Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.3°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C19.9°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.5°C19.3°C
3 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 34%
Ο Μπάιντεν και η παρηκμασμένη Δύση των G7
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Μπάιντεν και η παρηκμασμένη Δύση των G7

ΜΠΑΙΝΤΕΝ

H πρώτη επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν ως Προέδρου των ΗΠΑ στην Ευρώπη χαρακτηρίζεται από την αγωνία της παρακμασμένης Δύσης να δείξει στον υπόλοιπο κόσμο ότι μπορεί να διαχειριστεί τις κρίσεις στη μετά την πανδημία εποχή, ξεκινώντας με τις δωρεές εμβολίων με το σταγονόμετρο στις φτωχές χώρες, αφού οι έξι στους επτά απέρριψαν την πρόταση των ΗΠΑ για άρση στις πατέντες των εμβολίων, να δεσμευτούν στην επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής και να προτείνουν υποκριτικά μια περισσότερο δίκαιη φορολογία, διασφαλίζοντας απλώς ότι οι πολυεθνικές τους θα πληρώνουν σχεδόν το εν τέταρτο των φόρων που πλήρωναν πριν από μερικές δεκαετίες.

Ο Τζο Μπάιντεν, που δήλωσε αναχωρώντας ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να οδηγούν τον κόσμο από θέση δύναμης», θα έχει δύο ευκαιρίες για να περιορίσει το πραγματικό χάος που δημιούργησε στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη ο Ντόναλντ Τραμπ, τη σύνοδο του G7 στην Κορνουάλη της νοτιοδυτικής Αγγλίας και τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου θα πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους του για την ανάγκη μιας συλλογικής αντιμετώπισης της Ρωσίας και της Κίνας, έχοντας όμως, εκτός από τα θέματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, να αντιμετωπίσει και την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη βόρεια Αφρική, που αφορούν άμεσα όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις εκτός από την Τουρκία. Μετά θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Γενεύη.

Η γεωπολιτική και σήμερα υγειονομική αντιπαράθεση του δυτικού κόσμου με τη Ρωσία και την Κίνα δεν είναι εύκολη ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για την Ευρώπη, ιδιαίτερα όταν προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τα αντανακλαστικά του δυτικού κόσμου στο επίπεδο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων τη στιγμή που οι δυτικές κυβερνήσεις με την έκρηξη της πανδημίας προχώρησαν σε μια γενικευμένη επίθεση εναντίον των δημοκρατικών, κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ η έξοδος από την πανδημία κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Η πρόσκληση της Αυστραλίας, της Ινδίας, της Νότιας Κορέας και της Νότιας Αφρικής στο G7 αποτελεί άλλη μια προσπάθεια διεύρυνσης του μετώπου κατά της Ρωσίας και της Κίνας, γνωρίζοντας ότι τουλάχιστον η Νότια Αφρική και η Ινδία, με τον πρωθυπουργό της Ναρέντρα Μόντι να μην συμμετέχει εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα του, ακολουθούν μια περισσότερο ανεξάρτητη πολιτική.

Ο Μπάιντεν έρχεται πάντως στην Ευρώπη έχοντας με το μέρος του ένα μεγάλο ακροατήριο ανάμεσα στην προοδευτική, δημοκρατική και αριστερή κοινή γνώμη, με τον αέρα του τεράστιου οικονομικού πακέτου των 6 τρισ. δολαρίων για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας με κοινωνικό προφίλ, την επιστροφή στη συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τις ενδείξεις ότι στοχεύει στην αντιμετώπιση των διακρίσεων στο εσωτερικό της χώρας του.

Φθάνουν όμως αυτά; Στο Κάρμπις Μπέι και τα γειτονικά χωριουδάκια της μαγευτικής Κορνουάλης κινητοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες 6.500 αστυνομικοί, που θα κοστίσουν 70 εκατ. στερλίνες ή 81 εκατ. ευρώ, για να φυλάξουν τους ηγέτες του G7 από κάποιες μικρές όπως φαίνεται ομάδες διαδηλωτών του Resist7 Coalition που θα κατορθώσουν να φθάσουν στις εσχατιές της Αγγλίας για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο εναντίον των νεοφιλελεύθερων και ανελεύθερων πολιτικών και την αποτυχία των ηγετών του G7 να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση και την πανδημία, αλλά για να διεκδικήσουν έναν άλλο κόσμο.

Αν κρίνει κανείς από τους φράκτες που ύψωσε ο Μπόρις Τσόνσον για να προφυλαχθούν ο ίδιος και οι συνδαιτυμόνες του, οι παλιοί και νέοι ηγέτες του G7, μεταξύ των οποίων ο Ιάπωνας Γιοσιχίντε Σούγκα και ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι, φαίνεται πως δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να τους πείσει ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αποφασίζουν για όλους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL