Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Μιλάνο / Νεκρός άνδρας από τον μύκητα Candida auris - Από την Ελλάδα είχε ταξιδέψει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μιλάνο / Νεκρός άνδρας από τον μύκητα Candida auris - Από την Ελλάδα είχε ταξιδέψει

Διάδρομοσ νοσοκομείου κλίνες
UNSPLASH.COM (Φωτογραφία αρχείου)

Απεβίωσε σήμερα το πρωί άνδρας στο Μιλάνο που «είχε μολυνθεί από διάφορα πολυανθεκτικά βακτήρια και τον μύκητα Candida auris», σύμφωνα με την Corriere della Sera.

Η ιταλική εφημερίδα, αναφέρει πως ο ασθενής είχε «έρθει από την Ελλάδα και εισχήχθη στο νοσοκομείο Sacco του Μιλάνου για εγκεφαλικό επεισόδιο». «Οι εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν διάφορα θετικά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένου του Candida auris», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Μάλιστα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, «ο άνδρας εισήλθε στο νοσοκομείο πριν από λίγες ημέρες και έχοντας φτάσει από την Ελλάδα, δεν φαίνεται να μολύνθηκε στην Ιταλία με το προφίλ εισαγόμενου κρούσματος».

Για τον μύκυτα Candida auris έχει μιλήσει τον προηγούμενο καιρό ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί κίνδυνο για το ευρύ κοινό εκτός νοσοκομείου, ούτε για τους ανθρώπους που εισάγονται για λίγες μέρες στο νοσοκομείο και δεν είναι ανοσοκατασταλμένοι.

Ωστόσο, ο μύκητας είχε προκαλέσει ταραχή στις ΗΠΑ τον περασμένο Μάρτιο, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να αναφέρει πως η λοίμωξη που δημιουργεί ο Candida auris είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και εξαπλώνεται ραγδαία.

Οι «υγιείς» άνθρωποι συνήθως δεν αρρωσταίνουν, αλλά μεταξύ των αδύναμων και ευάλωτων, σκοτώνει μεταξύ 30% και 60%.

Η Candida auris, απομονώθηκε για πρώτη φορά και τακτοποιήθηκε με μυκητίαση στο αυτί ασθενή, στην Ιαπωνία το 2009. Παρόλα αυτά, αναδρομικές μελέτες, δείχνουν ότι προϋπήρχε ως αίτιο σηψαιμίας από το 1996, αλλά δεν υπήρχαν, τότε τα μέσα για να αναγνωριστεί.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι την τελευταία τριετία, τα προηγμένα συστήματα ανάλυσης, κάνουν ακόμη πιο εύκολη την ταυτοποίηση του μύκητα, οπότε κατά τους «ειδικούς» αυτό αποτυπώνεται και στα περισσότερα κρούσματα που έχουμε τα τελευταία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL