον θάνατο 30χρονης εγκύου στην Πολωνία, που αποδίδεται στην άρνηση των γιατρών να της κάνουν άμβλωση.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Κομισιόν να αναλάβει δράση, προκειμένου η Πολωνία είτε να συμμορφωθεί σταματώντας τις αυταρχικές και οπισθοδρομικές πρακτικές που απειλούν την ίδια τη ζωή γυναικών είτε να της επιβληθούν χωρίς καθυστερήσεις οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Ο Κ. Αρβανίτης ήταν ο πρώτος που ανέδειξε το θέμα στο Ε/Κ και επέλεξε να "τρέξει" την πρωτοβουλία του τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Μάλιστα, ως μέλος της της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωκοινοβουλίου, υπενθύμισε σε όλες και όλους μας:

"Το 2021 είναι η χρονιά που μια έγκυος γυναίκα στην Πολωνία έχασε τη ζωή της λόγω του νόμου για την απαγόρευση των αμβλώσεων, ενώ εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πλέον ασφαλή πρόσβαση σε αμβλώσεις. Είναι η χρονιά που Πολωνία και Τουρκία αποχώρησαν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Είναι η χρονιά που οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχασαν εν μία νυκτί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα. Είναι η χρονιά που στην Ελλάδα απαριθμούμε ήδη 14 γυναικοκτονίες και πάνω, 4.000 βιασμούς -ενώ μόνο περίπου 200 έχουν καταγγελθεί".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κ. Αρβανίτης έθιξε στην πρόσφατη Ολομέλεια του Ε/Κ και τον κίνδυνο που διατρέχει το κράτος δικαίου στη Σλοβενία. Θύμισε τόσο την επίθεση του πρωθυπουργού Γιάνσα κατά ευρωβουλευτών της Αριστεράς που επισκέπτονταν τη χώρα όσο και την άρνησή του να συναντηθεί με την επίσημη αποστολή της Επιτροπής LIBE στη Λιουμπλιάνα, στην οποία επίσης συμμετείχε.

Ελενα Κουντουρά: Βήματα κατά της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

"Πράσινο φως" έλαβαν από τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου οι σημαντικές τροπολογίες που κατέθεσε η  Έλενα Κουντουρά, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., για την έμφυλη βία στο Διαδίκτυο.

Ως εισηγήτρια της ευρωομάδας της Αριστεράς, η Ελ. Κουντουρά υπογράμμισε πως η ισχύουσα νομοθεσία της Ε.Ε. δεν παρέχει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την επαρκή αντιμετώπιση αυτής της μορφής της βίας και τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν διαφορετικές προσεγγίσεις που δεν καλύπτουν όλες τις πτυχές του προβλήματος. Οι βασικότερες θέσεις που υιοθετήθηκαν στο σχέδιο της έκθεσης:

* Να οριστεί και να υιοθετηθεί εναρμονισμένος ορισμός της έμφυλης βίας στο Διαδίκτυο.

* Να αξιολογηθεί επαρκώς ο αντίκτυπος που έχει στα θύματα.

* Να μπει τέλος στη βιομηχανία της πορνογραφίας.

* Να συμπεριληφθούν οι μισογυνικές επιθέσεις στα εγκλήματα μίσους και αντίστοιχα o μισογυνισμός στις μορφές της ρητορικής μίσους.

* Να διαμορφωθεί ευρωπαϊκό πρωτόκολλο για τη βία κατά των γυναικών σε καιρούς κρίσης.

* Να μπει τέλος στην ατιμωρησία για όσους διαπράττουν τέτοιες πράξεις.

* Να διασφαλιστεί υποχρεωτική εκπαίδευση και κατάρτιση όλων των επαγγελματιών στην καταπολέμηση της βίας στον κυβερνοχώρο λόγω φύλου.

* Να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική προστασία, στήριξη και αποκατάσταση για τα θύματα.

* Να σταματήσει στα ΜΜΕ η απεικόνιση έμφυλων στερεοτύπων.

* Να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και επαγγελματική σταδιοδρομία των γυναικών στον τομέα των τεχνολογιών της πληροφορίας (ΤΠΕ).

Η  Έλ. Κουντουρά απηύθυνε επιπλέον έκκληση να ολοκληρώσει το Συμβούλιο επειγόντως την κύρωση από την Ε.Ε. της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και να εξασφαλίσει την καθολική κύρωση και εφαρμογή της από όλα τα κράτη - μέλη.

Υπενθυμίζεται πως με δική της πρωτοβουλία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτούσια με συντριπτική πλειοψηφία την εμβληματική έκθεση για τον «Αντίκτυπο της Ενδοσυντροφικής Βίας και των Δικαιωμάτων στις Γυναίκες και τα Παιδιά». Η έκθεση παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον νόμο Τσιάρα με τον οποίο συγκρούεται σε πολλά σημεία.

Αλέξης Γεωργούλης: Ο πολιτισμός καταλύτης θετικών αλλαγών

Στη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου για τον Πολιτισμό υπό την πρωτοβουλία "Rebuilding Europe" θα συμμετάσχει στις 8 Δεκεμβρίου ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Αλέξης Γεωργούλης, μέλος και της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για τον ίδιο "ο πολιτισμός είναι ο καταλύτης για θετικές αλλαγές στην Ευρωπαϊκή  Ένωση". "Ο πολιτισμός ενισχύει τον διάλογο μεταξύ των κρατών - μελών και φέρνει κοντά τους πολίτες" τονίζει.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του είχε επισημάνει: "Στην περίπτωση του πολιτισμού η πανδημία ανέδειξε και ενίσχυσε παθογένειες που υπήρχαν, ενώ τονίστηκε και η αναγκαιότητα των πολιτιστικών αγαθών για την ψυχολογική στήριξη και ανάταση των ανθρώπων".

Στο πνεύμα αυτό κινείται και το ψήφισμα που πάλεψε για να περάσει πρόσφατα στο Ε/Κ, με τίτλο "Η κατάσταση των καλλιτεχνών στην Ε.Ε.", ένα ψήφισμα που σύμφωνα με τον Αλ. Γεωργούλη "θέτει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι οι κακοποιητικές συμπεριφορές στον χώρο της τέχνης, τις εργασιακές συνθήκες των καλλιτεχνών και των εργαζόμενων του πολιτισμού, την ελεύθερη έκφραση των καλλιτεχνών, την οικονομική ενίσχυση των έργων πολιτισμού και πολλά άλλα".

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. στηρίζει την πρόταση για μια καταγραφή των δημιουργών σε όλες τις τέχνες στη χώρα μας ως "ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα αναδείξει την ανάγκη υποστήριξης όλων των εκδοχών της καλλιτεχνικής δημιουργίας".

Πέτρος Κόκκαλης: Κλιματική δικαιοσύνη και βιωσιμότητα

"Η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί τον πρωταρχικό κίνδυνο που καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Είναι επιστημονική βεβαιότητα πως, όσο πλησιάζουμε τους δύο βαθμούς Κελσίου, η προσαρμογή θα γίνεται σχεδόν αδύνατη, ενώ ήδη από τον ένα βαθμό είναι πασίδηλη σε όλους μας η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να προσαρμοστούμε στη νέα κατάσταση".

Το μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Πέτρου Κόκκαλη είναι σαφές. Σε πρόσφατη δήλωσή του στην εφημερίδα Documento τόνισε πως "όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία του πλανήτη, η προσαρμογή των υποδομών και της ζωής μας γενικότερα θα καταστεί σχεδόν αδύνατη".

Μάλιστα, επισήμανε πως "το κόστος μη προσαρμογής για την Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 700 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2100, ενώ στον αντίποδα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Επιτροπή για την Προσαρμογή, μία επένδυση της τάξης των 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον τομέα της προσαρμογής θα απέφερε 7,1 τρισεκατομμύρια σε κέρδη και θα δημιουργούσε εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας".

Ο  Έλληνας ευρωβουλευτής της Αριστεράς μετείχε στις εργασίες της Διεθνούς Συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) στη Γλασκώβη, εκπροσωπώντας το Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, αλλά και ως συνεισηγητής του σχετικού ψηφίσματος.

"Αν η Συμφωνία του Παρισιού κατάφερε να περιορίσει, με όλα τα προβλήματα στην εφαρμογή της, την αύξηση της θερμοκρασίας από τους 4,5C στους 3C, στην Γλασκώβη οφείλουμε να αποφασίσουμε μέτρα που θα σταματήσουν την υπερθέρμανση στον 1,5o C, δηλαδή να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε πολύ λιγότερο χρόνο, στην κατεύθυνση ενός βιώσιμου και κλιματικά δίκαιου πλανήτη" είχε δηλώσει.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL