Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.6°C16.8°C
3 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.0°C
0 BF 82%
Γαλλία / «Ολυμπιακή γιορτή» υπό παρακολούθηση με Τεχνητή Νοημοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / «Ολυμπιακή γιορτή» υπό παρακολούθηση με Τεχνητή Νοημοσύνη

1348918570.jpg

Εκατό ημέρες περίπου πριν από τη «μεγάλη γιορτή» των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι και η κυβέρνηση, πέρα από την οργανωτική πτυχή, ξεδιπλώνει και μια σκοτεινή ατζέντα, που περιλαμβάνει εξευγενισμό / αποκλεισμό διαφόρων ομάδων πολιτών της γαλλικής πρωτεύουσας, καθώς και δραστική και μαζική παρακολούθηση των πολιτών, με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Μια άκρως αρνητική εξέλιξη, που οργανώσεις πολιτών και κόμματα της Αριστεράς πιστεύουν ότι ήλθε για να μείνει και μετά τους αγώνες.

Ηδη ψηφίστηκε από τη Βουλή, με τη στήριξη και της Ακροδεξιάς, άρθρο, στο πλαίσιο νόμου για τους Ολυμπιακούς Αγώνας, με αντικείμενο την «αλγοριθμική βιντεοπαρακολούθηση» με αναγνώριση προσώπων στη βάση ψηφιακής επεξεργασίας των εικόνων. Και αυτό παρά την αντίθεση 38 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, μεταξύ τους και της Διεθνούς Αμνηστίας. «Η απόφαση της Γαλλίας να επιτρέψει την προσφυγή σε μέτρα μαζικής επιτήρησης κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες υπονομεύει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ε.Ε. να θέσει νομοθετικό πλαίσιο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και να προστατεύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα μέσω του νόμου για την Τ.Ν.».

Μια προειδοποίηση που αγνόησαν οι 400 βουλευτές - εκτός από το κυβερνητικό στρατόπεδο, η τεχνολογικά αναβαθμισμένη μαζική παρακολούθηση ψηφίστηκε από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Απέναντι βρέθηκαν η Αριστερά και οι Οικολόγοι, που είτε καταψήφισαν είτε απείχαν. Τις επικρίσεις συγκέντρωσε το άρθρο 7 του νόμου, που επιτρέπει, πειραματικά έως τα τέλη της χρονιάς (αντί για τον Ιούνιο του 2025, όπως ήταν η αρχική εκδοχή), να συνδυαστεί η βιντεοπαρακολούθηση με «αλγοριθμική επεξεργασία» στη διάρκεια «αθλητικών, ψυχαγωγικών ή πολιτιστικών εκδηλώσεων». Δηλαδή με τη χρήση Τ.Ν. να γίνεται εντοπισμός ύποπτων συμπεριφορών -που το είδος τους θα οριστεί από διάταγμα- στη διάρκεια μεγάλων γεγονότων που πιθανόν να προκαλέσουν τρομοκρατικές ενέργειες ή σοβαρές επιθέσεις κατά της ασφάλειας.

Η κόκκινη γραμμή και η στήριξη της Ακροδεξιάς

«Ο πειραματισμός της αλγοριθμικής βιντεοεπιτήρησης είναι κόκκινη γραμμή», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΓ Στεφάν Πε, καταγγέλλοντας «την προσφυγή σε αυτή την τεχνολογία που, αναμφίβολα, θα διαιωνιστεί και μετά από τους αγώνες, με άλλον έναν, τον πολλοστό, νόμο περί ασφάλειας»”. «Ποτέ δεν καταφέραμε να μάθουμε τι είναι αυτός ο αλγόριθμος», κριτικάρισε, από την πλευρά του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο Ροζέ Βικό. Σοσιαλιστές και κομμουνιστές απείχαν, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία και οι Πράσινοι καταψήφισαν συνολικά το νομοσχέδιο που αφορούσε γενικά ζητήματα των Ολυμπιακών. «Με τη στήριξη της Ακροδεξιάς, προτείνετε να αποκτήσει η χώρα τα μέσα να παρακολουθεί στη βάση βιομετρικών αναλύσεων εκείνα τα άτομα που επιλέγετε. Και βέβαια έτσι τα πράγματα θα γίνονται πιο γρήγορα όταν ψάχνετε τα μέλη των Εξεγέρσεων της Γης» (σ.σ. οικολογικής οργάνωσης που έχει στοχοποιήσει το υπουργείο Εσωτερικών και απειλεί με διάλυση), σχολίασε δηκτικά η πράσινη Σαντρά Ρεγκόλ, παραφράζοντας μάλιστα τη γνωστή ρήση των Ολυμπιακών Αγώνων: «Πιο γρήγορα στην καταστολή, πιο ψηλά στην απαξίωση και πιο δυνατά στη γενικευμένη επιτήρηση του πληθυσμού». Καταγγέλλοντας την «εμμονή σε τεχνοκρατικές λύσεις» σε βάρος του δικαίου και των ελευθεριών. «Η αλγοριθμική βιντεοπαρακολούθηση είναι επικίνδυνη, παραβιάζει τις θεμελιώδεις μας ελευθερίες, εκείνες της κυκλοφορίας, του σεβασμού της ιδιωτικής μας ζωής, της ειρηνικής έκφρασης μιας άποψης» σχολίασε, από την πλευρά της Ανυπότακτης Γαλλίας, η Ελιζά Μαρτέν, παραπέμποντας στις επικριτικές τοποθετήσεις οργανώσεων όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Λίγκα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Ανώτατο Συμβούλιο Δικηγόρων, αλλά και στην ανακοίνωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που επέκριναν τον γαλλικό μηχανισμό παρακολούθησης.

Με το πρόσχημα των Ολυμπιακών, το κράτος παντεπόπτης

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι στο άρθρο 7, αυτό της αλγοριθμικής βιντεοπαρακολούθησης, κατατέθηκε τροπολογία που συνυπέγραψαν για πρώτη φορά οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού και ενός που ανήκει στο κεντρώο Modem, τμήμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με θέμα την προώθηση της επιλογής ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για την υλοποίηση των «λύσεων» επιτήρησης της εποχής της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Οι επικρίσεις της Αριστεράς περιέλαβαν όμως και άλλα μέτρα, που προστέθηκαν στο γενικότερο περιβάλλον καταστολής, τη βία στις διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος ή στις διαμαρτυρίες οικολογικών οργανώσεων. Μέτρα όπως τα σωματικά σκάνερ, την επέκταση της δυνατότητας διοικητικής έρευνας, τον περιορισμό πολιτικών εκφράσεων σε αγώνες ή τη δημιουργία νέων αδικημάτων - όπως, για παράδειγμα, την απαγόρευση παράνομης εισόδου σε αθλητικό χώρο ή την κατάληψη χώρων αγώνων. «Για άλλη μια φορά κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην κατασκευή μέτρων σχετικά με τον οπαδισμό», τόνισε ο κομμουνιστής βουλευτής Στεφάν Πε, καταγγέλλοντας την απουσία κάθε είδους διαβούλευσης και την ενίσχυση «για πολλοστή φορά του κατασταλτικού οπλοστασίου». «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν μπορούν να είναι το πρόσχημα σε μια προσέγγιση αμιγώς ασφάλειας», προειδοποίησε η Ελιζά Μαρτέν σχετικά με ένα κράτος - παντεπόπτη. Εις ώτα μη ακουόντων...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL