Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 28%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.5°C26.5°C
3 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C28.2°C
4 BF 26%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C24.3°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 29%
Συμφωνία των Πρεσπών / Μέχρι τις 12/2 σε ισχύ τα διαβατήρια με το παλαιότερο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συμφωνία των Πρεσπών / Μέχρι τις 12/2 σε ισχύ τα διαβατήρια με το παλαιότερο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας

EPA/GEORGI LICOVSKI

Μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου ισχύουν τα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το παλαιότερο όνομα της Βόρειας Μακεδονίας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μπουγιάρ Οσμάνι δεν μπορεί να παραταθεί μετά τις 12/2/24 η ισχύς των διαβατηρίων των πολιτών στα οποία αναγράφεται το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο Μπουγιάρ Οσμάνι, κληθείς να απαντήσει σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε ότι «είναι προφανές ότι αυτή (σ.σ. η Συμφωνία των Πρεσπών) είναι μία διεθνής συμφωνία που έχει επικυρωθεί από τα κοινοβούλια και των δύο χωρών και είναι σαφές ότι αυτό δεν μπορεί να εναπόκειται στην απόφαση μιας κυβέρνησης, αλλά (στην απόφαση) και των δύο χωρών και αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για κάτι τέτοιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 12 Φεβρουαρίου συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και βάσει της Συμφωνίας, εντός του διαστήματος αυτού, οι πολίτες της γειτονικής χώρας πρέπει να αντικαταστήσουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους, αν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.

Από τις 12/2 τα διαβατήρια πρέπει να αναγράφεται το νέο όνομα του κράτους: «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα οι αρμόδιες αρχές της χώρας, επικαλούμενες έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και καθυστηρήσεων ως προς την έκδοση νέων εγγράφων σημειώνουν ότι αδυνατούν να ανταποκριθούν στα μαζικά αιτήματα των πολιτών για αντικατάσταση των διαβατηρίων τους.

Όπως μεταδίδει το ίδιο μέσο πολλοί άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία περιμένουν μέρες στις ουρές που σχηματίζονται τους τελευταίους μήνες μπροστά στα αστυνομικά τμήματα ώστε να αλλάξουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν.

«Μετά τις 13 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ενημερώσει την ΕΕ ότι παύει να ισχύει η προθεσμία της ισχύος (σ.σ. για τα διαβατήρια στα οποία αναγράφεται το προηγούμενο όνομα της χώρας). Μετά από αυτό, όλες οι χώρες που θα λάβουν αυτή την ενημέρωση εκ μέρους της Ελλάδας, θα αρχίσουν να την τηρούν. Γι’ αυτό λέω “άντε αυτή την περίοδο, αντί για πρωτοβουλίες για παράταση, να έχουμε πρωτοβουλίες για αντικατάσταση των εγγράφων”» πρόσθεσε ο Μπουγιάρ Οσμάνι, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Ίγκλι Χασάνι.

Η Συμφωνία των Πρεσπών τέθηκε σε ισχύ στις 12 Φεβρουαρίου 2019. Βάσει των προβλέψεων της συμφωνίας, όλα τα επίσημα έγγραφα και υλικό της δημόσιας διοίκησης της Βόρειας Μακεδονίας για διεθνή χρήση και εκείνα για εσωτερική χρήση που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων διαβατήρια και άδειες οδήγησης) θα αντικατασταθούν το αργότερο εντός πέντε ετών από τη θέση σε ισχύ της συμφωνίας, προκειμένου σε αυτά να αναγράφεται η νέα ονομασία της χώρας (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας).

Η Βόρεια Μακεδονία άρχισε να εκδίδει νέα προσωπικά έγγραφα για τους πολίτες της χώρας (ταυτότητες, διαβατήρια, διπλώματα οδήγησης) μόλις τον Ιούλιο του 2021.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε σήμερα πως μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2024 έχουν εκδοθεί 1.050.439 ταυτότητες, 1.211.776 διαβατήρια και 546.741 διπλώματα οδήγησης νέου τύπου.

«Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες εκ μέρους των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, έχουν αντικατασταθεί 1,2 εκατ. διαβατήρια. Βλέπετε ότι εργάζονται και αργίες και Κυριακές. Είναι μία διαδικασία που θα ολοκληρωθεί» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL