Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.4°C24.0°C
4 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.3°C26.5°C
4 BF 42%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.8°C23.8°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
4 BF 43%
Ρωσία / «Επιστροφή» Πούτιν στο διεθνές προσκήνιο μέσω Μέσης Ανατολής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσία / «Επιστροφή» Πούτιν στο διεθνές προσκήνιο μέσω Μέσης Ανατολής

134332957_PUTIN_SAUD.jpg

Όταν εκκρεμεί ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον σου, είναι λογικό να αποφεύγεις τα αεροπλάνα. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει περιορίσει τα ταξίδια στο εξωτερικό μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Απέφυγε να πάρει μέρος και στη συνάντηση των BRICS στη Νότια Αφρική, αλλά και σε εκείνη του G20 στην Ινδονησία για να μην δημιουργήσει πρόβλημα στους διοργανωτές, όπως είπε ο ίδιος για να δείξει ότι δεν φοβόταν τη σύλληψη. Βεβαίως, ούτε η Σαουδική Αραβία ούτε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν υπογράψει τη Συνθήκη της Ρώμης με την οποία ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Αλλά δεν είναι μόνο αυτός ο λόγος που ο Πρόεδρος της Ρωσίας αποφάσισε να το ρίξει στα ταξίδια.

Με τις σύντομες επισκέψεις του σε δύο θεωρούμενες φιλοδυτικές χώρες, που ντύθηκαν μάλιστα και με έναν μανδύα μυστηρίου, θέλησε να υπενθυμίσει ότι «η Ρωσία είναι ακόμα εδώ» και έχει σκοπό να μην μείνει εκτός των σημαντικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή, την ώρα που φλέγεται η Γάζα και όλοι αναρωτιούνται ποια θα είναι η επόμενη ημέρα μετά την αιματοχυσία. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο ο μόνιμος ένοικος Κρεμλίνου εδώ και χρόνια υποδέχτηκε και τον Ιρανό ηγέτη Εμπραχίμ Ραϊσί σε μια περίοδο που η πολυπόθητη προσέγγιση της Τεχεράνης με τη Σαουδική Αραβία έχει παγώσει λόγω Γάζας και που η σχέση της θεοκρατικής χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μοιάζει να βρίσκεται σε φάση διαρκούς επιδείνωσης. Συνεπώς, η Μόσχα αναλαμβάνει άτυπα έναν διαμεσολαβητικό ρόλο, στέλνοντας και το μήνυμα ότι έχει την ευχέρεια να συνομιλεί ταυτόχρονα με τους εντελώς διαφορετικούς παίκτες, αλλά και με εκείνους που δεν μπορεί να προσεγγίσει η Ουάσιγκτον. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όσο και το Ιράν πρόκειται από τις αρχές του νέου χρόνου να ενταχθούν ως πλήρη μέλη στη διευρυμένη ομάδα των BRICS, την προεδρία της οποίας θα ασκεί το 2024 η Ρωσία. Υπό αυτή την έννοια οι συναντήσεις αποτελούν και ένα είδος προεργασίας και υπογράμμισης της σημασίας που δίνει η Μόσχα στον αναβαθμισμένο ρόλο της ομάδας αυτής.

Σε σχέση με τον πόλεμο στη Γάζα, είναι σαφής η πρόθεση του Βλ. Πούτιν να καταδείξει την αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής ως παράγοντα που οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση. Ζητά κατάπαυση του πυρός, υιοθετώντας μια ελαφρώς φιλοπαλαιστινιακή στάση, έχει δεχτεί αντιπροσωπείες της Χαμάς και έχει αναλάβει κοινές πρωτοβουλίες με το Ιράν. Βεβαίως, το Ιράν αποτελεί και έναν «σύμμαχο» της Μόσχας απέναντι στο Κίεβο, παρέχοντας τα περιβόητα drones ή έστω την τεχνογνωσία για αυτά.

Ο ρόλος της πετρελαιοπαραγωγού

Σε μια περίοδο που ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει βαλτώσει και σε πολλές δυτικές πρωτεύουσες έχουν εγκαταλείψει το όραμα της πτώσης του Ρώσου Προέδρου «εκ των έσω» ο Βλ. Πούτιν υπενθύμισε στον πλανήτη και τον ρόλο της πατρίδας του ως πετρελαιοπαραγωγού. Η Ρωσία εμφανίζεται ιδιαίτερα ενεργή στο πλαίσιο του OPEC+ για τον έλεγχο των πετρελαϊκών εξαγωγών και κατά συνέπεια και των τιμών του μαύρου χρυσού. Πριν από λίγες ημέρες τα μέλη της «συμμαχίας» αυτής συμφώνησαν διαδικτυακά να περικόψουν εθελοντικά την παραγωγή κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως για το πρώτο τρίμηνο του 2024. Το 1 εκατ. βαρέλια προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, η οποία ουσιαστικά παρατείνει προηγούμενη περικοπή παραγωγής, και τα 500.000 από τη Ρωσία. Οι δύο χώρες είναι οι δύο μεγαλύτεροι εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο, ελέγχοντας μαζί το ένα πέμπτο της ημερήσιας προσφοράς πετρελαίου. Ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε αυτές τις ημέρες λόγο για σημαντικές αποφάσεις με στόχο τη «σταθερότητα των τιμών του πετρελαίου», προκαλώντας ανησυχίες σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Οι συνομιλίες με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διήρκεσαν συνολικά τρεις ώρες και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντ. Πεσκόφ, «τα δύο μέρη συμφωνούν πως οι χώρες μας φέρουν μεγάλη ευθύνη για διάδραση προκειμένου να διατηρήσουν την παγκόσμια αγορά ενέργειας στο κατάλληλο επίπεδο, σε μια σταθερή, προβλέψιμη κατάσταση». Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, από τη μεριά του, έκανε λόγο για συντονισμό των δύο χωρών «που βοήθησε να απομακρυνθούν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή». «Μοιραζόμαστε πολλά συμφέροντα και πολλά θέματα στα οποία εργαζόμαστε μαζί προς όφελος της Ρωσίας, του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής, καθώς και όλου του κόσμου» δήλωσε ο πρίγκιπας, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων. Το ραντεβού ανανεώθηκε για τη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL