Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Κορωνοϊός / Παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κορωνοϊός / Παγκόσμια επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον

Με πολύ ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με προηγούμενα στελέχη μεταδίδεται η παραλλαγή Όμικρον, σημειώνουν λοιμωξιολόγοι στη Νότια Αφρική. Την εκτίμηση συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, που κρίνουν ότι η νέα παραλλαγή θα κυριαρχήσει απόλυτα στη Γηραιά Ήπειρο μέσα στους επόμενους μήνες.

Ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) αναφέρει ότι με βάση μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάστηκε ο οργανισμός “υπάρχουν ενδείξεις ότι η Όμικρον είναι πιθανόν να προκαλεί τους προσεχείς μήνες περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των μολύνσεων με τον SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει τα 27 κράτη - μέλη της Ε.Ε. και την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία”. Την ίδια στιγμή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη εντοπιστεί σε 24 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στη Νότια Αφρική, τη χώρα όπου σήμερα δοκιμάζεται τόσο η μεταδοτικότητα του νέου στελέχους όσο και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντί του, η παραλλαγή Όμικρον έχει ήδη κυριαρχήσει. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από τη χώρα δείχνουν πάντως ότι τα εμβόλια προστατεύουν ακόμη από σοβαρή νόσηση.

Κατά τα άλλα, η μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον φαίνεται να ξεπερνά και τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις. Στα μέσα Νοεμβρίου η Νότια Αφρική ανέφερε σχεδόν 300 κρούσματα την ημέρα. Την Τετάρτη ανέφερε 8.561 νέες μολύνσεις, περίπου 4.000 περισσότερες από εκείνες που σημειώθηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων επιβεβαίωσε η επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Μεταδοτικών Ασθενειών της χώρας Αν φον Γκότμπεργκ. “Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί ταχύτατα σε όλες τις επαρχίες της χώρας. Πιστεύουμε, ωστόσο, ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προστατεύουν από σοβαρή νόσηση” τόνισε.

Η φαρμακευτική Moderna, που την Τρίτη σκόρπισε τον πανικό τόσο στη διεθνή κοινή γνώμη όσο και στις χρηματαγορές με τη δήλωση του επικεφαλής της ότι τα υφιστάμενα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά κατά της παραλλαγής Όμικρον, ανακοίνωσε χθες ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει υποβάλει προς έγκριση στις αμερικανικές υγειονομικές αρχές μια ενισχυτική δόση του εμβολίου της που θα στοχεύει συγκεκριμένα το νέο στέλεχος.

Την έρευνα για την ανάπτυξη εμβολίων που θα βάζουν στο στόχαστρο την παραλλαγή Όμικρον έχει επιταχύνει και η Κίνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της. «Προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς στην έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων συγκεκριμένα για την Όμικρον με βάση διαφορετικές τεχνολογίες» δήλωσε στο κρατικό δίκτυο CCTV ο Τζενγκ Τζονγκγουέι, επικεφαλής της ομάδας η οποία έχει επιφορτιστεί με την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 στην Κίνα.

Τα περιοριστικά μέτρα σε όλη την Ευρώπη συνέχισαν στο μεταξύ να αυστηροποιούνται. Στη Γερμανία ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί των 16 κρατιδίων της Γερμανίας είχαν χθες νέα συνάντηση για να εξετάσουν νέα μέτρα. Το βασικότερο μέτρο προς συζήτηση συνέχισε να είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος ενδέχεται να καταστεί υποχρεωτικός από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Η Ιταλία άναβε, την ίδια ώρα, το “πράσινο φως” για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών από τις 16 Δεκεμβρίου. Οι δόσεις που αναμένεται να σταλούν στην Ιταλία, σε μια πρώτη φάση, είναι 1,5 εκατομμύριο, ενώ τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί νέα αποστολή.

Αρχικά, ως ημερομηνία έναρξης της νέας εμβολιαστικής εκστρατείας είχε οριστεί η 23η Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με νέα εκτίμηση, τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας στην Ιταλία είναι 3,6 εκατομμύρια και ο στόχος που έχει τεθεί είναι να προστατευτεί με τον εμβολιασμό από το 50% μέχρι το 70% του συνόλου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL