Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα / Οι ληστρικές Big Pharma παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα / Οι ληστρικές Big Pharma παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα

εμβολιο

Ένα τσουνάμι δημοσίων επενδύσεων, αστρονομικά κέρδη και γελοία φορολόγηση φαίνεται ότι αποτελούν τα τρία βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της μεγαλύτερης σύγχρονης ληστείας που πραγματοποίησαν οι Big Pharma την εποχή της πανδημίας, όπως κατάγγειλαν η Oxfam και η Enercency, που συμμετέχουν στην People’s Vaccine Alliance. Για να κερδίσουμε τη μάχη της πανδημίας, θα πρέπει να καταργηθεί το μονοπώλιο των εμβολίων, με το 90% των δόσεων να έχουν δοθεί στις πλούσιες χώρες, να παραδοθεί η τεχνολογία παρασκευής τους σε όσες χώρες θέλουν να τα παράγουν για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Η Pfizer, η Moderna και η BioNTech έλαβαν δημόσιες επενδύσεις που ξεπέρασαν τα 8,3 δισ. δολάρια μόνο μέχρι και το 2020, με τα κέρδη τους να φτάνουν στα 26 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ οι φόροι που καταβάλλουν κυμαίνονται από το 7% έως και στο 15%.

Η Pfizer έφτασε να πωλεί τις δόσεις των εμβολίων της έως και κατά 24 φορές πάνω από το εκτιμώμενο κόστος παραγωγής τους. Εάν αυτό δεν λέγεται αισχροκέρδεια, πώς θα το αποκαλούσε η διοίκηση της πολυεθνικής εταιρείας; Το περιθώριο κέρδους της Moderna και της BioNTech ξεπερνά το 69%, με τη Moderna να καταβάλλει στα μέσα του 2021 μόλις 322 εκατ. δολάρια σε φόρους ή το 7% από τα 4,3 δισ. δολάρια όπου εκτινάχθηκαν τα κέρδη της, ενώ η εταιρεία αναμένει ότι οι πωλήσεις των εμβολίων της για τον κορωνοϊό θα εκτιναχθούν στα 20 δισ. δολάρια στο σύνολο του 2021. Τα πλήρη οικονομικά στοιχεία της Pfizer δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη, αλλά μόλις το 0,5% των δόσεων των εμβολίων της έχουν οδηγηθεί στις φτωχές χώρες. Τα έσοδα της Pfizer από τις πωλήσεις εμβολίων ξεπέρασαν τα 11 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2021 και αναμένει να ξεπεράσουν τα 33,5 δισ. δολάρια στο σύνολο του 2021. Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι μεγάλες πολυεθνικές που παράγουν τα εμβόλια επιτείνουν μια «κρίση άνευ προηγουμένου για τα ανθρώπινα δικαιώματα», ζητώντας από τις Big Pharma να προσφέρουν 2 δισεκατομμύρια δόσεις στις φτωχές χώρες.

Η Διεθνής Αμνηστία, στην έκθεσή της με τίτλο «Διπλή δόση ανισότητας: οι φαρμακευτικές εταιρείες και η κρίση των εμβολίων για την Covid-19», καταγγέλλει επίσης ότι οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες δεν δίνουν προτεραιότητα στις φτωχότερες χώρες. «Προς μεγάλη ντροπή και προς θλίψη όλων μας, το διεθνές μπλοκάρισμα της μεταφοράς τεχνογνωσίας από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες και οι ελιγμοί τους υπέρ των πλούσιων κρατών γέννησαν έλλειψη εμβολίων, που ήταν καθ’ όλα προβλέψιμη και καθ’ όλα καταστροφική για τόσα άλλα», κατήγγειλε η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ. Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα λίγο πριν την έναρξη της παγκόσμιας συνόδου για τα εμβόλια. Οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ότι θα προσφέρουν άλλα 500 εκατ. δόσεις για τον εμβολιασμό του πληθυσμού των λιγότερο ανεπτυγμένων κρατών. Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, παρά τον διαφορετικό βαθμό τους, οι έξι εταιρείες που ανέπτυξαν εμβόλια, AstraZeneca, Pfizer / BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson και Novavax, «δεν εκπλήρωσαν τις ευθύνες τους όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Από τα 5,76 δισεκατομμύρια δόσεις που έχουν χορηγηθεί, μόλις το 0,3% κατανέμεται στις χώρες με «ισχνά» εισοδήματα, ενώ το 79% στις χώρες με «μέσα - ανώτερα» και «υψηλά» εισοδήματα, υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία. Η Pfizer, η BioNTech και η Moderna προβλέπουν να εξασφαλίσουν κέρδη που συνολικά θα ανέρχονται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τα τέλη του 2022, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Αμνηστίας, για την οποία «τα κέρδη δεν θα έπρεπε ποτέ να είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL