Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δραστηριότητες των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σύμφωνο Σταθερότητας

Ξεκίνησε η συζήτηση για την αναθεώρησή του

Αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες θέλουν η Κομισιόν και οι χώρες του Νότου, οι χώρες του “φειδωλού Βορρά” έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους, ενώ όλοι περιμένουν τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας

Την επίσημη επανεκκίνηση του δημόσιου διαλόγου για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδόν δύο χρόνια μετά την απόφαση αναστολής των κανόνων για το έλλειμμα και το χρέος λόγω Covid.

Η λεγόμενη “ρήτρα διαφυγής” θα παραμείνει ενεργοποιημένη και το 2022, ωστόσο από τον Ιανουάριο του 2023 είναι προγραμματισμένη η επαναφορά του Συμφώνου Σταθερότητας. Η Επιτροπή επιθυμεί να πετύχει εγκαίρως ευρεία συναίνεση για την αναθεώρησή του, καθώς υπάρχει κοινή αντίληψη ότι η ετήσια μείωση του χρέους στη βάση των ισχυόντων κανόνων για χώρες όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα είναι απλώς μη ρεαλιστική. Επιπλέον, οι χώρες του Νότου -κυρίως- και η Επιτροπή είναι της άποψης ότι η ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων στη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης δεν συνάδει με την ουσία των εν λόγω κανόνων.

Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, οι χώρες του “φειδωλού Βορρά” δεν είναι έτοιμες να εγκαταλείψουν πλήρως το δόγμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και έχουν ήδη δείξει τα δόντια τους. Σ’ αυτό το πλαίσιο απορρίπτουν τις εκκλήσεις για γρήγορη υπογραφή οποιουδήποτε συμβιβασμού που θα μπορούσε να χαλαρώσει τους κανόνες του ελλείμματος, δηλώνοντας ότι η συζήτηση δεν πρέπει να συνδέεται με το χρονοδιάγραμμα του 2023.

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, ο δημόσιος διάλογος θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, θα επανέλθει με συγκεκριμένη “καθοδήγηση” για την επόμενη χρονιά. Ανοιχτό μένει το αν και πότε θα γίνουν προτάσεις για νομοθετικές αλλαγές, ενώ σημαντικό ρόλο στην πορεία που θα πάρει η συζήτηση θα παίξει αναμφισβήτητα και το πρόσωπο που θα επιλεγεί τελικά ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στην υπό διαμόρφωση κυβέρνηση συνασπισμού.

Ταμείο ανάπτυξης: Το μαρτύριο της δόσης και οι αμφιβολίες

Σε διαδικασία ορόσημων/δόσεων που θυμίζει -έστω και φαινομενικά- τα Μνημόνια έχει μπει η Ελλάδα προκειμένου να λάβει τα πολυπόθητα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, όχι νωρίτερα από το πρώτο τρίμηνο του 2022 αναμένεται να λάβει την πρώτη κανονική δόση ύψους 4 δισ. ευρώ (1,97 δισ. ευρώ από επιδοτήσεις και 2,12 δισ. από δάνεια) στη βάση της ολοκλήρωσης των πρώτων 15 ορόσημων του προγράμματος.

Σύμφωνα πάντως με πρόσφατο δημοσίευμα του Euractiv, οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για τη συγκεκριμένη δόση δεν έχουν ολοκληρωθεί, ωστόσο υπάρχει “άνωθεν εντολή” να προχωρήσει η αποδέσμευση της δόσης προκειμένου να μην υπάρξει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Επιτροπή είχε ζητήσει κάποιες αλλαγές στο ελληνικό σχέδιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα φθηνά δάνεια του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης δεν θα πάνε κατά προτεραιότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις που δεν έχουν προβλήματα δανεισμού την ώρα που οι μικρότερες κινδυνεύουν με λουκέτα.

Συνολικά, στο ταμείο ανάκαμψης έχουν ενταχθεί 48 έργα ύψους 2,76 δισ. ευρώ, 12 έργα ύψους 1,42 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν μέχρι τον Ιούλιο και ακόμα 36 νέα έργα 1,34 δισ. ευρώ που εντάχθηκαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο.

Έκτακτη στήριξη σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις

Η εργαλειοθήκη της Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια

Οι δραματικές αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας έφεραν στο ευρωπαϊκό προσκήνιο το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας αναγκάζοντας κατά έναν τρόπο τις κυβερνήσεις αλλά και τις Βρυξέλλες να λάβουν μέτρα.

Τα άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν μπορούν να ληφθούν πραγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται διαφορετικές προσεγγίσεις, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο γενναίες.

“Αντιμέτωποι με αυτή τη δραματική κατάσταση, υπάρχουν βραχυπρόθεσμα μέτρα που μπορούν να ληφθούν άμεσα: η Οδηγία 2019/944 αναγνωρίζει ότι ‘τα κράτη - μέλη μπορούν να εφαρμόσουν δημόσια παρέμβαση στην τιμολόγηση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στους εγχώριους καταναλωτές σε καταστάσεις ενεργειακής φτώχειας ή ευπάθειας’. Ορισμένα κράτη ήδη αναλαμβάνουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Το σύστημα είναι στημένο υπέρ των εταιρικών ελίτ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται για άλλη μια φορά μαζί τους επιτρέποντας στην αγορά να αποφασίσει για το πεπρωμένο των ανθρώπων” υπογραμμίζει η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο σε επιστολή που έστειλε εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σειρά της παρουσίασε πρόσφατα μια “εργαλειοθήκη” για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας με μέτρα συμβατά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και άμεσα εφαρμόσιμα από τις εθνικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων στοχευμένων φορολογικών μειώσεων για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών. Αυτή η πρωτοβουλία της Επιτροπής ανέδειξε και την απροθυμία κάποιων κυβερνήσεων, όπως της ελληνικής, να λάβουν γενναία μέτρα και όχι απλώς να εξαγγέλλουν επιδοτήσεις με αμφίβολα αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα. Τα βραχυπρόθεσμα εθνικά μέτρα αφορούν την έκτακτη στήριξη εισοδήματος σε νοικοκυριά, κρατική ενίσχυση για εταιρείες και στοχευμένες φορολογικές μειώσεις. Επίσης, μεταξύ των άμεσων μέτρων για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων που προτείνει η Επιτροπή είναι η εξουσιοδότηση προσωρινών αναβολών πληρωμών λογαριασμών, η παροχή εγγυήσεων για να αποφευχθούν αποσυνδέσεις από το δίκτυο και η διερεύνηση πιθανής αντιανταγωνιστικής συμπεριφοράς στην αγορά ενέργειας και ενίσχυση της παρακολούθησης στην αγορά άνθρακα από την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για ένα ενεργειακό σύστημα πιο ανθεκτικό και χωρίς άνθρακα η Κομισιόν προτείνει ενίσχυση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ανακαινίσεις και ενεργειακή απόδοση και επιτάχυνση δημοπρασιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και διαδικασιών αδειοδότησης, ανάπτυξη της ικανότητας αποθήκευσης ενέργειας για να υποστηριχθεί το εξελισσόμενο μερίδιο των ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένων των μπαταριών και του υδρογόνου, και να διερευνηθούν τα πιθανά οφέλη των εθελοντικών κοινών προμηθειών από τα κράτη - μέλη των αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Ανάγκη για αυξήσεις στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Την ανάγκη για αυξήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2022 επισήμανε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Το Ευρωκοινοβούλιο, με ευρύτατη συναίνεση, ζητά για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. το 2022 αυξήσεις συγκεκριμένες, απολύτως ρεαλιστικές και αναγκαίες. Το Συμβούλιο να σταματήσει να περικόπτει και να λέει όχι σε πράγματα που και το ίδιο έχει συμφωνήσει. Και η Κομισιόν να στηρίξει τις προτάσεις της" τόνισε ο ίδιος απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο για τον Οικονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Ο Δ. Παπαδημούλης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις:

- Μεγαλύτερη φροντίδα για τη στήριξη της έρευνας και της καινοτομίας.

- Περισσότερα κονδύλια για την προστασία των παιδιών απέναντι στη φτώχεια, στον κοινωνικό αποκλεισμό και τον αναλφαβητισμό.

- Ενίσχυση της προσπάθειας να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση προωθώντας την Ευρωπαϊκή  Ένωση Υγείας.

- Ενίσχυση του Εrasmus+ με περισσότερες επιχειρήσεις εκπαίδευσης, κατάρτισης και στήριξης της νέας γενιάς.

- Περισσότερα κονδύλια για το LIFE και για την προστασία του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης.

- Περισσότερα κονδύλια για την πρωτοβουλία Covax - να ενισχυθεί η εμβολιαστική κάλυψη σε όλο τον πλανήτη.

- Περισσότερη στήριξη, και με χρήματα, της ισότητας των φύλων σε όλες τις διαστάσεις του προϋπολογισμού.

Κώστας Αρβανίτης: Η Αριστερά δίνει μάχες και πετυχαίνει νίκες

"Η Αριστερά δίνει στην Ευρώπη μάχες για τους εργαζόμενους και πετυχαίνει νίκες. Και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δείχνει για ακόμα μια φορά τον δρόμο προς την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη που στηρίζει την εργασία". Αυτό δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Κώστας Αρβανίτης όταν υιοθετήθηκε η φετινή έκθεση για την «Απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές στη ζώνη του ευρώ».

Η έκθεση πέρασε με 347 ψήφους υπέρ, 162 κατά και 191 λευκά, με ενσωματωμένες μεταξύ άλλων και τροπολογίες της ευρωομάδας της Αριστεράς / The Left τις οποίες είχε επεξεργαστεί και καταθέσει ο Κώστας Αρβανίτης. "Η Ευρώπη οφείλει στη μετα-Covid περίοδο να βάλει σε πρώτο πλάνο την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των εργαζομένων και όχι τα κέρδη των λίγων" τόνισε.

Στο μεταξύ, στη συζήτηση για την άνοδο της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, που επίσης έγινε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Κ. Αρβανίτης κάλεσε για "πανευρωπαϊκή δημοκρατική πανστρατιά απέναντι στην ακροδεξιά ιδεολογία κάθε μορφής που πυροδοτεί τη βία".

Υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι στις 9 Οκτωβρίου ομάδες βίαιων νεοφασιστών παρεισέφρησαν σε διαδήλωση κατά των πιστοποιητικών εμβολιασμού Covid-19 στη Ρώμη και επιτέθηκαν σε ένα νοσοκομείο και στο κτήριο του ιστορικότερου αριστερού εργατικού συνδικάτου της Ιταλίας.

Ελενα Κουντουρά: Πρώτη φορά στο επίκεντρο η ενδοοικογενειακή βία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αυτούσια με συντριπτική πλειοψηφία την εμβληματική έκθεση της ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.  Έλενας Κουντουρά για τον «Αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων στις γυναίκες και τα παιδιά».

Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία και ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση εξάλειψης στρεβλώσεων που υπονομεύουν τα δικαιώματα των θυμάτων ενδοσυντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας.

Η προοδευτική έκθεση της  Έλενας Κουντουρά αποτελεί πλέον πολιτικό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα υποβληθεί στην Κομισιόν στο πλαίσιο νομοθετικών πρωτοβουλιών έως το τέλος του 2021. Η έκθεση παίρνει σαφείς αποστάσεις από τον νόμο Τσιάρα, με τον οποίο συγκρούεται σε πολλά σημεία.

Σύμφωνα με την  Έλ. Κουντουρά, "προτάσσεται ως αδιαπραγμάτευτο το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού".

Πλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας τις προτάσεις της  Έλ. Κουντουρά, τάχθηκε ξεκάθαρα:

- Κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας.

- Κατά του συνδρόμου γονικής αποξένωσης και συναφών όρων.

- Κατά της διαμεσολάβησης σε υποθέσεις όπου υπάρχουν ενδείξεις για ενδοοικογενειακή βία.

- Υπέρ του δικαιώματος ακρόασης του παιδιού και της θέσπισης ελαχίστων προτύπων στην Ε.Ε. για τον τρόπο διενέργειας αυτής της διαδικασίας.

Στέλιος Κούλογλου: Σε κίνδυνο η ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το μείζον θέμα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα έφερε ενώπιον των Βρυξελλών ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Στέλιος Κούλογλου.

Με επιστολή του προς τα μέλη της διακομματικής ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα ΜΜΕ έψεξε την ελληνική κυβέρνηση ότι "επιχειρεί την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα με μια γενικόλογη διατύπωση για την ποινικοποίηση της διάδοσης ψευδών ειδήσεων και εξοντωτικές ποινές που θα πλήξουν την ελευθερία της έκφρασης και θα λειτουργήσουν εκφοβιστικά". Υπενθύμισε δε ότι το σοβαρό αυτό πρόβλημα επισημαίνουν και έξι οργανώσεις του Media Freedom Rapid Response (MFRR) αλλά και όλες οι αναγνωρισμένες ενώσεις συντακτών της χώρας, που ζητούν την απόσυρση των διατάξεων.

Μάλιστα, "χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν αναγκαστεί να αποσύρουν αντίστοιχες διατάξεις μετά την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών θεσμών, και η μόνη χώρα που προχώρησε στη θέσπιση αντίστοιχων κανόνων είναι η Ουγγαρία του  Όρμπαν!" τόνισε.

Ο Στ. Κούλογλου υπογράμμισε ακόμη: "Η κυβέρνηση έχει διοχετεύσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ χρησιμοποιώντας προσχηματικά την πανδημία και ενισχύοντας προκλητικά όσα στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική - η λεγόμενη λίστα Πέτσα από το όνομα του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου".

Και υπενθύμισε πως στη χώρα μας "τα δημόσια μέσα ενημέρωσης που υπάγονται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων έχει υποπέσει κατ’ επανάληψη σε δημοσίευση ψευδών φωτογραφιών ή εμπρηστικών κειμένων στηρίζοντας την κυβερνητική γραμμή". Αναφέρθηκε τέλος στο γεγονός ότι το 2021 ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ εκτελέστηκε και δεν έχει προχωρήσει καθόλου η έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της δολοφονίας.

Πέτρος Κόκκαλης: Εκσυγχρονισμός στις ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές

Διαπαραταξιακή στήριξη έλαβαν στις Βρυξέλλες οι νομοθετικές προτάσεις του Πέτρου Κόκκαλη για τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις ευρωπαϊκές γεωργικές στατιστικές και για ασφαλέστερα αγροτικά προϊόντα με χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στόχος των προτάσεων είναι να υπάρξουν νέα δεδομένα που θα επιτρέπουν την ορθή παρακολούθηση της ΚAΠ και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, διατηρώντας παράλληλα τον διοικητικό και οικονομικό φόρτο στο ελάχιστο.

"Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, ο έλεγχος της ποιότητας της τροφής που φτάνει στο τραπέζι του Ευρωπαίου πολίτη είναι προτεραιότητα. Κλειδί είναι τα αξιόπιστα δεδομένα που θα μας επιτρέψουν να αξιολογήσουμε το κατά πόσο τα τρόφιμα είναι ασφαλή και ποιοτικά όπως και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα" επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Να σημειωθεί ότι οι εκθέσεις του Πέτρου Κόκκαλη έτυχαν τόσο ευρείας αποδοχής, που η Επιτροπή Γεωργίας έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των διοργανικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισπεύδοντας έτσι σημαντικά τον χρόνο υλοποίησης των σχετικών προτάσεων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL