Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
ΟΗΕ / Το κλίμα έφθασε στα όριά του
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΗΕ / Το κλίμα έφθασε στα όριά του

ΚΛΙΜΑ

Την ταχύτερη επιδείνωση της κατάστασης με την κλιματική αλλαγή, που η Ελλάδα βιώνει με τον χειρότερο τρόπο φέτος το καλοκαίρι λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των συνεχιζόμενων πυρκαγιών, επιβεβαιώνει η νέα έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) που δημοσιεύτηκε χθες.

Η κατάσταση, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, είναι χειρότερη απ’ ό,τι πιστεύαμε, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη μπορεί να φτάσει το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου γύρω στο 2030, δέκα χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι προβλεπόταν στην προηγούμενη εκτίμηση της IPCC το 2018.

Όπως προκύπτει, κύματα ακραίου καύσωνα, που έπλητταν παλιότερα μία φορά κάθε 50 χρόνια, αναμένεται τώρα να συμβαίνουν μία φορά τη δεκαετία λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, ενώ οι νεροποντές και οι ξηρασίες έχουν ήδη γίνει συχνότερες.

Επιπλέον, ήδη τα επίπεδα των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι αρκετά υψηλά στην ατμόσφαιρα, ώστε να θεωρείται σίγουρο ότι θα επιφέρουν διαταραχές του κλίματος για δεκαετίες τουλάχιστον.

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη διάσκεψη COP26 για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκώβη, οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ απευθύνουν έκκληση για άμεση δράση: οι άνθρωποι είναι «ασυζητητί» υπεύθυνοι για την κλιματική απορρύθμιση και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αν θέλουν να περιορίσουν τις ζημιές.

Όμως στο στάδιο αυτό μόνο οι μισές από τις κυβερνήσεις έχουν αναθεωρήσει τις δεσμεύσεις τους για τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η προηγούμενη σειρά δεσμεύσεων, που είχαν αναληφθεί μετά τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, θα οδηγούσαν σε έναν κόσμο με +3 βαθμούς Κελσίου εφόσον γίνονταν σεβαστές, όμως με τον σημερινό ρυθμό ο κόσμος οδεύει μάλλον προς τους +4 ή τους +5 βαθμούς Κελσίου.

Μέσα σ’ αυτές τις ζοφερές προβολές, η IPCC δίνει και μια ελπίδα για να κρατηθούμε απ’ αυτή. Στο καλύτερο σενάριο η θερμοκρασία θα μπορούσε να πέσει κάτω από το όριο του +1,5 βαθμού Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, με τη δραστική μείωση των εκπομπών και με την απορρόφηση περισσότερου CO2 απ’ όσο εκπέμπουμε.  Όμως οι τεχνικές που επιτρέπουν τη δέσμευση σε μεγάλη κλίμακα του CO2 από την ατμόσφαιρα εξακολουθούν να βρίσκονται στο στάδιο της έρευνας, επισημαίνει η IPCC.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής η θερμοκρασία του πλανήτη έχει αυξηθεί κατά 1,1 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα τις πυρκαγιές που πλήττουν, εκτός από την Ελλάδα ή την Τουρκία και τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, τις πλημμύρες σε περιφέρειες της Γερμανίας και της Κίνας αλλά και το θερμόμετρο που αγγίζει τους 50 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά.

Ακόμη και με τους +1,5 βαθμούς Κελσίου, οι καύσωνες, οι πλημμύρες και άλλα ακραία φαινόμενα θα αυξηθούν με «άνευ προηγουμένου» τρόπο σε όρους έκτασης, συχνότητας, εποχών του έτους και πληττόμενων ζωνών, προειδοποιεί η IPCC.

Για πρώτη φορά, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή υπογραμμίζει επίσης ότι «δεν μπορεί να αποκλείσει» το ενδεχόμενο να υπάρξουν «σημεία καμπής», όπως το λιώσιμο των πάγων που καλύπτουν την Ανταρκτική ή ο θάνατος δασών, τα οποία θα οδηγούσαν το κλιματικό σύστημα προς μια δραματική και αμετάκλητη αλλαγή.

Όμως αυτός δεν είναι λόγος για να εγκαταλείψουμε τη μάχη, αλλά το αντίθετο, όπως επιμένουν επιστήμονες και οικολόγοι. Διότι η κλιματική αλλαγή δεν αποχαλινώνεται μαγικά πέρα από ένα ορισμένο όριο: κάθε κλάσμα του βαθμού έχει σημασία και ενισχύει τον αντίκτυπο.

«Δεν είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε» διαβεβαιώνει η Φριντερίκε  Ότο, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.

ΔΟΥΡΟΥ

Ρένα Δούρου: Η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα 

Την έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα σχολίασε η Ρένα Δούρου κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς

 

“Η κλιματική αλλαγή επεκτείνεται με γρήγορους και έντονους ρυθμούς και με επιπτώσεις που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες”. Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (IPCC) έδωσε χθες στη δημοσιότητα το πρώτο μέρος της τελευταίας έκθεσής της. Επιστημονικά και τεκμηριωμένα κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί επειγόντως τις κυβερνήσεις για δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

“Η κλιματική αλλαγή πλήττει ήδη όλες τις περιοχές της Γης, με πολλαπλούς τρόπους. Οι αλλαγές που βιώνουμε θα ενταθούν με επιπλέον άνοδο της θερμοκρασίας” σχολίασε ο συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας του IPCC Πανμάο Ζάι.

Η υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο πλανήτης βρίσκεται πλέον, πέρα από κάθε αμφιβολία, σε κατάσταση κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Και επιλέγει τη σελ. 215 από το πόρισμα της IPCC: “Μια ισχυρότερη από τον μέσο όρο θέρμανση του εδάφους, σε συνδυασμό με την αλλαγή των προτύπων βροχόπτωσης και / ή την αυξημένη ξηρασία σε ορισμένες περιοχές (όπως τη Μεσόγειο) μπορεί να επηρεάσουν σοβαρά τα οικοσυστήματα και την κατανομή των ειδών, τον κύκλο άνθρακα και τα συστήματα παραγωγής τροφής”.

Η Δούρου θυμίζει ότι οι παρατεταμένοι καύσωνες από τη βόρειο Αμερική ώς τη Σιβηρία και τη Μεσόγειο, οι εκτεταμένες ξηρασίες και τα φαινόμενα λειψυδρίας, η δραματική απώλεια της βιοποικιλότητας, με τραγικές επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και τη δημόσια υγεία, τείνουν να γίνουν κανονικότητα. Οδηγώντας παράλληλα στην ανάπτυξη φαινομένων όπως αυτό των κλιματικών προσφύγων / μεταναστών, αλλά και των εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών -ό,τι ακριβώς συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά στη χώρα μας.

“Η κλιματική κρίση δεν μας χτυπά την πόρτα -είναι εδώ” τονίζει η πρώην περιφερειάρχης Αττικής. “Δεν είναι σλόγκαν ή σχήμα λόγου, δεν μπορεί να είναι προεκλογικό επιχείρημα ή ‘χαρτί’ μικροπολιτικής αντιπαράθεσης”.

Αντιθέτως “η κλιματική κρίση επιβάλλει ριζική αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, μακριά από λογικές ‘πράσινου ξεπλύματος’, μαζί με τους πολίτες και την κοινωνία” υποστηρίζει η Δούρου. “Επιβάλλει ολιστικό σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα και δίκαιη πράσινη μετάβαση, με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής δικαιοσύνης”.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL