Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Πάπας Φραγκίσκος / Τους μετανάστες να τους συναντάμε όλους ως ανθρώπους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάπας Φραγκίσκος / Τους μετανάστες να τους συναντάμε όλους ως ανθρώπους

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
Στηλιτεύοντας την “υπεροχή των οικονομικών συμφερόντων έναντι των αναγκών και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου”, θέτει το ερώτημα “πώς μπορούν να προέχουν οι πολιτικές θεωρήσεις όταν διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου;”

«Η βασική έλλειψη ανθρώπινου σεβασμού στα εθνικά σύνορα μειώνει την ανθρωπιά όλων μας», «είναι λυπηρό να χρησιμοποιούνται οι μετανάστες ως διαπραγματευτικά χαρτιά και θύματα πολιτικών αντιπαλοτήτων», «όσο περισσότεροι νόμιμοι δρόμοι υπάρχουν, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να πέσουν οι μετανάστες στα εγκληματικά δίκτυα των λαθρεμπόρων», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, στο μήνυμά του για την επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΙΟΜ), καταγγέλλοντας ότι οι μετανάστες αποτελούν «νόμισμα ανταλλαγών», «πιόνια στη σκακιέρα» και «θύματα πολιτικών αντιπαλοτήτων».

«Στον απόηχο της καταγγελίας του κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματος, στο οποίο εξέφρασε τον πόνο του για τους νεκρούς στα σύνορα της Μάγχης και της Λευκορωσίας ή στα νερά της Μεσογείου, και ενόψει του επόμενου ταξιδιού του στη Λέσβο, το επίκεντρο του μεταναστευτικού δράματος στην Ευρώπη, ο Πάπας επανέλαβε την έκκληση για όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν αυτό που 'είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δύσκολα στη ζωή': να μεταναστεύσουν και να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους ή την περιοχή καταγωγής τους. Τις περισσότερες φορές επειδή αναγκάζονται να το κάνουν και σχεδόν πάντα χωρίς νομική προστασία, καταλήγοντας έτσι στα χέρια των διακινητών», σημείωσε ο Σαλβατόρε Τσερνούτζιο.

«Πώς μπορούν να εκμεταλλεύονται τα βάσανα και την απελπισία για να πραγματοποιήσουν ή να υποστηρίξουν πολιτικά προγράμματα; Πώς μπορούν να προέχουν οι πολιτικές θεωρήσεις όταν διακυβεύεται η αξιοπρέπεια του ανθρώπου;» διερωτήθηκε ο Πάπας, προτρέποντας τη διεθνή κοινότητα «να αντιμετωπίσει επειγόντως τις συνθήκες που προκαλούν την παράτυπη μετανάστευση, καθιστώντας έτσι τη μετανάστευση συνειδητή επιλογή και όχι απελπιστική αναγκαιότητα».

«Δεν είναι μόνο η ιστορία των μεταναστών, αλλά της ανισότητας, της απόγνωσης, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, της κλιματικής αλλαγής, αλλά και των ονείρων, του θάρρους, των σπουδών στο εξωτερικό, της οικογενειακής επανένωσης, των νέων ευκαιριών, της ασφάλειας και της σκληρής αλλά αξιοπρεπούς δουλειάς», υποστηρίζει ο Πάπας, εκτιμώντας ότι, πέρα από τις πολιτικές και νομικές πτυχές των παράτυπων καταστάσεων, δεν πρέπει ποτέ να παραβλέπουμε το ανθρώπινο πρόσωπο της μετανάστευσης και το γεγονός ότι, πέρα από τις γεωγραφικές διαιρέσεις των συνόρων, είμαστε μέρος μιας ενιαίας ανθρώπινης οικογένειας.

«Δεν αφορά μόνο τους μετανάστες: αφορά όλους εμάς, το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των κοινωνιών μας. Δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ο αριθμός των μεταναστών, αλλά να τους συναντάμε όλους ως ανθρώπους, βλέποντας τα πρόσωπά τους και ακούγοντας τις ιστορίες τους, προσπαθώντας να ανταποκριθούμε καλύτερα στις μοναδικές προσωπικές και οικογενειακές τους καταστάσεις. Αυτή η απάντηση απαιτεί μεγάλη ανθρώπινη ευαισθησία, δικαιοσύνη και αδελφοσύνη», συνέχισε ο Πάπας.

«Οι μετανάστες εμπλουτίζουν τις κοινότητες που τους φιλοξενούν. Από τη μια πλευρά, στις αγορές των χωρών με υψηλό μεσαίο εισόδημα, η μεταναστευτική εργασία είναι σε μεγάλη ζήτηση και είναι ευπρόσδεκτη ως τρόπος αντιστάθμισης της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Από την άλλη πλευρά, οι μετανάστες συχνά απορρίπτονται και υφίστανται τη μνησικακία από πολλές από τις κοινότητες υποδοχής τους», παρατήρησε ο Ποντίφηκας, προειδοποιώντας ότι «αυτά τα διπλά μέτρα απορρέουν από την υπεροχή των οικονομικών συμφερόντων έναντι των αναγκών και της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Μια τάση που, κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, οξύνθηκε κατά τη διάρκεια των lockdown, «όταν πολλοί από τους 'απαραίτητους' εργαζόμενους ήταν μετανάστες, αλλά δεν είχαν τα οφέλη των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας για την Covid ή πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη ή τους εμβολιασμούς».

«Ας μην ξεχνάμε ότι δεν πρόκειται για στατιστικά στοιχεία, αλλά για πραγματικούς ανθρώπους, με τις ζωές τους να διακυβεύονται», κατέληξε ο Πάπας τονίζοντας ότι «η Καθολική Εκκλησία και οι θεσμοί της θα συνεχίσουν την αποστολή της να καλωσορίζουν, να προστατεύουν, να προωθούν και να ενσωματώνουν τους ανθρώπους που μετακινούνται».

Στη Λέσβο με τους πρόσφυγες

Ο Πάπας θα πραγματοποιήσει το 35ο αποστολικό ταξίδι του σε Κύπρο και Ελλάδα, το τρίτο μέσα στο 2021 μετά την ιστορική επίσκεψή του στο Ιράν τον Μάρτιο και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία. Ο Φραγκίσκος θα είναι ο δεύτερος Πάπας που θα επισκεφθεί τις δύο χώρες. Ο Ράτσινγκερ είχε επισκεφθεί την Κύπρο το 2010 και ο Βοϊτίλα την Ελλάδα το 2001. Την Κυριακή το πρωί ο Πάπας θα μεταβεί στη Λέσβο, όπου θα επισκεφθεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης και θα απευθυνθεί στους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL