Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.6°C18.7°C
1 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.3°C16.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
13.7°C16.6°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C16.8°C
2 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.5°C
2 BF 71%
Κάρλο Τσεφαλόνι / Ο Πάπας των μεταναστών, του περιβάλλοντος και της εργασίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάρλο Τσεφαλόνι / Ο Πάπας των μεταναστών, του περιβάλλοντος και της εργασίας

Κάρλο Τσεφαλόνι
Εάν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις ρίζες της Ευρώπης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους καρπούς της. Τον καρπό της υποδοχής των ανθρώπων από τους πολέμους, τη μιζέρια. Είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι είναι χριστιανός και να κλείνει τις πόρτες στους μετανάστες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Το ταξίδι του Πάπα στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι πολύ σημαντικό, γιατί αφορά δύο χώρες που αποτελούν δύο ρίζες του πολιτισμού μας. Ο Πάπας είχε έρθει στην Ελλάδα και το 2016 και είχε το θάρρος να επισκεφθεί τη Λέσβο και να σταθεί στο πλευρό των προσφύγων και μεταναστών στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στην Ευρώπη. Ο Πάπας Φραγκίσκος συνεχίζει να έχει πάντα ανοιχτή την αγκαλιά του στους ανθρώπους που δραπετεύουν από τους πολέμους, τη μιζέρια, τις φυσικές και κλιματολογικές καταστροφές» τόνισε στην ΑΥΓΗ ο Κάρλο Τσεφαλόνι, αναλυτής πολιτικής και οικονομίας στη Citta Nuova, τον καθολικό εκδοτικό όμιλο που βρίσκεται κοντά στις θέσεις του Πάπα και που από το 1959 προβάλλει την κουλτούρα του διαλόγου και της ένταξης, με στόχο την οικοδόμηση μιας κοινωνίας βασισμένης στον σεβασμό, την κοινή χρήση των πόρων και την ενότητα.

Πώς βλέπετε την παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στον σημερινό κόσμο;

Η αλήθεια είναι ότι ο Πάπας Φραγκίσκος πάει αντίθετα στο ρεύμα. Αντιμετωπίζει ανοιχτά τις προκλήσεις. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε τα Χριστούγεννα και θα αναρωτηθούμε πάρα πολλά πράγματα, ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή της πανδημίας. Εάν θέλουμε να αναγνωρίσουμε τις ρίζες της Ευρώπης, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε τους καρπούς της. Τον καρπό της υποδοχής των ανθρώπων από τους πολέμους, τη μιζέρια. Είναι αδιανόητο να λέει κάποιος ότι είναι χριστιανός και να τους κλείνει τις πόρτες. Αυτό είναι το μήνυμα που θα δώσει. Αυτές τις δύσκολες στιγμές οι πόροι πρέπει να στοχεύουν στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη μείωση των ανισοτήτων, με παρεμβάσεις για το κοινό καλό όλων, και όχι για να τροφοδοτούν τα κέρδη των μεγάλων κατασκευαστών όπλων.

Ο Πάπας αντιμετώπισε το πρόβλημα του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής εδώ και χρόνια με την εγκύκλιο Laudato Si, υπογραμμίζοντας ότι πολλές φορές η αναζήτηση της βιώσιμης ανάπτυξης μετατρέπεται σε έναν αντιπερισπασμό και μια μέθοδο για να επικρατήσουν οι αξίες του χρηματοοικονομικού τομέα και των τεχνοκρατών, καταναλώνοντας στην εσωτερική δυναμική του συστήματος την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Του συστήματος των εξορύξεων, του συστήματος που εκμεταλλεύεται στυγνά τα κοινά αγαθά που ανήκουν σε όλους μας, τη φύση και το περιβάλλον. Ο Πάπας υποστηρίζει ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα και δεν φτάνει να περιορίσουμε τις αρνητικές του συνέπειες. Για τον λόγο αυτό το μήνυμά του είναι πολύ ισχυρό και ξεπερνά τα θρησκευτικά και εκκλησιαστικά σύνορα, γι' αυτό αφορά όλους. Βρισκόμαστε μπροστά στο χείλος του γκρεμού. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να αισθανόμαστε όλοι αδέλφια. Η αδελφοσύνη αποτελεί μια ισχυρή απάντηση.

Ο Πάπας έχει αναφερθεί πολλές φορές στην αξιοπρέπεια της εργασίας.

Πρόσφατα πήραμε κάποιες πρωτοβουλίες στη Σαρδηνία για να απελευθερώσουμε μια περιοχή από μια βιομηχανία όπλων, από την παραγωγή όπλων. Ακολουθήσαμε αυτά που είχε πει ο Πάπας όταν είχε επισκεφθεί τη Σαρδηνία, υποστηρίζοντας ότι η εργασία είναι για να λυτρωθούμε και να είμαστε πιο ελεύθεροι στις επιλογές μας και όχι ένας εκβιασμός και καταναγκασμός. Οι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εργάζονται σε μηχανισμούς που παίρνουν αλλού τις αποφάσεις τους, στα διοικητικά συμβούλια, τις εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα, τους κερδοσκόπους. Οι άνθρωποι παγιδεύονται και αποτελούν απλά γρανάζια χωρίς αξιοπρέπεια, γιατί εξαναγκάζονται να υπομείνουν τον κάθε εκβιασμό μόνο και μόνο για να έχουν μια δουλειά. Για τον Πάπα, η εργασία αφορά το γενικό καλό και όχι τα συμφέροντα κάποιων. Η εργασία πρέπει να απελευθερώνει τον άνθρωπο και όχι να αποτελεί βαρίδι στη ζωή του.

Σήμερα στην Ιταλία, αλλά και αλλού, δεν υπάρχουν πλέον τα Χριστιανοδημοκρατικά Κόμματα, που αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας.

Νομίζω ότι σήμερα τόσο στην Ιταλία όσο και αλλού δεν υπάρχει αυτή η αμοιβαία πολιτική σχέση ανάμεσα στην Καθολική Εκκλησία και κάποιους πολιτικούς χώρους. Στην Ιταλία υπήρχε ένα κόμμα που είχε ως σημείο αναφοράς το κοινωνικό μήνυμα του χριστιανισμού. Η Χριστιανική Δημοκρατία ήταν ένα κόμμα που είχε στόχο την οικοδόμηση ενός μετώπου εναντίον μιας Αριστεράς που ήταν πολύ ισχυρή στην χώρα μας, που στο εσωτερικό της δεν είχε μόνο ανθρώπους με υψηλά ιδανικά αλλά και άτομα με άλλα συμφέροντα. Η κατάσταση σε όλο τον κόσμο έχει αλλάξει. Σήμερα υπάρχει μια νέα πολιτική ένταση και είναι σημαντικό αυτό που λέει ο Πάπας υποστηρίζοντας ότι η πόλωση πέρασε σε υψηλότερο επίπεδο και ότι πρέπει να θέσουμε παντού στο επίκεντρό μας τον άνθρωπο, την αλήθεια, τα κοινά αγαθά. Σήμερα δεν μπορεί να αναφερθεί κανείς σε ένα κόμμα, ακόμη χειρότερα γιατί η κυρίαρχη πολιτική πάει σε άλλη κατεύθυνση και θα πρέπει να ενωθούν πολλές δυνάμεις για να υπερασπιστούν τις ανθρώπινες αξίες.

Η πανδημία μάς έδειξε ότι είμαστε όλοι ευάλωτοι και ότι αυξάνονται οι ανισότητες.

Δυστυχώς, είναι αλήθεια. Ξέρουμε ότι ή θα βγούμε καλύτερα ή χειρότερα, είπε ο Πάπας, προειδοποιώντας ότι κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι θα βγούμε υγιείς σε έναν άρρωστο κόσμο. Το είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο σε μια προσευχή του τον Μάρτιο του 2020. Ο Πάπας υποστήριξε από την αρχή ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα στο εμβόλιο και υπογράμμισε ότι αυτό δεν αποτελεί ελεημοσύνη και φιλανθρωπία. Εάν δεν αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον ιό και τις παραλλαγές του, είναι σαν να θέλουμε να αυτοκτονήσουμε. Δεν μπορούμε να σώσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις και τα συμφέροντα, πολύ περισσότερο όταν στηρίζονται στις δημόσιες επενδύσεις, γιατί θα κινδυνεύσουμε να χάσουμε την πρόκληση. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλο χρόνο. Πρέπει να υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση στα εμβόλια για όλους. Δεν είναι ρητορικό αλλά πολύ συγκεκριμένο αίτημα. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και να το λύσουμε, γιατί διαφορετικά θα αποφασίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, που στο τέλος θα υπερέχει σε σχέση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL