Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ισοβίτης δημοσίου συμφέροντος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισοβίτης δημοσίου συμφέροντος

Ο Ρολφ Κέστελ έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη φυλακή.  Ήταν 30 ετών όταν λήστεψε ένα μεξικάνικο εστιατόριο στο Αρκάνσας το 1981 με την απειλή... νεροπίστολου. Τράβηξε πίσω το σακάκι του, έδειξε στον ταμία τη λαβή του πλαστικού όπλου που εξείχε από την τσέπη και απαίτησε όλη την είσπραξη.  Άρπαξε από τον 17χρονο ταμία 264 δολάρια και έφυγε τρέχοντας με τον συνεργό του, αλλά συνελήφθη ύστερα από μισή ώρα.

Ο Ρολφ Κέστελ (Rolf Kaestel) καταδικάστηκε σε ισόβια και έχει περάσει 40 χρόνια πίσω από τα σίδερα. Πριν από μερικές ημέρες, στα 70 του, υπέβαλε για τρίτη φορά αίτημα αποφυλάκισης. Οι άλλες δύο απορρίφθηκαν από ισάριθμους κυβερνήτες, που προφανώς έκριναν ότι εξακολουθεί να αποτελεί δημόσιο κίνδυνο.

Ο ηλικιωμένος ισοβίτης θα έπρεπε να θεωρείται υπόδειγμα κρατουμένου με τα μέτρα και τα σταθμά παρόμοιων περιπτώσεων. Σπούδασε στη φυλακή, δίνει νομικές συμβουλές στους συγκρατούμενούς του, μέχρι και μαθήματα αστρονομίας. Αν είναι πάλι αρνητική η απόφαση του κυβερνήτη  Άσα Χάτσινσιν, ο Κέστελ θα πρέπει να περιμένει να περάσουν άλλα τέσσερα χρόνια για να υποβάλει νέα αίτηση.

Ακόμα και ο πρώην ταμίας του εστιατορίου Ντένις Σλάτερμαν, στα 57 του σήμερα, λέει πως δεν μπορεί να καταλάβει γιατί βρίσκεται ακόμα στη φυλακή ο Κέστελ και πως αισθάνεται τύψεις για ό,τι έγινε. «Του ζήτησα συγγνώμη γιατί, αν και εκείνος έκανε τη ληστεία, είναι σαν να του έκλεψα εγώ τη ζωή. (...) Είναι σαν να πλήρωσε δέκα φορές γι’ αυτό που έκανε. Είναι καιρός να τον αφήσουν ελεύθερο».

Όμως, ο ισοβίτης έχει στο ενεργητικό του αγωγές εναντίον του σωφρονιστικού συστήματος του Αρκάνσας για τα δικαιώματα του ίδιου και των συγκρατούμενων του. Καθώς και μια ακόμα μεγαλύτερη «αμαρτία» που δεν θέλουν να συζητούν -και όπως φαίνεται δεν συγχωρούν- οι υπεύθυνοι του δικαστικού και σωφρονιστικού συστήματος.

Ο Ρολφ Κέστελ είναι ένας από τους βασικούς μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers) που συνέβαλαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου με τις πωλήσεις μολυσμένου αίματος από κρατούμενους στις φυλακές του Αρκάνσας. Χιλιάδες αιμορροφιλικοί σε όλο τον κόσμο μολύνθηκαν με AIDS και ηπατίτιδα C από προϊόντα πλάσματος (Factor VIII) το οποίο προερχόταν από το αίμα των κρατουμένων, κατά τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.

Το 2005 ο ερευνητής δημοσιογράφος Κέλι Ντούντα (Kelly Duda) με ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ ξεσκέπασε το δίκτυο που επί δύο δεκαετίες «έπινε» το αίμα των κρατουμένων έναντι αμοιβής για τα «μικροέξοδά» τους και το διοχέτευε σε εταιρείες που έβγαζαν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας προϊόντα αίματος, ενίοτε μολυσμένα.

Το ντοκιμαντέρ «Factor 8: The Arkansas Prison Blood Scandal» αποκάλυψε με μαρτυρίες και ντοκουμέντα τη δράση του δικτύου όταν ήταν για μεγάλα διαστήματα κυβερνήτης της πολιτείας ο κατοπινός Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Το ντοκιμαντέρ πυροδότησε ομαδικές αγωγές και έρευνες σε ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνία, Βρετανία και Ιταλία. Στις τρεις πρώτες χώρες καταβλήθηκαν αποζημιώσεις σε χιλιάδες θύματα ή στους συγγενείς τους, αλλά στις άλλες δύο ακόμα ψάχνουν τα... αρχεία.

Ο Κέστελ είχε μιλήσει στον ερευνητή δημοσιογράφο το 1999 παρουσία σωφρονιστικού υπαλλήλου. Είχε περιγράψει το κύκλωμα που λυμαινόταν τις φυλακές κάνοντας λόγο για δωροδοκίες, διαφθορά και πλουτισμό. Αμέσως μετά τη συνέντευξη τον μετέφεραν σε άλλη φυλακή, στην πολιτεία της Γιούτα, αλλά παραμένει στη δικαιοδοσία του κυβερνήτη του Αρκάνσας.

Ο Ντούντα, που συμμετέχει μαζί με δεκάδες άλλους ακτιβιστές, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες στην εκστρατεία για την απελευθέρωση του ισοβίτη, δηλώνει σκωπτικά:  Όταν αποφυλακίζονται νωρίτερα άτομα που έχουν καταδικαστεί για βαρύτερα εγκλήματα, όπως βιασμούς και δολοφονίες, είναι λογικό να σκεφτείς ότι σε αυτή την περίπτωση κάτι δεν πάει καλά.

Εδώ που τα λέμε, δεν είναι λίγα τα 264 δολάρια. Είναι και το νεροπίστολο...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL