Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C23.7°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.4°C24.3°C
3 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
23.8°C27.6°C
4 BF 38%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.2°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.2°C23.0°C
4 BF 31%
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο / Διχασμένη η ΕΕ για την έκδοση αμυντικού ευρωομολόγου - Οι υπέρ και οι κατά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο / Διχασμένη η ΕΕ για την έκδοση αμυντικού ευρωομολόγου - Οι υπέρ και οι κατά

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
(POOL PHOTO/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)

Η προοπτική χρήσης ευρωομολόγων για την αμυντική θωράκιση της ΕΕ, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να μοιάζει διχασμένη, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ (Ζοζέπ Μπορέλ σε ομάδα δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένου του Euractiv, στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα. «Λάβετε υπόψη ότι για τη Ρωσία, αρκεί να μην χάσει, (…) Η Ρωσία πιστεύει ότι ο χρόνος είναι με το μέρος [της]», είπε ο Μπορέλ.

Με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι να έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία ότι θα επιχειρήσει μια νέα επίθεση μέχρι τον Μάιο, ο Μπορέλ είπε ότι περιμένει «αυτό το καλοκαίρι να είναι κρίσιμο». «Δεν βλέπω τη Ρωσία έτοιμη να σταματήσει τον πόλεμο, τουλάχιστον όχι μέχρι το τέλος του έτους», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, μίλησε για έκδοση ευρωομολόγου αποκλειστικά και μόνο για το σκοπό της αμυντικής θωράκισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «το τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου διεξάγεται σε μια περίοδο γενικευμένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, γι' αυτό και είναι αρκετά προφανές ότι τα ζητήματα τα οποία αφορούν την Ουκρανία αλλά και τη Γάζα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον της συζήτησης». 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας έχουν υποστηρίξει και οι δύο την ιδέα για ευρωομόλογα, στο παρελθόν. Στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, η Κάλλας πρότεινε τα ομόλογα να ανέλθουν συνολικά σε 100 δισ. ευρώ.

Στην πρόσκλησή του προς τους ηγέτες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζήτησε «ριζοσπαστικά και συγκεκριμένα βήματα» για να τεθεί η οικονομία της ΕΕ «σε πολεμική βάση» και στο παρελθόν έχει ζητήσει ευρωπαϊκά αμυντικά ομόλογα για τον εξορθολογισμό των στρατιωτικών δαπανών του μπλοκ, αναφέρει το Euronews.

Η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία - έχουν στο παρελθόν εναντιωθεί σθεναρά στην έκδοση ευρωομολόγου, φοβούμενες ότι θα τιμωρούσε πλουσιότερες χώρες όπως οι ίδιες.

Ένα εναλλακτικό μέσο για την αύξηση των αμυντικών δαπανών έχουν προτείνει 14 κράτη μέλη, τα οποία ζητούν την τροποποίηση της εντολής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ώστε να της επιτραπεί η χρηματοδότηση επενδύσεων σε στρατιωτικό εξοπλισμό και υποδομές. «Πρέπει να διερευνήσουμε διάφορες δυνατότητες που θα επιτρέψουν στην ΕΤΕπ να επενδύσει σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την άμυνα πέρα ​​από τα υπάρχοντα έργα διπλής χρήσης», αναφέρει μια επιστολή που απευθύνεται στην ΕΤΕπ από τις χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Γερμανία. 

Μια άλλη πρωτοβουλία υπό συζήτηση θα είναι το σχέδιο της Τσεχικής Δημοκρατίας να παραδώσει δεκάδες χιλιάδες επιπλέον βλήματα πυροβολικού στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, καθώς στοχεύουν να αντέξουν τη ρωσική επίθεση.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι λέει ότι η χώρα του είχε προμηθευτεί 300.000 οβίδες που θα σταλούν στην πρώτη γραμμή, με τις πρώτες παραδόσεις να έχουν προγραμματιστεί πριν από τον Ιούνιο.

Ανώτερες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι έως και 20 χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να εγγραφούν στην πρωτοβουλία, η οποία περιλαμβάνει την αγορά αχρησιμοποίητων πυρομαχικών από άγνωστες δυτικές χώρες. Η Δανία, το Βέλγιο, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου κορυφής που ξεκινά σήμερα Πέμπτη, οι ηγέτες θα αποφασίσουν επίσης εάν θα εγκρίνουν τη σύσταση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και αν θα υιοθετήσουν τα πλαίσια που θα καθοδηγούν τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι καμία χώρα δεν ήταν πιθανό να μπλοκάρει την απόφαση για την έναρξη συνομιλιών με τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, αν και η υποψηφιότητα της χώρας αντιμετώπισε στο παρελθόν αντιδράσεις.

Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν επίσης να παραμερίσουν τις διαφορές τους σχετικά με την κρίση στη Γάζα και να συμφωνήσουν να ζητήσουν «μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL