Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Βιτόριο Ανιολιέτο στην «Α» / Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα επειδή ιδιωτικοποιεί την υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βιτόριο Ανιολιέτο στην «Α» / Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα επειδή ιδιωτικοποιεί την υγεία

Ανιολέτο

Η ιταλική κυβέρνηση και οι Περιφέρειες έχουν τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση, διότι στάθηκαν ανίκανες να οργανώσουν την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος. Πετάξαμε πέντε μήνες από την άνοιξη μέχρι την εκδήλωση του δευτέρου κύματος θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων. Δεν έκαναν τίποτε αυτούς τους μήνες για να φθάσουμε σήμερα σε μια Περιφέρεια όπως της Λομβαρδίας να μην έχουμε ούτε αντιγριπικά εμβόλια. Οι γιατροί που πρέπει να κάνουν 300 με 400 αντιγριπικά εμβόλια λαμβάνουν 40 δόσεις και πρέπει να παίξουν κορώνα - γράμματα για να επιλέξουν τα άτομα που θα εμβολιάσουν. Από την άνοιξη ξέραμε ότι εξαιτίας του κορωνοϊού θα είχαμε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων τον χειμώνα, αλλά η κυβέρνηση και οι Περιφέρειες αποδείχθηκαν ανίκανες να το αντιμετωπίσουν

Θα έπρεπε να είχαμε μια μονάδα οικιακής φροντίδας για κάθε 50.000 άτομα για να στηρίξει τον κόσμο στο πρωτοβάθμιο επίπεδο. Σήμερα έχουμε λιγότερες του εν τρίτου από αυτές που έχουμε άμεση ανάγκη. Οι οικογενειακοί γιατροί έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και με το δεύτερο κύμα. Δεν προσλάβανε ούτε γιατρούς, ούτε νοσηλευτές, ούτε βοηθητικό προσωπικό. Ορισμένες Περιφέρειες, επειδή το δεύτερο κύμα έχει οδηγήσει στην κατάρρευση των συστημάτων Υγείας, προχωρούν σε διαγωνισμούς για την πρόσληψη ωρομίσθιων γιατρών προσφέροντας 45 ευρώ μεικτά την ώρα, διότι τόσο αξιολογούν τους γιατρούς της πρώτης γραμμής

Δυστυχώς η ανικανότητα της κυβέρνησης και των Περιφερειών δεν περιορίζεται στον τομέα της Υγείας, αλλά επεκτείνεται στον τομέα των μεταφορών, επειδή δεν σκέφτηκαν ή δεν θέλησαν να επιτάξουν τα τουριστικά πούλμαν για να αποφύγουν τον συνωστισμό στα λεωφορεία. Εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, πούλμαν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποφύγουμε τη διασπορά. Στους εργασιακούς χώρους η Ιατρική της Εργασίας έχει περιοριστεί στο ελάχιστο

Στην Ιταλία πραγματοποιούνται λιγότερα τεστ σε σχέση με άλλες χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό μας κι αυτό έχει αποτέλεσμα να φαίνεται μικρότερη διασπορά του ιού, ενώ το ότι διεξάγονται πολλές φορές σε άτομα που έχουν ήδη συμπτώματα αυξάνει αναλογικά το ποσοστό θνησιμότητας των ατόμων που κάνουν τεστ. Την άνοιξη ο ιός είχε πλήξει κυρίως τους ηλικιωμένους, ενώ σήμερα πλήττει διαγώνια όλες τις ηλικίες και βλέπουμε ότι ακόμη και άτομα σχετικά μικρών ηλικιών αντιμετωπίζουν προβλήματα ίασης

Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η κατάσταση της Υγείας στην Ευρώπη και στην κάθε μια χώρα ξεχωριστά αποτελεί ένα μεγάλο πολιτικό πρόβλημα. Είναι πλέον εμφανές ότι χρειαζόμαστε εντελώς διαφορετικά συστήματα Υγείας από αυτά που έχουμε σήμερα, διότι στο μέλλον θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και άλλες επιδημίες και θα πρέπει να οργανωθούμε με άλλο τρόπο για να τις αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να επενδύσουμε στην ενημέρωση και την πληροφορική, στην κατάρτιση του προσωπικού, στην υγειονομική εκπαίδευση του πληθυσμού, στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

COVID

Πώς βλέπετε τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν;

Ακόμη είναι πολύ νωρίς για να δούμε τα αποτελέσματά τους. Από την επόμενη εβδομάδα θα μπορούμε να δούμε εάν η διαίρεση της Ιταλίας σε κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη ζώνη θα δώσει κάποια αποτελέσματα. Το γεγονός ότι περιόρισαν, κυρίως, τον ελεύθερο χρόνο των πολιτών και την κοινωνικότητά τους έρχεται σε σύγκρουση με τη συνέχιση της οικονομικής δραστηριότητας σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Με τις πιέσεις των βιομηχάνων της Confindustria τα εργοστάσια συνεχίζουν να εργάζονται, αλλά δεν γίνονται έλεγχοι για να δούμε εάν σέβονται τους κανόνες υγιεινής.

Οι Εργάτες Μετάλλου της FIOM κατέβηκαν σε απεργία, οι τρεις μεγαλύτερες συνομοσπονδίες εργαζομένων σχεδιάζουν γενική απεργία, καταστηματάρχες, εστιάτορες, επισφαλείς εργαζόμενοι και ακροδεξιοί αρνητές και χούλιγκανς βγήκαν στους δρόμους...

Οι πρώτες διαμαρτυρίες ξεκίνησαν και συνεχίζονται από τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, που διαμαρτύρονται για την εγκατάλειψη της Υγείας και των ανθρώπων και τις δύσκολες συνθήκες εργασίας τους. Στο Μπέργκαμο, την Κρεμόνα, την Μπρέσια, το Μιλάνο από την πρώτη στιγμή οι εργαζόμενοι στην Υγεία αντέδρασαν. Το ντοκουμέντο που υπέγραψαν για παράδειγμα οι γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου της Νιγκουάρντα του Μιλάνου, ενός από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία, περιγράφει την εγκατάλειψη του νοσοκομείου και της δημόσιας Υγείας.

Ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες δεν είδαν καμιά ουσιαστική ή καμία οικονομική στήριξη κι αυτό είναι εμφανές για όλους τους επισφαλείς εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους και κυρίως για όσους εργάζονται σε άτυπες εργασίες. Πώς μπορεί να ζήσουν αξιοπρεπώς οι άνθρωποι, όταν επί μήνες δεν μπορούν να εργαστούν; Η κυβέρνηση, αντί να φορολογήσει τον πλούτο, συνεχίζει την αφαίμαξη των γνωστών υποζυγίων.

Πώς βλέπετε τους ακροδεξιούς αρνητές της πανδημίας και τι εκφράζεται από πίσω τους;

Η Ακροδεξιά προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δυσκολίες με μια ανήθικη συμπεριφορά μπροστά στον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων. Μεγάλο τμήμα της ακολουθεί τους αρνητές της πανδημίας. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε έναν βομβαρδισμό από τα μέσα ενημέρωσης, που μιλάνε διαρκώς μόνο για την πανδημία. Πολλά άτομα μπορεί να αισθάνονται ανίσχυρα μπροστά στο φαινόμενο και μπορεί να αντιδρούν με την άρνηση της κατάστασης που βιώνουμε υποστηρίζοντας διάφορες θεωρίες. Είναι μια ψυχολογική απάντηση όταν αισθάνεσαι ότι πνίγεσαι από μια κατάσταση. Η καλύτερη λύση είναι να εξηγήσουμε με τον καλύτερο και πιο απλό τρόπο τι συμβαίνει. Εξηγώντας επίσης ότι ακόμη δεν έχουμε το εμβόλιο.

Η πανάκεια του εμβολίου μπορεί να καθυστερήσει ακόμη, αλλά η έξοδος από την πανδημία θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο;

Δεν ξέρω εάν θα είναι η πανάκεια, διότι θα πρέπει να δούμε την πραγματική αποτελεσματικότητα και τις αντιδράσεις των οργανισμών στα διάφορα εμβόλια που έχουν ανακοινώσει, επειδή η πραγματικότητα μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις τόσο αισιόδοξες ανακοινώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών. Το εμβόλιο θα έρθει το επόμενο έτος και όχι σε λίγες εβδομάδες. Την αποτελεσματικότητα των εμβολίων θα πρέπει να την ανακοινώσουν οι αρμόδιες αρχές και όχι οι φαρμακευτικές εταιρείες, που αναπτύσσουν στρατηγικές επικοινωνίας για να αποκομίσουν άμεσα κέρδη στις χρηματιστηριακές αγορές.

Η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου βρέθηκε με τα νοσοκομεία της υπό κατάρρευση...

Η Ευρώπη πληρώνει βαρύ τίμημα επειδή έχει συστήματα Υγείας που, παρ’ όλες τις διαφορές τους, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη φροντίδα και ακόμη χειρότερα στη φροντίδα σε στενή σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Η ιατρική αυτή χρησιμεύει για να αντιμετωπιστούν οι παθολογίες του κάθε ατόμου και οι πιο σύνθετες παθολογίες.  Όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να παρατείνουν τη ζωή των ασθενών, όπως βλέπουμε με τις φαρμακευτικές αγωγές, για δύο εβδομάδες, κάποιο μήνα, όπως για παράδειγμα για τους καρκινοπαθείς. Ουσιαστικά τα συστήματα Υγείας εστιάζουν μόνο σε αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρώπη πληρώνει παντού το τίμημα της αποδιάρθρωσης, του παροπλισμού και της μείωσης στο ελάχιστο δυνατόν της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Αναφερόμαστε στους οικογενειακούς γιατρούς, στα τοπικά κέντρα βοήθειας, στις στρατηγικές της πρόληψης, στον παροπλισμό των υπηρεσιών παρακολούθησης των ασθενειών. Η ιατρική φροντίδα που απευθύνεται στις τοπικές κοινότητες και έχει άμεση σχέση με τον πληθυσμό καταστρατηγήθηκε, ενώ η πρόληψη έχει διαγραφεί εντελώς από τα συστήματα Υγείας μας.

Γιατί έγιναν όλα αυτά; Απλά και μόνο επειδή δεν παράγουν κέρδος για τους ιδιώτες. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ ότι ο τομέας της Υγείας αποτελεί για τους ιδιώτες τον πρώτο και τον προνομιακό τομέα για να επενδύσουν και να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη.

Είναι προφανές ότι εκεί που η λογική του νεοφιλελευθερισμού πίεσε περισσότερο τα συστήματα Υγείας η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Υγεία στη Λομβαρδία, σε μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Ευρώπης.

Αυτό που έκανε η Δεξιά και η Λέγκα στη Λομβαρδία, με τη διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος Υγείας, δεν είναι τίποτε διαφορετικό από αυτό που συνέβη στη Βρετανία. Η Λέγκα απλώς αντέγραψε την πολιτική του εφαρμόστηκε στη Βρετανία από την εποχή του θατσερισμού μέχρι σήμερα, που διέλυσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL