Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.4°C18.2°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.0°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.0°C18.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C17.5°C
5 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
7.9°C13.5°C
0 BF 100%
Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα νέα της ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL)

ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Σοβαρή υποτίμηση της δημόσιας υγείας στην Ε.Ε. στο όνομα του κέρδους των μεγάλων πολυεθνικών του φαρμάκου εντοπίζει νέα μελέτη της ευρωομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που εξετάζει διεξοδικά τις συμφωνίες μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έλλειψη διαφάνειας και λογοδοσίας, χρηματοδότηση των ερευνών για τα εμβόλια με δημόσιες δαπάνες, χωρίς ωστόσο άρση του καθεστώτος της πατέντας και χωρίς να γίνουν γνωστά τα ποσά των δαπανών - αυτά είναι τα βασικά προβληματικά σημεία των συμφωνιών. Μάλιστα, οι συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο με τις πολυεθνικές του φαρμάκου υπερέχουν των ευρωπαϊκών. "Η μελέτη επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια", τονίζουν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς.

Το Μανιφέστο του Σπινέλι Γκρουπ για το μέλλον της Ευρώπης

Έξι προτάσεις μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής  Ένωσης

Κείμενο έξι προτάσεων για μεταρρύθμιση της Ευρώπης εξέδωσε το Σπινέλι Γκρουπ του Ευρωκοινοβουλίου, την οποία συνυπογράφουν εννιά ευρωβουλευτές, μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Γκρουπ, από πέντε πολιτικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. Δημήτρης Παπαδημούλης.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε με αφορμή τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ένα νέο δημόσιο φόρουμ με τη συμμετοχή πολιτών, της οποίας η εναρκτήρια σύνοδος ολομέλειας πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου.

Το κείμενο της ανακοίνωσης με τίτλο «Ενίσχυση της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης για ένα καλύτερο μέλλον της Ε.Ε.» συνιστά ένα μανιφέστο, ένα «έργο σε εξέλιξη», ανοιχτό στον διάλογο, το οποίο θα προσαρμόζεται υπό το φως των συζητήσεων στην Ολομέλεια της Διάσκεψης και των συζητήσεων με τους εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Παραθέτοντας μια σειρά από βασικούς τομείς πολιτικής που ζητάει να συζητηθούν στη διάρκεια της Διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης, το μανιφέστο του Σπινέλι Γκρουπ επικεντρώνει στην κοινωνική ατζέντα μέσα από έξι προτάσεις μεταρρύθμισης αναφορικά με:

* Ενίσχυση της δημοκρατίας.

* Μεταρρύθμιση της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης με επενδύσεις σε κοινά ευρωπαϊκά αγαθά.

* Προώθηση της ευρωπαϊκής ιθαγένειας.

* Προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

* Αύξηση της ικανότητας δράσης της Ε.Ε.

* Εξασφάλιση κατάλληλου θεσμικού ελέγχου.

Το Σπινέλι Γκρουπ επισημαίνει ότι «η Διάσκεψη παρέχει μια εξαιρετική ευκαιρία να δημιουργήσουμε από κοινού το όραμα της Ευρώπης που χρειαζόμαστε για τον 21ο αιώνα. Εναπόκειται σε όλους μας, πολίτες, τοπικές και περιφερειακές αρχές, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, εθνικούς βουλευτές, καθώς και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να αναλάβουμε την ευθύνη για την επιτυχία αυτής της, άνευ προηγουμένου, ευρωπαϊκής διαδικασίας διαβούλευσης».

Οι ομάδες Ευρωπαίων πολιτών θα συνεδριάσουν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, προκειμένου να προετοιμάσουν τις προτάσεις που θα καταθέσουν στις επόμενες ολομέλειες. Η επόμενη σύνοδος της ολομέλειας της Διάσκεψης θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Οκτωβρίου.

Στην "ΕΛΕΠΑΠ" το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2021

Στη ΜΚΟ "ΕΛΕΠΑΠ" απονεμήθηκε ομόφωνα το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη για το 2021 μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη. Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων (ΕΛΕΠΑΠ) ιδρύθηκε το 1934 και είναι το πρώτο φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικό σωματείο στην Ελλάδα. Εδώ και 84 χρόνια, έχει προσφέρει υπηρεσίες αποκατάστασης σε περισσότερα από 100.000 παιδιά με κινητική αναπηρία και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Τι είναι το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη

Θεσμός που θεσπίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2008 και επιβραβεύει εξαιρετικά επιτεύγματα σε μια σειρά τομείς. Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για το 2021, απονεμήθηκαν συνολικά 28 βραβεία σε φορείς και πολίτες από 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε κάθε χώρα αναλογεί ένα βραβείο, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που θεσπίστηκαν από το Ε/Κ.

Οι γυναίκες στην εργασία

Η εξάλειψη του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, η εδραίωση της ηγεσίας των γυναικών στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, αλλά και η πρόταση για τη σύσταση ενός ειδικού Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε. για την ισότητα των φύλων - αυτές είναι οι προτεραιότητες που υπογραμμίστηκαν σε επιστολή πέντε αντιπροέδρων του Ε/Κ, της προέδρου της Επιτροπής Γυναικών και της προέδρου της ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Συμμαχία Γυναικών» EWA προς τον πρόεδρο του Ε/Κ Νταβίντ Σασόλι.

Οι προτάσεις τέθηκαν επί τάπητος ενόψει του φόρουμ υψηλού επιπέδου που θα διεξαχθεί στις 8 Οκτωβρίου με θέμα «Οι γυναίκες στην εργασία 2030 -  Ένας χάρτης πορείας για την απασχόληση, τις δεξιότητες και την κοινωνική προστασία».

Σκοπός του φόρουμ είναι να συγκεντρώσει όλους τους βασικούς παράγοντες σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο -εθνικά Κοινοβούλια, ηγέτες της Ε.Ε., θεσμικά όργανα, κοινωνικούς εταίρους, κοινωνία των πολιτών και ακαδημαϊκούς- για να ανταλλάξουν απόψεις και να προτείνουν πολιτικές προτάσεις για την αύξηση της απασχόλησης των γυναικών, τη βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας των γυναικών σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Συνυπογράφει ο Δημήτρης Παπαδημούλης και αντιπρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου από ένα ευρύ πολιτικό φάσμα (Αριστερά, Σοσιαλιστές, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL