Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Η «βαθιά Γαλλία» κόντρα στις σύγχρονες οικογένειες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η «βαθιά Γαλλία» κόντρα στις σύγχρονες οικογένειες

ΓΑΛΛΙΑ

Είναι γνωστό ότι ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες. Αυτό το έζησαν όλοι όσοι περίμεναν ότι η γαλλική Γερουσία θα υπερψήφιζε ένα νομοσχέδιο για τη βιοηθική που θα ανταποκρινόταν στη σύγχρονη πραγματικότητα και τα διακυβεύματά της. Κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, το κείμενο ψηφίστηκε μεν, απονευρωμένο δε. Δηλαδή χωρίς τη βασική του διάταξη, το πρώτο άρθρο για την επέκταση της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στα ζεύγη γυναικών και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Η δεξιά πλειοψηφία απέρριψε το σχετικό άρθρο προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις οργανώσεων και πολιτών που εδώ και χρόνια δίνουν μάχη για το δικαίωμα αυτό. “Τραγικό”, “θλιβερό”, “απαράδεκτο”, “φοβερό μάθημα πατριαρχίας”, ήταν μερικοί από τους χαρακτηρισμούς των LGBT οργανώσεων αλλά κι εκείνων που εκπροσωπούν τις ανύπαντρες μητέρες, που σχολίασαν την αρνητική αυτή εξέλιξη. Βέβαια, η συγκεκριμένη διάταξη μπορεί να επανέλθει από τους βουλευτές, καθώς η διαδικασία υιοθέτησης του νόμου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο η εξέλιξη στη Γερουσία ήρθε να κρούσει το καμπανάκι σε σχέση με τη συντηρητική αντίσταση που καλά κρατεί, κυρίως στη λεγόμενη “βαθιά Γαλλία”.

“Είναι απολύτως αποκαρδιωτικό”, σχολίασε η Βερονίκ Σεραζολί, από την οργάνωση SOS Ομοφοβία. Πίσω από την απόρριψη του πρώτου άρθρου του νομοσχεδίου “υπάρχουν γυναίκες που πηγαίνουν εδώ και χρόνια από συζητήσεις σε συζητήσεις, βρίσκονται αντιμέτωπες με διαδηλώσεις όσων είναι αντίθετοι στην επέκταση του δικαιώματος στην ιατρικά υποβοηθούμενη αναπαραγωγή”, συνέχισε η ίδια. “Μιλάμε για περιφρόνηση, για ύβρη απέναντι στις λεσβίες που περιμένουν την επέκταση του δικαιώματος αυτού εδώ και πάρα πολύ καιρό”, προσέθεσε.

Πράγματι, η δημόσια συζήτηση για το δικαίωμα αυτό σε όλες τις γυναίκες είχε ξεκινήσει ως υπόσχεση του Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, κατά τη θητεία του από το 2012 ώς το 2017. Μια υπόσχεση που υιοθέτησε ο σημερινός Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Ήδη το νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει εδώ κι έναν χρόνο λόγω της πανδημίας.

Από την πλευρά της Ένωσης γκέι και λεσβιών γονιών, ο Νικολά Φαζέ έκανε λόγο για “έλλειμμα πολιτικής φιλοδοξίας πίσω από αυτό που έγινε στη Γερουσία”. Και εξήγησε ότι "η συγκεκριμένη διάταξη ήταν μεν υπόσχεση του Μακρόν, αλλά δεν τον ακούσαμε για το θέμα εδώ και δύο χρόνια. Και ήρθε η στιγμή να τον ακούσουμε”. “Η Βουλή θα αποκαταστήσει το κείμενο, άρα δεν ανησυχούμε πολύ, όμως το γεγονός ότι η Γερουσία εργαλειοποιεί τις οικογένειες στο πλαίσιο μιας πολιτικάντικης μάχης είναι άθλιο. Το παιχνίδι με τις ελπίδες των οικογενειών είναι αηδιαστικό”, σχολίασε ο ίδιος.

“Όχι μόνο καταργήθηκε η θεμελιακή πρόοδος της επέκτασης της ιατρικά υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για πολλές γυναίκες, αλλά οι γερουσιαστές είχαν προηγουμένους αποκλείσει τις ανύπαντρες γυναίκες”, παρατήρησε η Μπενεντίκτ Μπλανσέ, της οργάνωσης “Μητέρες Μόνες”, κάνοντας λόγο για “φοβερό μάθημα πατριαρχίας από την πλευρά ανδρών που δεν τους αφορά άμεσα το θέμα, που ολοφάνερα δεν το γνωρίζουν και που είναι προσκολλημένοι σε μια παραδοσιακή προσέγγιση της οικογένειας που δεν έχει σχέση με το σήμερα”.

Στον αντίποδα των αντιδράσεων αυτών, εκείνοι που πανηγύρισαν ήσαν τα μέλη της συντηρητικής οργάνωσης “Διαδήλωση για όλους”, δηλώνοντας ότι “η κινητοποίησή μας έφερε αποτελέσματα, αναγκάζοντας τους γερουσιαστές να ξαναγράψουν το σχέδιο νόμου ολοκληρωτικά”. Η οργάνωση κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να “αναστείλει την κοινοβουλευτική διαδικασία και να επικεντρώσει τη δράση της στη μόνη έγνοια των Γάλλων: την υγειονομική κρίση και τις δραματικές της οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις”.

Η μπάλα βρίσκεται πλέον στο κυβερνητικό στρατόπεδο και κυρίως στο Προεδρικό Μέγαρο: Θα πάρει πρωτοβουλία αποκατάστασης της διάταξης στον νόμο ο ίδιος ο Μακρόν; Θα την αναθέσει στον πρωθυπουργό ή στον αρμόδιο υπουργό; Με λίγα λόγια: θα τηρήσει την υπόσχεσή του ή θα υποχωρήσει απέναντι στη “βαθιά Γαλλία”;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL