Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
23 °C
20.2°C23.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.8°C22.2°C
2 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
22.7°C28.2°C
4 BF 46%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.8°C23.8°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.0°C20.9°C
2 BF 52%
Κλιματική Αλλαγή / Καταστροφική πορεία για αύξηση θερμοκρασίας 2,7 βαθμών Κελσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κλιματική Αλλαγή / Καταστροφική πορεία για αύξηση θερμοκρασίας 2,7 βαθμών Κελσίου

πηγή φωτό pixabay

Οι εμπειρογνώμονες των  Ηνωμένων Εθνών μελέτησαν τα κλιματικά σχέδια περισσότερων από 100 χωρών και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οδεύουμε προς λάθος κατεύθυνση. Σύμφωνα με τους επιστήμονες για να αποφευχθεί η αύξηση της θερμοκρασίας, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030.

Από την ανάλυση των δεδομένων οι εν εκπομπές των αερίων, πρόκειται να αυξηθούν κατά 16% μέχρι το 2030, γεγονός που θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7C (4,9F), πολύ πάνω από τα όρια που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα. Η έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, με βάση τα εθνικά σχέδια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, «αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα», οι προβλεπόμενες εκπομπές «μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά περίπου 2,7 βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα».

Σε μελέτη του Αυγούστου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή τονίζεται ότι ο περιορισμός της αύξησης της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας στον 1,5C απαιτεί μείωση των εκπομπών CO2 κατά 45% έως το 2030 ή μείωση κατά 25% έως το 2030 για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2C.

«Η αύξηση κατά 16% των εκπομπών αποτελεί τεράστιο λόγο ανησυχίας», σύμφωνα με την Patricia Espinosa, επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα. «Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις εκκλήσεις των επιστημόνων για γρήγορη, συνεχή και μεγάλης κλίμακας μείωση των εκπομπών, ώστε να αποτραπούν οι σοβαρότερες κλιματικές συνέπειες και η καταστροφικές συνέπειες, ιδίως στους πιο ευάλωτους σε ολόκληρο τον κόσμο».

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για αυστηρή προειδοποίηση του ΟΗΕ για την διάσκεψη COP26 για το κλίμα, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη σε έξι εβδομάδες. Ο κεντρικός στόχος της διάσκεψης είναι να μείνουν ζωντανές οι ελπίδες για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, πείθοντας τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές τους.

Σύμφωνα με τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, οι χώρες πρέπει να επικαιροποιούν τα σχέδια μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε πέντε χρόνια. Αλλά σύμφωνα με τον ΟΗΕ από τις 191 χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία, μόνο 113 έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει επικαιροποιημένες δεσμεύσεις.

Μελέτη του Climate Action Tracker διαπίστωσε ότι από την ομάδα των πιο βιομηχανικών κρατών της G20, ελάχιστες είναι αυτές  που έχουν αλλάξει τους στόχους τους για τη μείωση των εκπομπών.

Σε μια άλλη ανάλυση, το World Resources Institute και το Climate Analytics υπογραμμίζουν πως η Κίνα, η Ινδία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία, που μαζί ευθύνονται για το 33% των αερίων του θερμοκηπίου, δεν έχουν ακόμη υποβάλει επικαιροποιημένα σχέδια.

πηγή BBC

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL