Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
Facebook / Νέες αλλαγές με το βλέμμα σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Facebook / Νέες αλλαγές με το βλέμμα σε δημοσιογράφους και ακτιβιστές

πηγή pixabay

Η Facebook Inc θα υπολογίζει πλέον τους ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους δημοσιογράφους ως «ακούσια» δημόσια πρόσωπα και έτσι θα αυξήσει την προστασία από την παρενόχληση και το bullying που δέχονται οι συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων.

Το Reuters με αποκλειστικό του άρθρο αναφέρει ότι η εταιρεία που επιτρέπει πιο επικριτικά σχόλια για δημόσια πρόσωπα παρά για ιδιώτες, αλλάζει την έως τώρα προσέγγισή της σχετικά με την παρενόχληση δημοσιογράφων και «υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για τους οποίους λέει ότι είναι στο φως της δημοσιότητας λόγω της εργασίας τους και όχι λόγω της δημόσιας προσωπικότητάς τους.

Το Facebook βρίσκεται υπό εκτεταμένο έλεγχο από ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις πρακτικές εποπτείας του περιεχομένου και τις βλάβες, που συνδέονται με τις πλατφόρμες του, ενώ εσωτερικά έγγραφα διέρρευσαν από πρώην υπάλληλο- πληροφοριοδότη που αποτελεί τη βάση ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία.

Ο τρόπος με τον οποίο το Facebook, το οποίο έχει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, αντιμετωπίζει τα δημόσια πρόσωπα και το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από ή σχετικά με τα πρόσωπα αυτά αποτελεί πεδίο έντονης συζήτησης. Τις τελευταίες εβδομάδες, το σύστημα «cross check» (διασταύρωση) της εταιρείας, το οποίο, όπως ανέφερε η Wall Street Journal, έχει ως αποτέλεσμα την εξαίρεση ορισμένων χρηστών υψηλού προφίλ από τους συνήθεις κανόνες του Facebook, βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Παράλληλα το Facebook θα θέσει διαφορές δημοσίων προσώπων και ιδιωτών, όσον αφορά στην προστασία που παρέχει γύρω από τη διαδικτυακή συζήτηση. Για παράδειγμα, οι χρήστες γενικά επιτρέπεται να «ζητούν» το θάνατο μιας διασημότητας σε συζητήσεις στην πλατφόρμα, αρκεί να μην επισημάνουν ή να αναφέρουν άμεσα τον ίδιο τον διάσημο. Δεν μπορούν να ευχηθούν τον θάνατο ενός ιδιώτη, ή και δημοσιογράφου πλέον, σύμφωνα με τις πολιτικές του Facebook.

Η εταιρεία αρνήθηκε να μοιραστεί μια λίστα με άλλα «ακούσια» δημόσια πρόσωπα, αλλά είπε ότι αξιολογούνται κατά περίπτωση. Νωρίτερα φέτος, το Facebook δήλωσε ότι θα αφαιρέσει περιεχόμενο που πανηγύριζε, επαινούσε ή χλευάζει τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, επειδή θεωρήθηκε ακούσιο δημόσιο πρόσωπο.

Η Παγκόσμια Υπεύθυνη Ασφάλειας του Facebook, Antigone Davis, δήλωσε ότι η εταιρεία επεκτείνει επίσης τους τύπους επιθέσεων, που δεν θα επέτρεπε σε δημόσια πρόσωπα στους ιστότοπούς της, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μειωθούν οι επιθέσεις δυσανάλογα που αντιμετωπίζουν γυναίκες, έγχρωμοι και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Το Facebook δεν θα επιτρέπει πλέον «σοβαρό και ανεπιθύμητο σεξουαλικό περιεχόμενο, υποτιμητικές σεξουαλικές φωτογραφίες ή σκίτσα ή άμεσες αρνητικές επιθέσεις στην εμφάνιση ενός ατόμου», για παράδειγμα, σε σχόλια στο προφίλ ενός δημόσιου προσώπου.

Mαύρη λίστα με επικίνδυνα άτομα και οργανισμούς

Εσωτερικά έγγραφα του Facebook που δημοσιεύτηκαν από το The Intercept αποκαλύπτουν πως η εταιρία δημιούργησε μία μαύρη λίστα με 986 απαγορευμένα «στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα», τα περισσότερα από τα οποία ήταν οπλισμένες παραστρατιωτικές ομάδες. Η λίστα αποτελείται από ομάδες οι οποίες υποστηρίζουν τη βία ή τις λεηλασίες κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και περιλαμβάνει κυρίως ακροδεξιές οργανώσεις, καθώς και αρκετές ακροαριστερές, αναρχικές και γενικώς αντικυβερνητικές οργανώσεις.

Στη λίστα περιλαμβάνονται υποστηρικτές της Λευκής Υπεροχής, ρατσιστικές ομάδες όπως η Κου Κλουξ Κλαν, παρακλάδια της Αλ Κάιντα και άλλες διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

Όλοι οι χρήστες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα απαγορεύεται να δημιουργούν και να διαχειρίζονται προφίλ, ομάδες και σελίδες στο Facebook. Μάλιστα η λίστα χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη περιλαμβάνονται τρομοκρατικές ομάδες για τις οποίες οι χρήστες του Facebook δεν μπορούν να τους υποστηρίξουν υπό οποιαδήποτε μορφή. Στη δεύτερη περιλαμβάνονται βίαια άτομα τα οποία μπορούν να υποστηριχτούν μόνο για τις μη βίαιες δραστηριότητές τους, ενώ στην Τρίτη περιλαμβάνονται τα στρατιωτικοποιημένα κοινωνικά κινήματα στα οποία ισχύει μόνο η πολιτική ορθής χρήσης του Facebook.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL