Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
ΗΠΑ – Ρωσία / Νέες συνομιλίες με επίκεντρο την Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΗΠΑ – Ρωσία / Νέες συνομιλίες με επίκεντρο την Ουκρανία

ΛΑΒΡΩΦ

Μια ακόμη προσπάθεια για εκτόνωση της έντασης η οποία έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα γύρω από την υπόθεση της Ουκρανίας θα καταβληθεί στα τέλη της εβδομάδας, καθώς ΗΠΑ και Ρωσία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν μία ακόμη υψηλόβαθμη διπλωματική συνάντηση στη Γενεύη.

Η συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ κλείστηκε τελευταία στιγμή προκειμένου να χωρέσει στην ευρωπαϊκή περιοδεία του πρώτου. Πριν δει τον Λαβρόφ, ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντμίρ Ζελένσκι και τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, χωρών με τις οποίες η Ουάσιγκτον επιδιώκει να συγκρατήσει κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα.

Ο νέος γύρος επαφών έρχεται μετά το “πλήρες αδιέξοδο” στο οποίο περιήλθαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι διαπραγματεύσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Είναι ενδεικτικό ότι, στις δηλώσεις που έκανε έπειτα από τη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Λαβρόφ, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε ότι ο χρόνος για διπλωματικές επαφές τελειώνει και ότι η Ε.Ε. θα αναγκαστεί να αντιδράσει απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ακόμη και εάν οι ενέργειές της έχουν οικονομικό κόστος.

“Τις τελευταίες εβδομάδες, περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες, τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην Ουκρανία χωρίς προφανή λόγο. Είναι δύσκολο να μην το δεις αυτό ως απειλή” τόνισε. Τη Δευτέρα, το Κρεμλίνο έστειλε στρατεύματα και στη Λευκορωσία για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τον στρατό της χώρας.

Κατά την Ουάσιγκτον, οι κινήσεις αυτές αποτελούν μια επίδειξη ισχύος που θα μπορούσε να προκαλέσει ή να αποτελέσει την αφορμή για μια νέα πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη. Με την εκτίμηση αυτή συμφωνεί και ο νέος Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος τόνισε πως καμία αντίδραση δεν μπορεί να αποκλειστεί στην περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Φρόντισε μάλιστα να συνδέσει τις εξελίξεις και με την τύχη του αγωγού Nord Stream 2, ο οποίος κατασκευάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Βλέποντας ότι σε αυτή τη φάση ο βασικός Ευρωπαίος συνομιλητής της Ουάσιγκτον είναι το Βερολίνο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν έκανε χθες τη δική του παρέμβαση κάνοντας λόγο για την ανάγκη οικοδόμησης «νέας τάξης ασφάλειας» μαζί με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. «Η ασφάλεια στην ήπειρό μας είναι αδιαχώριστη» τόνισε κατά την ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να προσδιορίσουν τις δικές τους σταθερές ασφαλείας και να διασφαλίσουν ότι γίνονται σεβαστές.

Μίλησε για “στρατηγικό επανεξοπλισμό” της Ευρώπης ως δύναμης ειρήνης και ισορροπίας, κυρίως στο πλαίσιο του διαλόγου με τη Ρωσία. «Αυτό που μας χρειάζεται να οικοδομήσουμε είναι μια ευρωπαϊκή τάξη βασισμένη σε αρχές και κανόνες που ακολουθούμε και που έχουμε ενεργοποιήσει όχι εναντίον, ούτε χωρίς, αλλά μαζί με τη Ρωσία εδώ και 30 χρόνια», είπε.

Μεταξύ των αρχών αυτών αναφέρθηκε «στην απόρριψη της προσφυγής στη βία, στην απειλή, στον εξαναγκασμό, στην ελεύθερη επιλογή για τα κράτη να συμμετέχουν σε οργανισμούς, σε συμμαχίες, σε διευθετήσεις ασφαλείας της επιλογής τους, στο απαραβίαστο των συνόρων, στην εδαφική ακεραιότητα των κρατών, στην απόρριψη των σφαιρών επιρροής».

Όσον αφορά την ίδια τη Ρωσία, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Σεργκέι Ριαμπκόφ προσπάθησε να ρίξει χθες τους τόνους της αντιπαράθεσης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει σήμερα πόλεμος ευρείας κλίμακας στην Ευρώπη ή κάπου αλλού και διαβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία. Παράλληλα, πάντως, κάλεσε τη Δύση να σταματήσει να εξοπλίζει την Ουκρανία και επανέλαβε ότι η προσπάθεια ένταξής της στο ΝΑΤΟ είναι “κάτι που αγγίζει την καρδιά των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL