Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Ρωσικό πετρέλαιο / Ποιες οι συνέπεις της διακοπής παραδόσεων μέσω Ουκρανίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρωσικό πετρέλαιο / Ποιες οι συνέπεις της διακοπής παραδόσεων μέσω Ουκρανίας

πηγή φωτό Pixabay

Η ροή πετρελαίου κατά μήκος ενός από τους βασικούς πετρελαιαγωγούς που μεταφέρει ρωσικό αργό στην κεντρική Ευρώπη έχει διακοπεί μετά την απόρριψη τραπεζικής συναλλαγής εξαιτίας των κυρώσεων σε βάρος της ΕΕ κατά της Ρωσίας, απειλώντας τον εφοδιασμό της περιοχής.

Το νότιο τμήμα του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο μέσω της Ουκρανίας σε διυλιστήρια στη Σλοβακία, στην Τσεχική Δημοκρατία και την Ουγγαρία, σταμάτησε να μεταφέρει πριν από πέντε ημέρες, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική κρατική εταιρεία Transneft που διαχειρίζεται τον αγωγό. Το βόρειο τμήμα του αγωγού Ντρούζμπα, ο οποίος διέρχεται από τη Λευκορωσία προς την Πολωνία και τη Γερμανία, δεν επηρεάστηκε από τη διακοπή.

Σύμφωνα με την Transneft, η Ουκρανία διέκοψε τη ροή μετά από μπλοκάρισμα πληρωμής των τελών διέλευσης του πετρελαίου λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ. Η ρωσική εταιρεία καταβάλλει στην κρατική UkrTransNafta της Ουκρανίας μηνιαίο τέλος προκαταβολικά για τη χρήση του αγωγού, αξίας περίπου 15 εκατ. δολαρίων τον μήνα.

Σύμφωνα με την Transneft οι ευρωπαϊκές τράπεζες που διεκπεραιώνουν την πληρωμή δεν είχαν λάβει την απαιτούμενη έγκριση αυτή τη φορά, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ «δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει κοινή θέση» σχετικά με το πώς ή αν οι τράπεζες πρέπει να επιτρέπουν τις συναλλαγές. Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές στις οποίες εμπλέκονται ρωσικές κρατικές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Transneft, αν και δεν ισχύει για την εισαγωγή ή τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ. Αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε στους Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει παραπάνω.

Χάρτης του αγωγού Ντρούζμπα:
Χάρτης του αγωγού Ντρούζμπα (FINANCIAL TIMES_

Η διακοπή ροής αργού πετρελαίου αποκαλύπτει τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της κεντρικής Ευρώπης από τον αγωγό, την ώρα που η υπόλοιπη ήπειρος επιδιώκει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο.

Μόνο τον περασμένο μήνα η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία εισήγαγαν κατά μέσο όρο 318.000 βαρέλια ημερησίως αργού μέσω του Ντρούζμπα, από 246.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο του 2021. Τα τέλη διέλευσης που πρέπει να καταβάλει η Transneft στην Ουκρανία είναι περίπου 1,61 δολάρια ανά βαρέλι, πρόσθεσε η Kpler.

Σύμφωνα με αναλυτές η διακοπή λειτουργίας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία ειδικότερα. «Εάν οι όγκοι του αγωγού δεν επανέλθουν σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ξεμείνει από αποθέματα».

Ο υπουργός βιομηχανίας και εμπορίου της Τσεχικής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συνεργάζεται με όλους τους αρμόδιους φορείς για την επίλυση της κατάστασης. «Οι επόμενες ημέρες θα δείξουν αν πρόκειται για άλλη μια κλιμάκωση του ενεργειακού πολέμου από τη Ρωσία ή για ένα τεχνικό πρόβλημα στις πληρωμές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η MOL, η οποία διαχειρίζεται το ουγγρικό τμήμα του αγωγού και της οποίας τα διυλιστήρια βασίζονται στις προμήθειες από τον Ντρούζμπα , δήλωσε ότι διαθέτει αποθέματα για αρκετές εβδομάδες, και θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει εάν χρειαστεί. Παράλληλα δήλωσε ότι επεξεργάζεται λύση με την πιθανή καταβολή των ουκρανικών τελών διέλευσης από την ίδια.

Ο αγωγός Ντρούζμπα αποτελεί κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής ενεργειακής υποδομής από το 1964 που άνοιξε για να προμηθεύει η Σοβιετική Ένωση τους συμμάχους της.

Η σημασία του αγωγού είναι τέτοια που οι εισαγωγές μέσω του αγωγού εξαιρούνται από την απαγόρευση της ΕΕ να εισάγει ρωσικό πετρέλαιο στο μπλοκ.

Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, αυξήθηκε έως και 1,8% την Τρίτη στα 98,40 δολάρια ανά βαρέλι πριν υποχωρήσει ελαφρώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL