Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Γαλλία / Η Μακίνσεϊ στοιχειώνει τον Μακρόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Η Μακίνσεϊ στοιχειώνει τον Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν

Τον γύρο του κόσμου έκανε ένα σύντομο βίντεο που εικόνιζε επίθεση που δέχθηκε δημόσια από μια γυναίκα ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν στο πλαίσιο περιοδείας του. Τελικά αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για fake new που αναπαράχθηκε στα social media από αγγλόφωνους λογαριασμούς που πρόσκεινται στην Ακροδεξιά. Το βίντεο ήταν μεν πραγματικό, αλλά έδειχνε την επίθεση ενός άνδρα κατά του Μακρόν τον... Ιούνιο του 2021.

Δεν είναι fake news όμως η σχέση του ίδιου και του περιβάλλοντός του με την εταιρεία συμβούλων Μακίνσεϊ, που διερευνά η γαλλική Δικαιοσύνη. Την Πέμπτη η Οικονομική Εισαγγελία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της εφημερίδας Le Parisien σχετικά με το γεγονός ότι διενεργεί όχι μία, αλλά τρεις έρευνες για τα οικονομικά των προεκλογικών εκστρατειών το 2017 και το 2022. Μπορεί ο Πρόεδρος να επιχειρεί να γυρίσει σελίδα, μπορεί να διαθέτει ασυλία, αλλά η υπόθεση επιμένει να τον κυνηγά. Κάπως σαν τις Ερινύες...

Ξέπλυμα και φοροδιαφυγή

Στο επίκεντρο των ερευνών τριών δικαστών, που διεξάγονται «κατ' αγνώστων» και αφορούν τις προεκλογικές εκστρατείες του Μακρόν, βρίσκονται οι δεσμοί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, των ανθρώπων του και της αμερικανικής εταιρείας Μακίνσεϊ, που έχει πολλαπλασιάσει τα συμβόλαια συνεργασίας της με το Γαλλικό Δημόσιο από τότε που εξελέγη στο ύπατο αξίωμα ο Μακρόν, το 2017. Το κεντρικό ερώτημα που ερευνούν οι δικαστές στο πλαίσιο των δύο συν μίας δικαστικών ερευνών είναι κατά πόσο υπάρχουν και τι είδους είναι οι σχέσεις μεταξύ αυτών των συμβολαίων και των προεκλογικών εκστρατειών του Γάλλου Προέδρου. Οι δύο έρευνες ξεκίνησαν στις 20 και 21 Οκτωβρίου σχετικά με υποψίες για ευνοιοκρατία και παράτυπους προεκλογικούς λογαριασμούς που αφορούν τις «συνθήκες επέμβασης των εταιρειών συμβούλων στις προεκλογικές εκστρατείες του 2017 και του 2022». Είχε προηγηθεί άλλη μία προκαταρκτική έρευνα, φέτος τον Μάρτιο, από την Οικονομική Εισαγγελία σχετικά με τη Μακίνσεϊ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε συνδυασμό με φοροδιαφυγή. Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας προέκυψαν στοιχεία που οδήγησαν στις δύο νέες έρευνες του Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Μάρτιο ο Μακρόν απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παρατυπιών. Σήμερα η Προεδρία της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι «είναι θέμα της Δικαιοσύνης να διεξαγάγει αυτές τις έρευνες με πλήρη ανεξαρτησία».

Αποκαλυπτική έκθεση της Γερουσίας

Η υπόθεση Μακίνσεϊ ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από ενδελεχή και τεκμηριωμένη έκθεση της Γερουσίας που δόθηκε στη δημοσιότητα, έπειτα από τετράμηνη έρευνα, στις 17 Μαρτίου φέτος, σχετικά με την αυξανόμενη προσφυγή του Δημοσίου, ειδικά στην πρώτη θητεία Μακρόν, στις υπηρεσίες των εταιρειών συμβούλων για πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης. Από την υγειονομική κρίση, τη βελτίωση των διοικητικών υποδομών των νοσοκομείων και τη διαχείριση των οδικών ραντάρ μέχρι τη μεταρρύθμιση της δικαστικής συνδρομής κ.ά.

Ενα «πολυπλόκαμο φαινόμενο», που επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα δημόσια οικονομικά, όπως παρατηρούσε η έκθεση της Γερουσίας - η οποία ήταν και η αφετηρία για την πρώτη έρευνα της Οικονομικής Εισαγγελίας. Η συγκεκριμένη θεωρείται σημείο αναφοράς, καθώς περιέγραψε το πώς ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων παρενέβαιναν, με αίτημα του Δημοσίου, σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στη διάρκεια της πρώτης πενταετίας του Μακρόν.

Κόστος συμβούλου 1.528 ευρώ την ημέρα

Αυτή η προσφυγή στις υπηρεσίες ιδιωτικών εταιρειών βαίνει αυξανόμενη από την εποχή της Προεδρίας Σαρκοζί, για να φτάσει σήμερα σ’ αυτό που οι γερουσιαστές περιγράφουν ως «αντανακλαστικό», με τις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων να βρίσκονται «στην καρδιά των δημόσιων πολιτικών» στο πλαίσιο μιας κατάστασης πραγματικής «εξάρτησης». «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης, επιλογής της κυβέρνησης να κάνει έκκληση σε εταιρείες συμβούλων αντί για τη Δημόσια Διοίκηση» τόνιζε στη συνέντευξη Τύπου η γερουσιαστής του ΚΚΓ και εισηγήτρια της έκθεσης Ελιάν Ασασί. Το δε κόστος επιβαρύνει όλο και περισσότερο τα δημόσια οικονομικά. Σύμφωνα με την έκθεση, «ο μέσος όρος του κόστους μίας ημέρας δουλειάς ενός συμβούλου ανέρχεται σε 1.528 ευρώ για την περίοδο 2018-2020». Το 2021 τα έξοδα για συμβουλές των υπουργείων άγγιξαν τα 893.9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό δύο φορές μεγαλύτερο εκείνου των αρχών της πρώτης θητείας Μακρόν - 379,1 εκατομμύρια το 2018. Και μάλιστα αυτά τα ποσά είναι τα ελάχιστα, όπως εξηγούσε η Ασασί.

Χάραξη πολιτικής

«Θεωρητικά, όπως εξηγούσε στις 29 Μαρτίου 22, η Mοnde, οι σύμβουλοι προσλαμβάνονταν μόνο για τεχνική στήριξη στις μεταρρυθμίσεις, όχι για το πολιτικό τους περιεχόμενο. Ωστόσο η έκθεση της Γερουσίας σημείωσε ότι δύσκολα ήταν διακριτή η διαχωριστική γραμμή. Στις συστάσεις της προς την κυβέρνηση για την ανασύσταση των στρατηγικών αποθεμάτων ιατρικών γαντιών, η Μακίνσεϊ, για παράδειγμα, εξέφρασε την προτίμησή της για το σενάριο της παύσης διανομής στις ιατροκοινωνικές δομές μέχρι τη δημιουργία νέου αποθέματος - κάτι που δεν είναι ουδέτερη επιλογή»... Η Μακίνσεϊ διενέργησε περίπου 40 από τις 945 αποστολές που ανέθεσε η κυβέρνηση στις ιδιωτικές εταιρείες συμβούλων μεταξύ 2018 και 2021 που κατέγραψε η έκθεση. Το κόστος τους ανέρχεται σε 28 με 50 εκατομμύρια ευρώ - το 1% των εξόδων του Υπουργικού Συμβουλίου για την περίοδο αυτή. Μικρότερο ποσοστό σε σχέση με άλλων εταιρειών, ωστόσο η Μακίνσεϊ συνδέθηκε με τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις της Προεδρίας Μακρόν. Πώς, με τι όρους και ανταλλάγματα, σε σχέση με τον «Δία», όπως αποκαλούν τον Μακρόν, μένει να αποδειχθεί από τη Δικαιοσύνη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL