Το λιμάνι της Οδησσού φαίνεται ότι γίνεται το επόμενο επίκεντρο των ρωσικών βομβαρδισμών καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια της Μόσχας να αποκόψει την Ουκρανία από κάθε πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 2 παιδιά, σκοτώθηκαν χθες στην ευρύτερη περιοχή της Οδησσού όταν ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια, σύμφωνα με το Κίεβο, ενώ το Κρεμλίνο διέψευσε την πληροφορία. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας δεν εργάζονται με στόχους αμάχων» ήταν η μάλλον περίεργη και παγερή διάψευση του εκπροσώπου της ρωσικής Προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Παρ’ όλα αυτά, τον γύρο του κόσμου έκαναν φωτογραφίες με ρημαγμένες πολυκατοικίες, τα συντρίμμια των οποίων είχαν εκτοξευτεί σε μεγάλη απόσταση τριγύρω.
Οι ουκρανικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ρωσικό βομβαρδιστικό και έπληξαν συνολικά 3 κτίρια, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους στο ένα και 5 στα άλλα δύο. Δεκάδες ένοικοι των κτιρίων μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομεία της πόλης.
Επίσημη έναρξη της διαδικασίας για ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
Την ίδια ώρα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποιούσε τους Ουκρανούς ότι έχουν μπροστά τους «μακρύ δρόμο» μέχρι να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δίνοντας την υπόσχεση ότι η Ευρώπη θα είναι στο πλευρό τους «σε κάθε βήμα».
Αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την επίσημη έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα να ολοκληρωθεί σύντομα. «Καλύψαμε μια διαδρομή 115 ημερών για να αποκτήσουμε το καθεστώς του υποψηφίου και η διαδρομή μας προς την ένταξη δεν θα πρέπει να πάρει δεκαετίες. Οφείλουμε να πάρουμε γρήγορα τον δρόμο» τόνισε.
Η Φον Ντερ Λάιεν κάλεσε την Ουκρανία να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις της κατά της διαφθοράς, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα έχει την υποστήριξη των 27. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ζήτησε να εφαρμοστούν το επόμενο διάστημα είναι η υιοθέτηση μιας νέας νομοθεσίας για τα ΜΜΕ, κανόνες που θα περιορίζουν την ισχύ των ντόπιων ολιγαρχών και τον διορισμό ανώτατων αξιωματούχων που θα εργαστούν για την καταπολέμηση της διαφθοράς. «Ο νέος επικεφαλής της ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και ο νέος διευθυντής του ουκρανικού Εθνικού Γραφείου για τη Μάχη κατά της Διαφθοράς πρέπει να διοριστούν το συντομότερο δυνατόν» σημείωσε.
Η Ουκρανία ζήτησε επισήμως την ένταξή της στην Ε.Ε. 5 μέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Τα 27 μέλη της έκαναν δεκτή την υποψηφιότητά της στις 23 Ιουνίου. Παρά τις ευχές του Ζελένσκι, η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει χρόνια, όπως δείχνουν τα παραδείγματα της Τουρκίας και χωρών των Βαλκανίων.
Επανέρχεται η θανατική ποινή στο Ντονμπάς
Στην περιοχή του Ντονμπάς οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, με εκπροσώπους των ρωσόφωνων αυτονομιστών να ανακοινώνουν τα σχέδιά τους για επαναφορά της θανατικής ποινής έως το 2025. Υπενθυμίζεται ότι δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που συνελήφθησαν στην περιοχή να πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων καταδικάστηκαν σε θάνατο από ειδικό δικαστήριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι έδωσε εντολή στη Ρωσία να διασφαλίσει ότι οι καταδικασθέντες δεν θα αντιμετωπίσουν τη θανατική ποινή. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, από το οποίο η Ρωσία έχει αποσυρθεί από την ημέρα της εισβολής της στην Ουκρανία. Υποστηρίζει, μάλιστα, πως οι ξένοι μαχητές είναι «μισθοφόροι» και κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από την προστασία της Συνθήκης της Γενεύης που απαγορεύει την εκτέλεση αιχμαλώτων πολέμου.
Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε χθες ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα, αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε. Η Ελεονόρα Μιτροφάνοβα σημείωσε ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στη Σόφια θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρικής στη Μόσχα.