Η αντίληψη ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης δεν υπόκεινται σε κριτική είναι θέσφατο, είναι "υπεράνω του πολιτεύματος" υποστήριζε το 2013 ο Ν. Δένδιας ως υπουργός Δημοσίας Τάξεως και είχε δίκιο, οπότε οι νυν ισχυρισμοί του προέδρου και των στελεχών της Ν.Δ. περί επιθέσεων και άλλων τινών εις βάρος της Δικαιοσύνης δεν αξίζει να λαμβάνονται και τόσο στα σοβαρά. Κατά καιρούς, η Ν.Δ. τα έχει πει όλα και καθένας μπορεί να επιλέξει το ένα ή το άλλο για να αντιπαρατεθεί ή να συμφωνήσει μαζί της. Για τη στάση του πολιτικού κόσμου, των δημοσιογράφων και των πολιτών έναντι των δικαστικών αποφάσεων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πάλι μια απάντηση του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως σε κριτική που ασκούσε τότε στον κ. Δένδια η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και να κλείσουμε το θέμα:
"Ο υπουργός (...) αναφέρεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει τα εύλογα ερωτήματα των μέσων ενημέρωσης, της κοινής γνώμης και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου στη χώρα, μεταξύ των οποίων και πολλών δικαστών. Η απονομή της δικαιοσύνης απαιτεί όντως αίσθηση του καθήκοντος. Αλλά αυτό αποδεικνύεται στην πράξη και όχι διά των ανακοινώσεων των δικαστικών ενώσεων".
Πέραν αυτού, όμως, στη συζήτηση περί Δικαιοσύνης υπάρχουν δύο σοβαρότερα θέματα. Το ένα σχετίζεται με τη Ν.Δ. και το δεύτερο με όλους. Το πρώτο, ειδικότερα, αφορά τη μόνιμη προσπάθεια ενός κόμματος που έχει κυβερνήσει επί δεκαετίες τη χώρα, και φιλοδοξεί να ξανακυβερνήσει, να χειραγωγήσει τη Δικαιοσύνη υπαγορεύοντάς της τις αποφάσεις, κάτι που διακρίνεται σε όλες τις παρεμβάσεις του, αυτές ή τις αντίθετες. Για παράδειγμα, το 2013 η Ν.Δ. κατηγορούσε τους δικαστές γιατί δεν φυλάκισαν την Ηριάννα και τώρα κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κρίνει τη δικαστική απόφαση.
Το σοβαρότερο πρόβλημα, όμως, και μάλιστα μεγάλο, δεν σχετίζεται με την πολιτική αντιπαράθεση ή τις αντιπαραθέσεις πολιτικών στελεχών και δικαστικών. Αφορά την ουσία της απονομής δικαιοσύνης και, ως εκ τούτου, πράγματι σχετίζεται με την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Όλοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει, όλοι γνωρίζουμε την ύπαρξη "παραδικαστικών" κυκλωμάτων, τις μεθοδεύσεις "παραγραφής" αδικημάτων, το "στήσιμο" του δικαστηρίου ή τις αναβολές της δίκης μέχρι να τύχει η κατάλληλη συνθήκη, τη μη μετάφραση κατηγορητηρίων, τις λευκές απεργίες των δικηγόρων και, το σημαντικότερο, το οικονομικό κόστος της προσπάθειας να βρεις το δίκιο σου, κόστος που τις περισσότερες φορές είναι απαγορευτικό για την προσπάθεια.
Αυτό το γνωστό σε όλους σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι φαύλο και, προφανώς, άδικο. Γι' αυτό δεν αρκεί να το κριτικάρουμε. Πρέπει και να το αλλάξουμε.