Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Ιταλία / Ο Ζελένσκι χαμηλών τόνων, ο Ντράγκι υπερατλαντικός και ο Πάπας ειρηνιστής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ο Ζελένσκι χαμηλών τόνων, ο Ντράγκι υπερατλαντικός και ο Πάπας ειρηνιστής

ΖΕΛΕΝΣΚΙ

«Η Ουκρανία είναι η πύλη του ρωσικού στρατού για να μπει στην Ευρώπη, αλλά η βαρβαρότητα δεν θα μπει στην Ευρώπη. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 60.000 Ουκρανοί πρόσφυγες, εκ των οποίων 25.000 παιδιά, θέλω να ευχαριστήσω την Ιταλία για την υποδοχή σας», τόνισε στο 12λεπτο μήνυμά του στην κοινή συνεδρίαση της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρομοιάζοντας τη Μαριούπολη με τη Γένοβα και τον ρωσικό στρατό με τους ναζί, αποφεύγοντας όμως οποιεσδήποτε αναφορές στον φασισμό και την Αντίσταση, για να μην προκαλέσει τμήμα της ιταλικής κοινής γνώμης, όπως συνέβη στο Ισραήλ με τις αναφορές του για το Ολοκαύτωμα. Ορισμένοι σχολιογράφοι εκθείασαν την ικανότητα του Σον Πεν ή της συζύγου του Ζελένσκι να προετοιμάζουν τις ομιλίες του Ζελένσκι, θεωρώντας ότι είναι οι αυτουργοί τους, ενώ εντύπωση προκάλεσαν οι χαμηλοί του τόνοι, σε σχέση με την πιο σκληροπυρηνική γραμμή του Μάριο Ντράγκι, που απομακρύνεται διαρκώς και περισσότερο από τον παλιά ιταλική χριστιανοδημοκρατική εξωτερική πολιτική.

Ο Πάπας για την ειρήνη

Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στην τηλεφωνική επικοινωνία του με  τον Πάπα Φραγκίσκο υπογραμμίζοντας ότι του τόνισε πως «ο λαός μας μετατράπηκε σε στρατό όταν είδε το κακό που έφερε μαζί του ο εχθρός», ενώ ο Ουκρανός πρεσβευτής τόνισε ότι ο Ζελένσκι υπογράμμισε στον Πάπα πως «είναι ο πιο πολυαναμενόμενος επισκέπτης στην Ουκρανία». Για το Βατικανό, ο Πάπας «προσεύχεται και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσει ο πόλεμος», αλλά ο εκπρόσωπός του απέφυγε να δώσει απαντήσεις για πιθανή επίσκεψη του Ποντίφηκα στο Κίεβο.

«Μπροστά στις σφαγές απαντάμε με την αποστολή βοήθειας, ακόμη και στρατιωτικής βοήθειας. Η Ιταλία θέλει την Ουκρανία στην Ε.Ε. Θέλουμε οι πρόσφυγες όχι μόνο να βρουν ένα σπίτι αλλά να βρουν μια εργασία και να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, που πήρε τον λόγο μετά τον Ζελένσκι, όταν είδε άδεια τα έδρανα των βουλευτών και γερουσιαστών που φοβόταν ότι μπορεί να υποδέχονταν με αποδοκιμασίες τον Ζελένσκι και τον ίδιο.

«Η ελευθερία του ουκρανικού λαού είναι η ελευθερία του ιταλικού λαού», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής και στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο, ενώ βουλευτές και γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος και της Ζωντανής Ιταλίας του Ματέο Ρέντσι πρωτοστάτησαν στις επευφημίες και τις δηλώσεις αποδοχής του Ζελένσκι.

Αντιδράσεις και αποστάσεις

Τουλάχιστον είκοσι βουλευτές προτίμησαν να μην παρευρεθούν στη Βουλή εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στην «παράσταση» του Ζελένσκι, με ορισμένους από αυτούς να δηλώνουν ότι θα πρέπει να επιτραπεί και στον Βλαντίμιρ Πούτιν να εκθέσει τις απόψεις του. Περίπου άλλοι δέκα βουλευτές, που ανήκουν στις αριστερές ομάδες που σχηματίστηκαν από αποχωρήσαντες κυρίως από το Κίνημα Πέντε Αστέρων, συμμετείχαν στην χθεσινή συνεδρίαση καταδικάζοντας την εισβολή, κρατώντας όμως και αποστάσεις από την πολιτική της κυβέρνησης Ντράγκι και τον Ζελένσκι.

Η βουλευτής του Κ5Α Ενρίκα Σενιέρι προειδοποίησε ότι «δεν θα σηκωθώ όρθια να τον χειροκροτήσω όταν ζητήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» και ο επίσης βουλευτής του Κ5Α Μάρκο Γκριμάλντι ήταν της άποψης ότι «θα του άρεσε να μιλήσει στη Βουλή και ο Πούτιν». Ο γερουσιαστής Λουίτζι Παραγκόνε, που προέρχεται από το Κ5Α και σήμερα είναι πρωταγωνιστής του Italexit, τόνισε ότι «δεν θέλω να ακούσω ούτε τον Πούτιν ούτε τον Ζελένσκι". Μεταξύ των βουλευτών της Αριστεράς που κράτησαν χαμηλούς τόνους ήταν και ο γραμματέας της Ιταλικής Αριστεράς Νικόλα Φρατοϊάνι, που εστίασε την προσοχή του εναντίον της «διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς» και «της αποστολής όπλων στην Ουκρανία», ενώ η ακροδεξιά αντιεμβολιάστρια βουλευτής Μπιάνκα Λουτσία Γκρανάρο υποστήριξε ότι «ο Πούτιν διεξάγει έναν αγώνα όχι μόνο για τη Ρωσία αλλά για όλους μας. Θα ήθελα να του πω να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να κερδίσουμε την ατζέντα της παγκοσμιοποίησης».

Η εφημερίδα που βρίσκεται κοντά στο Κ5Α, Fatto Quotidiano, έβαλε έμμεσα κατά του Ζελένσκι υποστηρίζοντας ότι νοικιάζει προς 12.000 ευρώ τον μήνα την ιδιόκτητη βίλα του στο θέρετρο του Φόρτε ντέι Μάρμι της Τοσκάνης, ενώ το δεύτερο μεγαλύτερο ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI δημοσίευσε μεγάλο ρεπορτάζ για τους «νεοναζιστές του Τάγματος Αζόφ που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη», κάτι που δεν άρεσε σίγουρα στον Ντράγκι και τον Ζελένσκι.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL