Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.2°C17.6°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.6°C16.3°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.4°C
0 BF 93%
Ρωσία / Νέο ρωσικό πυραυλικό μπαράζ κατά του Κιέβου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία / Νέο ρωσικό πυραυλικό μπαράζ κατά του Κιέβου

134796913α.jpg

Τη μαζικότερη πυραυλική επίθεσή της κατά του Κιέβου εδώ και εβδομάδες εξαπέλυσε χθες η Ρωσία, προφανώς ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας τις ημέρες των εκλογών. Από το νέο μπαράζ τραυματίστηκαν συνολικά 17 άνθρωποι και προκλήθηκαν ζημιές σε σπίτια, σχολεία και βιομηχανικές εγκαταστάσεις κυρίως από πτώση συντριμμιών, καθώς η ουκρανική αεράμυνα φέρεται ότι αναχαίτισε όλους τους πυραύλους. Ήταν η πρώτη ρωσική πυραυλική επιδρομή κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας εδώ και 44 ημέρες.

Ενίσχυση του Κιέβου

Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Ε.Ε. που συναντιούνται στις Βρυξέλλες συζητούν τρόπους για τη δραστική αύξηση της στρατιωτικής και της οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς τα κράτη-μέλη να θέσουν τις οικονομίες τους «σε βηματισμό πολέμου». Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο προχθές ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να είναι πολύ απαισιόδοξοι για την ικανότητα των Ουκρανών να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και ζήτησε να παραδοθούν γρήγορα τα μεγάλα πακέτα βοήθειας που οι Δυτικοί έχουν υποσχεθεί. Πάντως στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατούσε χθες αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και κόπωσης μεταξύ των κατοίκων, αλλά και οργής. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να αναστατώνει τους ρυθμούς της ζωής, να προκαλεί θύματα και καταστροφές, να μετατρέπει σε ερείπια τους κόπους μιας ζωής από τη μια στιγμή στην άλλη. Για τον Ουκρανό Πρόεδρο, πάντως, ήταν ακόμα μια αφορμή για να ζητήσει περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από τους Δυτικούς συμμάχους. «Κάθε μέρα και κάθε νύχτα υπάρχει τέτοιος τρόμος. Η ενότητα του κόσμου μπορεί να τον σταματήσει όταν μας βοηθά με συστήματα αεράμυνας. Τώρα χρειαζόμαστε αυτήν την άμυνα εδώ, στην Ουκρανία» έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Η ουκρανική πρωτεύουσα βρισκόταν υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής για σχεδόν τρεις ώρες το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον στρατό, οι σειρήνες έχουν ηχήσει στην πρωτεύουσα περισσότερες από 1.020 φορές από το ξέσπασμα του πολέμου. «Αισθανόμαστε μίσος, τρομερό μίσος. Αυτό δεν είναι φόβος, αυτό είναι μίσος. Απέναντι στη Ρωσία γενικά και σε όλους εκεί» είπε χαρακτηριστικά στο Reuters ο Κοσταντίν, ένας κάτοικος του Κιέβου που στεκόταν μαζί με τη σύζυγό του μπροστά από τα συντρίμμια μιας κατεστραμμένης πολυκατοικίας.

Κατά τον Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατηγικά βομβαρδιστικά και βάσεις από το έδαφος για τη νέα επιδρομή τους, συμπέρασμα που συνάγεται από το γεγονός ότι οι πύραυλοι χτύπησαν το Κίεβο από διαφορετικές κατευθύνσεις. Τοπικοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι πολλά νηπιαγωγεία και σχολεία, κτήρια κατοικιών και βιομηχανικοί χώροι υπέστησαν ζημιές από τα συντρίμμια των ρωσικών πυραύλων που αναχαιτίστηκαν πάνω από την πόλη. Τουλάχιστον 40 ιδιωτικές κατοικίες και δύο πολυώροφα κτήρια υπέστησαν ζημιές σε όλη την περιφέρεια του Κιέβου.

Γενική κινητοποίηση

Στο μεταξύ, στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., κυριαρχούν οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεδιπλώνονται σχέδια για να τεθεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε «βηματισμό πολέμου». Τροφοδοτούμενη από αυτό που ένας διπλωμάτης χαρακτήρισε μια νέα «αίσθηση επείγοντος και κινητοποίησης» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρητορική ενάντια στη Μόσχα έχει σκληρύνει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Αναμένεται, επίσης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εξετάσουν αμφιλεγόμενα σχέδια για κατάσχεση δισεκατομμυρίων ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου να χρηματοδοτηθούν με αυτά η στρατιωτική και η οικονομική στήριξη της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμένη προσκλητήρια επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών έγραψε συγκεκριμένα: «Τώρα που αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είναι καιρός να προχωρήσουμε σε δραστικά και σταθερά βήματα για να είμαστε έτοιμοι αμυντικά, να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε την οικονομία της Ε.Ε. σε πολεμικό βηματισμό». Όπως σχολιάζει ο Guardian, μια τέτοια γλώσσα αντικατοπτρίζει σαφώς τη θέση ότι η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει την εκστρατεία της για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη αμυντική της ικανότητα. Αλλά στοχεύει επίσης στην προετοιμασία του ευρωπαϊκού κοινού για τις νέες μεγάλες «θυσίες» που θα απαιτηθούν μελλοντικά στην οικονομία ώστε να χρηματοδοτηθεί η υλοποίηση των στρατιωτικών σχεδίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL