Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.7°C
1 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
1 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.0°C18.2°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.7°C21.4°C
3 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C16.3°C
0 BF 100%
Γαλλία / Κάτω από τη βάση ο Μακρόν για το κλίμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Κάτω από τη βάση ο Μακρόν για το κλίμα

ΜΑΚΡΟΝ

Του βάζουν 3,3 στα 10. Αυτή είναι η, πολύ χαμηλή, βαθμολογία που έδωσαν οι 150 συμμετέχοντες Γάλλοι πολίτες σχετικά με την αποδοχή των κλιματικών προτάσεών τους στο πλαίσιο της Σύμβασης των Πολιτών για το Κλίμα. Τη φιλόδοξη πρωτοβουλία του Εμανουέλ Μακρόν, της οποία όμως η έκβαση απογοήτευσε. Και τους πολίτες και το περιβάλλον.

Στόχος ήταν η εκπόνηση και κατάθεση προτάσεων για την κατά 40%, σε σχέση με το 1990, μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου έως το 2030 με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης.  Όντως, ύστερα από δουλειά 17 μηνών, κατατέθηκαν 149 προτάσεις, από τις οποίες μόλις οι 46 κατάφεραν να φθάσουν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κλιματικού νόμου!

Εξ ου και ο χαμηλός βαθμός... Και η απογοήτευση εκείνων που είχαν πιστέψει στο... πράσινο εγχείρημα του Προέδρου, ο οποίος, σε μια ύστατη προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις αλλά και να “απαντήσει” στην καταδικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου -που εγκάλεσε το κράτος ότι δεν πράττει αρκετά για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού-, προέταξε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την προσθήκη μιας φράσης στο 1ο άρθρο του συντάγματος.

“Η δημοκρατία εγγυάται της διατήρηση της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος και αγωνίζεται κατά της κλιματικής απορρύθμισης”. Πότε άραγε; Τίποτε πιο ασαφές, καθώς πολλές σκιές πλανώνται πάνω από το ενδεχόμενο διεξαγωγής του. Για παράδειγμα μία βασική προϋπόθεση για να διεξαχθεί το οικολογικό δημοψήφισμα είναι η υιοθέτηση της πρότασης με ίδιους ακριβώς όρους και από τη Βουλή και από τη Γερουσία...

Πάντως το απολύτως χειροπιαστό είναι το ότι, πέρα από την απόρριψη των περισσότερων από τις προτάσεις των πολιτών, η κυβέρνηση “κλείδωσε” τόσο πολύ τη διαδικασία ώστε στην ουσία απαγόρευσε στους βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης, να καταθέσουν... τροπολογίες! Τις κήρυξε “μη αποδεκτές” με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν σχέση με το υπό εξέταση νομοσχέδιο για τον κλιματικό νόμο, παρότι το άρθρο 45 του συντάγματος ορίζει ότι μπορεί να γίνουν δεκτές κι εκείνες που έχουν έστω “έμμεση σχέση” με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο!

Απορρίφθηκαν έτσι προτάσεις για την παρεμπόδιση των τραπεζών να επενδύουν στα ορυκτά καύσιμα, για να μπει τέλος στη χρήση πλαστικών μίας χρήσης, για να φορολογηθούν τα κέρδη μετόχων για χρηματοδότηση επενδύσεων για το κλίμα, για να επιβληθούν πρόστιμα στις επιχειρήσεις που δεν δημοσιοποιούν τους απολογισμούς τους για το κλίμα, για να τεθούν κλιματικές προϋποθέσεις στις φορολογικές ελαφρύνσεις των επιχειρήσεων, για να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 αντί για το προβλεπόμενο 40%... Τροπολογίες από βουλευτές του ΚΚΓ, του Σ.Κ., της Ανυπότακτης Γαλλίας κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων χωρίς καν να τεθούν προς συζήτηση!

Σαν να είχαν προαισθανθεί αυτή τη συμπεριφορά της κυβέρνησης, οι πολίτες που μετείχαν στη Σύμβαση είχαν απαντήσει στο ερώτημα “σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις προτάσεις της Σύμβασης επιτρέπουν την επίτευξη του στόχου που τέθηκε” από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ένα ξερό 2,5/10!

Και μπορεί η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούσα, να δήλωνε ότι “δεν αποτελεί έκπληξη αυτό, το περιμέναμε, μετά την τελική ψηφοφορία” εξηγώντας ότι το νομοσχέδιο που συζητείται δεν είναι η μόνη βάση για την αποδοχή των προτάσεων υπονοώντας, χωρίς όμως να αναφερθεί με σαφήνεια, ότι αυτές μπορεί να ενταχθούν σε άλλους νόμους ή πρωτοβουλίες στο σχέδιο ανάκαμψης.

Ο κλιματικός νόμος εισήχθη προς επεξεργασία την περασμένη Δευτέρα στην Επιτροπή της Βουλής που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες με τη συμμετοχή 70 βουλευτών.

Η “οικολογία της καθημερινότητας” βρίσκεται στο επίκεντρο και είναι ίσως η τελευταία μεγάλη νομοθετική πρωτοβουλία της θητείας της κυβέρνησης Μακρόν, συνέχεια και αποτέλεσμα, θεωρητικά, της προεδρικής πρότασης για τη Σύμβαση των Πολιτών για το Κλίμα, τις διαδικασίες της οποίας παρουσίασε ο Πρόεδρος τον Απρίλιο του 2019.

Ωστόσο οι αρχικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί σε ευαισθητοποιημένους πολίτες και οικολογικές οργανώσεις εξανεμίστηκαν μαζί με το οικολογικό προεδρικό ενδιαφέρον. Η χαριστική βολή ήλθε από το γεγονός από μόλις το 40% των προτάσεων των πολιτών πέρασαν στα 69 άρθρα του νόμου για το κλίμα.

“Όλες οι απόψεις το επιβεβαιώνουν: οι προτάσεις της κυβέρνησης δεν είναι στο ύψος των περιστάσεων και ο κλιματικός νόμος πρέπει να δώσει επαναληπτικές εξετάσεις. Οι πολίτες εκπλήρωσαν το δημοκρατικό τους συμβόλαιο. Τώρα είναι η σειρά των βουλευτών, με θάρρος και ευθύνη, να ασχοληθούν με την κλιματική κρίση με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης” παρατήρησε ο διευθυντής του WWF Γαλλίας Πιέρ Κανέ.

Μπορεί η ελπίδα να πεθαίνει τελευταία, αλλά οι ενδείξεις μαρτυρούν ότι πλέον οι προθέσεις και οι προτεραιότητες της εκτελεστικής εξουσίας έχουν αλλάξει ενόψει του εκλογικού 2022...

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL