Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.1°C17.5°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.8°C18.1°C
1 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.3°C
4 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.0°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 93%
James Webb / Νέες φωτογραφίες του Δία, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

James Webb / Νέες φωτογραφίες του Δία, όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί

ΔΙΑΣ
πηγή NASA

Με γιγάντιες καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους, σέλας και ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, στον Δία μπορούν να συμβούν πολλά. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA κατέγραψε νέες εικόνες του πλανήτη, δίνοντας την ευκαιρία στους επιστήμονες να εξετάσουν περισσότερα στοιχεία για τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος.  

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν περιμέναμε να είναι τόσο καλή», δήλωσε η πλανητική αστρονόμος Ίμκε ντε Πάτερ, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ. Σύμφωνα με την ίδια «είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να δούμε λεπτομέρειες του Δία μαζί με τους δακτυλίους του, μικροσκοπικούς δορυφόρους, ακόμη και γαλαξίες σε μια εικόνα».

πηγή NASA

Οι δύο εικόνες προέρχονται από την κάμερα εγγύς υπέρυθρης ακτινοβολίας (NIRCam) του παρατηρητηρίου, η οποία διαθέτει τρία εξειδικευμένα υπέρυθρα φίλτρα που αναδεικνύουν λεπτομέρειες του πλανήτη. Δεδομένου ότι το υπέρυθρο φως είναι αόρατο στο ανθρώπινο μάτι, το φως έχει χαρτογραφηθεί στο ορατό φάσμα. Γενικά, τα μεγαλύτερα μήκη κύματος εμφανίζονται πιο κόκκινα και τα μικρότερα μήκη κύματος εμφανίζονται ως πιο μπλε.

Οι υπέρυθρες φωτογραφίες τραβήχτηκαν στο τέλος Ιουλίου και στη συνέχεια χρωματίστηκαν τεχνητά, παρέχουν, μεταξύ άλλων, τις καλύτερες έως τώρα παρατηρήσεις για το τεράστιο σέλας που δημιουργείται στους δύο πόλους του Δία. Φαίνονται επίσης η γνωστή Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα (μια γιγάντια καταιγίδα), άλλες μικρότερες καταιγίδες, αχνοί δακτύλιοι και δύο μικρότεροι δορυφόροι του, η Αμάλθεια και η Αδράστεια, διαμέτρου περίπου 200 και 20 χιλιομέτρων αντίστοιχα.

NASA, ESA, CSA, Jupiter ERS Team

«Ποτέ πριν δεν είχαμε δει έτσι τον Δία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, καθηγήτρια αστρονομίας Ίμκε ντε Πάτερ .

Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα, μια διάσημη καταιγίδα που είναι τόσο μεγάλη που θα μπορούσε να καταπιεί τη Γη, εμφανίζεται λευκή σε αυτές τις φωτογραφίες, όπως και άλλα σύννεφα, επειδή αντανακλούν πολύ ηλιακό φως.

«Η φωτεινότητα εδώ υποδηλώνει μεγάλο υψόμετρο - έτσι η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα έχει ομίχλες υψηλού υψομέτρου, όπως και η περιοχή του ισημερινού», δήλωσε η Heidi Hammel,  ερευνήτρια του Webb. «Οι πολυάριθμες φωτεινές λευκές "κηλίδες" και "ραβδώσεις" είναι πιθανότατα κορυφές νεφών πολύ υψηλού υψομέτρου από συμπυκνωμένες καταιγίδες συναγωγής». Αντίθετα, οι σκοτεινές κορδέλες βόρεια της περιοχής του ισημερινού έχουν ελάχιστη νεφοκάλυψη.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL