Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Πόλεμος στην Ουκρανία / Υποσχέσεις για ένταξη στην ΕΕ, προτροπές για διαπραγματεύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πόλεμος στην Ουκρανία / Υποσχέσεις για ένταξη στην ΕΕ, προτροπές για διαπραγματεύσεις

ΜΑΚΡΟΝ

Το μήνυμα της αταλάντευτης ευρωπαϊκής υποστήριξης προς την Ουκρανία θέλησαν να στείλουν με την κοινή τους επίσκεψη στο Κίεβο οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, μιας πρωτοβουλίας και μιας υποστήριξης που η Μόσχα χαρακτήρισε «ανώφελη».

Πέρα από την καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας και τις υποσχέσεις για συνέχιση της στρατιωτικής και πολιτικής υποστήριξης, το μήνυμα της άτυπης ευρωπαικής «τρόικας» (την ευρωπαική αποστολή συμπλήρωνε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις) ήταν διττό: Το όνειρο της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει ζωντανό και στηρίζεται από τις τρεις ευρωπαϊκές δυνάμεις αλλά ο δρόμος γι' αυτήν περνά αναπόφευκτα από την επιστροφή στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Ευρωπαίος ηγέτης που το έκανε πιο σαφές ήταν ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, όταν, την παραμονή της άφιξής του στο Κίεβο, δήλωσε από το Βουκουρέστι: «Όταν, ελπίζω, η Ουκρανία κερδίσει και οι μάχες τελειώσουν, θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Ο Ουκρανός Πρόεδρος και η ομάδα του θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία» σημείωσε. Πολλοί αναλυτές διέκριναν στα λόγια του έναν απόηχο των δηλώσεων που έκανε πριν λίγες εβδομάδες για την ανάγκη να μην ταπεινωθεί η Ρωσία, δηλώσεων που προκάλεσαν την έντονη δυσφορία των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Καταδίκη της ρωσικής επιθετικότητας

Το μήνυμα έτσι του Μακρόν από τα ερείπια του Ιρπίν, μιας από τις πόλεις της Ουκρανίας που συμβολίζει πλέον την αγριότητα του πολέμου μετά την ανακάλυψη μαζικών τάφων για αμάχους μετά το πέρασμα του ρωσικού στρατού, ότι «είναι αναγκαίο η Ουκρανία να μπορέσει να αντισταθεί», συνοδευόταν από τη σιωπηρή παρότρυνση ότι είναι εξίσου αναγκαίο το Κίεβο να διαπραγματευτεί.

Το μεγαλύτερο δέλεαρ παραμένει, φυσικά, η ένταξη στην Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει σήμερα τη γνωμοδότησή της για το θέμα, που βεβαίως θα κριθεί κατά βάση στην ευρωπαϊκή σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Ιουνίου.

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες συνόδεψαν την επίσκεψη τους στην Ουκρανία με έντονες επικρίσεις κατά της Μόσχας. Για «βαρβαρότητα» του ρωσικού στρατού έκανε λόγο ο Μακρόν, για «αδιανόητη σκληρότητα» ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η Ουκρανία έχει ολόκληρο τον κόσμο στο πλευρό της.

«Το Ιρπίν, όπως η Μπούτσα, έχει γίνει ένα σύμβολο της αδιανόητης ωμότητας του ρωσικού πολέμου, της άσκοπης βίας», σχολίασε ο Γερμανός καγκελάριος. «Η βάναυση καταστροφή αυτής της πόλης είναι μια προειδοποίηση: αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει» φρόντισε να υπενθυμίσει ο Σολτς, ενώ ο Ντράγκι υποσχέθηκε ότι η Ε.Ε. θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων υποδομών της χώρας.

Ανώφελη η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, σύμφωνα με τη Μόσχα

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε πως οι ηγέτες αυτών των τριών χωρών (...) δεν θα επικεντρωθούν μόνο στην υποστήριξη της Ουκρανίας και στα σχέδια να συνεχίσουν να την πλημμυρίζουν με όπλα. Είναι εντελώς ανώφελο, θα παρατείνει τον πόνο του λαού και θα προκαλέσει περισσότερες ζημιές στη χώρα» ήταν το σχόλιο του Κρεμλίνου για την επίσκεψη, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ χλεύασε στα αγγλικά την επίσκεψη των τριών Ευρωπαίων ηγετών, χαρακτηρίζοντάς τους «ειδικό στους βατράχους, στα λουκάνικα και στα ζυμαρικά» και εκτιμώντας πως η επίσκεψή τους στο Κίεβο θα έχει «μηδενική χρησιμότητα».

Πέρα από όλα αυτά όμως, και η Μόσχα εξέφρασε μέσω του Πεσκόφ την ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προέτρεπαν τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε «μια ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης», ενώ και ο επικεφαλής της ρωσικής διαπραγματευτικής ομάδας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι φρόντισε να υπενθυμίσει πως η Μόσχα είναι έτοιμη να ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν έχει λάβει απάντηση στις προτάσεις που υπέβαλε στο Κίεβο σε προηγούμενους γύρους συνομιλιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL