Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Μέλισσες - φυτοφάρμακα, σημειώσατε (ξανά) 2...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέλισσες - φυτοφάρμακα, σημειώσατε (ξανά) 2...

Μπορεί να διεκδικεί “πράσινες” δάφνες η κυβέρνηση Μακρόν, ειδικά μάλιστα μετά τα πρόσφατα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, που ανέδειξαν το οικολογικό διακύβευμα, επιβραβεύοντας, σε αρκετές περιπτώσεις, νέους πράσινους υποψηφίους, ωστόσο στα οικονομικά διλήμματα η προστασία του περιβάλλοντος φαίνεται ότι περνάει σε δεύτερο πλάνο.

Χρειάστηκαν ούτε ένα ούτε δύο, αλλά... 13 τουίτ της υπουργού Οικολογικής Μετάβασης Μπαρμπαρά Πομπιλί για να επιχειρήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να δικαιολογήσει δηλαδή το “πράσινο φως” που έδωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για εκ νέου χρήση καταστροφικών για το περιβάλλον εντομοκτόνων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τη χρήση, που είχε απαγορευθεί, των νεονικοτινοειδών, που ονομάζονται και “φονιάδες των μελισσών”, για την καλλιέργεια ζαχαρότευτλων. Τα συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, όχι μόνο σκοτώνουν τις μέλισσες, αλλά αποδυναμώνουν τη δυνατότητα αναπαραγωγής τους και καταστρέφουν την αίσθηση προσανατολισμού τους εμποδίζοντάς τις να επιστρέψουν στις κυψέλες τους.

Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στις οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ επικριτικές φωνές ακούστηκαν και στις γραμμές των κυβερνητικών βουλευτών. Χαρακτηριστικά η Greenpeace Γαλλίας έκανε λόγο για “φοβερή απόφαση για το περιβάλλον” και “πρώτη αποτυχία” της υπουργού.

Η απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων, που διετίθεντο στην αγορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και ήσαν πολύ δημοφιλή και στη Γαλλία (όπως και σε όλο τον κόσμο), τέθηκε σε εφαρμογή από τη σημερινή κυβέρνηση από την 1η Σεπτεμβρίου του 2018, σε εφαρμογή νόμου για την προστασία της βιοποικιλότητας του 2016. Στόχος η προστασία των αποικιών των μελισσών που αποδεκατίζονταν από χρήση αυτού του χημικού προϊόντος.

Μάλιστα η γαλλική νομοθεσία πήγαινε ακόμη πιο μακριά και από εκείνη της Ευρωπαϊκής  Ένωσης. “Αυτή η απαγόρευση θέτει τη χώρα μας μεταξύ των πρωτοπόρων στην προστασία των επικονιαστών, του περιβάλλοντος και της υγείας” δήλωνε πανηγυρικά η τότε υπουργός Υγείας Ανιές Μπιζέν δικαιώνοντας τους μελισσοκόμους, που διαπίστωναν ότι τα χημικά αυτά δεν έπλητταν μόνο τα ζιζάνια αλλά οδηγούσαν και στην αύξηση της θνησιμότητας στις κυψέλες τους. Τότε οι οικολογικές οργανώσεις είχαν ζητήσει την επέκταση της απαγόρευσης και σε άλλες ομάδες εντομοκτόνων.

“Η κατ' εξαίρεση άδεια χρήσης των νεονικοτινοειδών δεν είναι εύκολη απόφαση. Αλλά αυτή η εξαίρεση είναι η μόνη δυνατή λύση, βραχυπρόθεσμα, για να αποφύγουμε την κατάρρευση του κλάδου της ζάχαρης στη Γαλλία” εξήγησε η Πομπιλί στο Twitter διαβεβαιώνοντας ότι η αυτή η άδεια είναι “προσωρινή, περιορισμένη στον χρόνο μόνο για τον κλάδο των ζαχαρότευτλων και υπό πολλούς όρους”. Από την πλευρά του το υπουργείο Γεωργίας έκανε λόγο για “χαλάρωση” της απαγόρευσης με προσπάθειες να περιοριστεί ο αντίκτυπος στους επικονιαστές, ανακοινώνοντας παράλληλα αποζημιώσεις των παραγωγών για την απώλεια του 30% με 50% των φετινών σοδειών.

Σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για “στρατηγικό κλάδο” για τη “διατροφική κυριαρχία” της χώρας, θυμίζοντας ότι απασχολεί “46.000 εργαζόμενους, από τους οποίους 25.000 καλλιεργητές και αφορά 21 εργοστάσια ζάχαρης”. Σύμφωνα με την κυβέρνηση φέτος, οι καλλιέργειες ζαχαρότευτλων αντιμετωπίζουν επιδημία ίκτερου που οφείλεται σε φυτικές ψείρες, μειώνοντας τις σοδειές και απειλώντας την οικονομία του κλάδου.

Η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης της απαγόρευσης οι επαγγελματίες του κλάδου ζητούσαν την εξαίρεσή τους. Την απάντηση πάντως την έχει δώσει ήδη από το 2018 η Εθνική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας της Διατροφής, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας, τονίζοντας ότι υφίστανται εναλλακτικές λύσεις “επαρκώς αποτελεσματικές και επιχειρησιακές”, χημικές ή μη, για τη μεγάλη πλειοψηφία των 130 φυτοϋγειονομικών χρήσεων των νεονικοτινοειδών...

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL