Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
UNICEF / Ο υποσιτισμός των παιδιών ως μελανή κηλίδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

UNICEF / Ο υποσιτισμός των παιδιών ως μελανή κηλίδα

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Μόλις το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των δύο ετών σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τρέφονται με τον τρόπο που απαιτείται για την υγιή ανάπτυξή τους. Τα άλλα δύο τρίτα υποσιτίζονται. Και παρά τις δεσμεύσεις, τις διακηρύξεις, τις μεγαλοστομίες κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών, δεν έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος για τη βελτίωση των διατροφικών συνθηκών των παιδιών την τελευταία δεκαετία.

Η UNICEF, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, αναφέρει σε έκθεσή της, που δημοσιοποιήθηκε χθες, ότι ένας συνδυασμός κρίσεων, από την Covid-19 έως τις ένοπλες συγκρούσεις και την κλιματική κρίση, έχουν ανακόψει τις προσπάθειες βελτίωσης του διατροφικού επιπέδου των παιδιών σε 91 χώρες.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, τα μισά παιδιά ηλικίας από 6 έως 23 μηνών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν ούτε καν τον ελάχιστο αριθμό ημερήσιων γευμάτων και ακόμη λιγότερα έχουν ισορροπημένη διατροφή που πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις υγιούς ανάπτυξής τους.

Ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής, τα παιδιά μπορεί να έχουν κακές επιδόσεις στο σχολείο, να γίνουν πιο ευάλωτα σε ασθένειες και φυσικά να υποστούν τις συνέπειες του υποσιτισμού, συμπεριλαμβανομένων της καθυστέρησης της ανάπτυξης, ή ακόμη και της παχυσαρκίας. Η UNICEF εκτιμά ότι περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά κάτω των δύο ετών είναι ευάλωτα σε προβλήματα που σχετίζονται με την ομαλή ανάπτυξη.

Σημειώνεται ότι οι διατροφικές συνθήκες είναι χειρότερες για τα παιδιά που ζουν σε αγροτικές περιοχές ή προέρχονται από φτωχότερα κοινωνικά στρώματα.

Για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική οι δίαιτες του 62% των παιδιών ηλικίας μεταξύ 6 και 23 μηνών πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις ισορροπημένης διατροφής σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τέταρτο των παιδιών της Αφρικής και μόλις το 19% εκείνων της νότιας Ασίας.

Στην έκθεση επισημαίνεται ότι πολλές οικογένειες σε αγροτικές περιοχές αγοράζουν πλέον τα τρόφιμά τους αντί να τα παράγουν οι ίδιες, γεγονός που αυξάνει την εξάρτησή τους από το κύκλωμα της διατροφικής βιομηχανίας και φυσικά τις διακυμάνσεις των τιμών.

«Παρά την πολύ ανησυχητική αυτή ανάλυση, μπορεί να σημειωθεί πρόοδος με κοινή παγκόσμια δράση για την οικοδόμηση, την ενίσχυση και τον μετασχηματισμό των διατροφικών συστημάτων, ώστε τα παιδιά να μπορούν να λαμβάνουν τη διατροφή που χρειάζονται ώστε να αναπτυχθούν σωστά» δήλωσε στον Guardian η Τζένη Βόγκαν, ανώτερη σύμβουλος πολιτικής για την υγεία των παιδιών της UNICEF στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Μάιο η φιλανθρωπική οργάνωση Save the Children προειδοποίησε πως οι σχεδιαζόμενες περικοπές της κυβέρνησης Τζόνσον στη διεθνή βοήθεια που χορηγεί η Βρετανία σημαίνουν ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την καταπολέμηση της πείνας θα μειωθούν κατά σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με το 2019.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η σύνοδος κορυφής του, που αρχίζει αύριο στη Ρώμη, πραγματοποιείται σε μια καθοριστική στιγμή μετά από μια πενταετία κατά την οποία ο αριθμός των πληγέντων από την πείνα αυξήθηκε παγκοσμίως σε περίπου 811 εκατομμύρια ανθρώπους, ύστερα από μια περίοδο σταθερής μείωσης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL