Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.5°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
15.9°C21.0°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C21.5°C
2 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.4°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.7°C17.9°C
0 BF 48%
Ακροδεξιά και ποδόσφαιρο / Η λεπτή κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακροδεξιά και ποδόσφαιρο / Η λεπτή κόκκινη γραμμή ξεπεράστηκε

133882352a.jpg

Οι πρώτες μέρες του Αυγούστου σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία -ακόμη μία- ενός νέου ανθρώπου «για τα χρώματα της ομάδας του». Ο Μιχάλης Κατσουρής άφησε την τελευταία του πνοή στις 7 του Αυγούστου, σε ηλικία μόλις 29 ετών. Αγαπούσε την ΑΕΚ και εκείνο το βράδυ, έξω από το γήπεδο της «ΟPAP Αrena», δέχτηκε επίθεση από οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Έλληνες οπαδούς του Παναθηναϊκού. Θα μπορούσε να είναι μια θύμηση - περιγραφή του γεγονότος που συντάραξε το πανελλήνιο αλλά θα ήταν ελλιπέστατη. Κι αυτό διότι η επίθεση των Κροατών στους οπαδούς της ΑΕΚ και σε απλούς πολίτες έξω από την «Αγια-Σοφιά» δεν είχε τόσο οπαδικό όσο ιδεολογικό χρώμα. Ή μάλλον, ξεκάθαρα ιδεολογικό χρώμα.

Οι φανατικοί Κροάτες ultras, επονομαζόμενοι «Bad Blue Boys», είναι καταρχάς μια νεοναζιστική οργάνωση και ο οπαδικός της χαρακτήρας έρχεται σε δεύτερο πλάνο. Πρόκειται για ένα ακροδεξιό τάγμα εφόδου που χρησιμοποιεί τα χρώματα της Ντιναμό περισσότερο ως δικαιολογία. Οι νεοναζί Κροάτες ήρθαν στην Ελλάδα καλά πληροφορημένοι, με σχέδιο και συντονισμό, ενώ, λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, ο δικηγόρος των συλληφθέντων δεν δίστασε να προχωρήσει σε άθλιες δημοσιεύσεις, στις οποίες χαρακτήριζε τους οπαδούς της ΑΕΚ «άθλια αποβράσματα, ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστερούς και αναρχικούς που πετούν μολότοφ». Βέβαια, αυτές ακριβώς οι τοποθετήσεις του Ντάβοριν Κάρατσιτς έδωσαν ξεκάθαρα και το στίγμα της επίθεσης. Καταλήγοντας, λοιπόν, μπορούμε με ασφάλεια να θεωρήσουμε την επίθεση των Κροατών εις βάρος των οπαδών της ΑΕΚ επίθεση από νεοναζί απέναντι σε οπαδούς για τους οποίους θεωρούσαν ότι είναι αριστεροί και αναρχικοί. Κροάτες νεοναζί, «αδελφοποιημένοι» με κομμάτι της κερκίδας των οργανωμένων του Παναθηναϊκού, με κάποιους εξ αυτών να έχουν ανάμειξη και στην επίθεση κατά των οπαδών της «Ένωσης». Το «φίδι» του νεοναζισμού ξαναξύπνησε και το γήπεδο ήταν διαχρονικά από τα μέρη που «αγαπούσε». Το έχουμε δει να συμβαίνει, στο παρελθόν, με κερκίδες μεγάλων ομάδων -όπως ο Ολυμπιακός ή ο ΠΑΟΚ- να «υποθάλπουν» φασίστες. Η αλήθεια είναι πως στη χώρα μας σαφή και ξεκάθαρο ακροδεξιό προσανατολισμό δεν είχε ποτέ μαζικά κάποια κερκίδα, αν και πολλές συμπεριέλαβαν συνδέσμους με ακροδεξιό πρόσημο. Γι’ αυτό και η «σύμπραξη» μέρους της Θύρας 13 με τους «Bad Blue Boys» πρέπει να αντιμετωπιστεί σαν μια «κόκκινη γραμμή» που από κάποιους ξεπεράστηκε και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από το υγιές οπαδικό κομμάτι.

Κύπρος: Οπαδοί στην πρώτη γραμμή των πογκρόμ

Κι αν στην Ελλάδα αυτό που προάγεται εντέχνως ως αφήγημα από την κυβέρνηση είναι η υποβάθμιση της επίθεσης των Κροατών, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του Μιχάλη, σε «οπαδική συμπλοκή», στη γειτονική μας Κύπρο η κατάσταση είναι τόσο εξόφθαλμα επικίνδυνη που ούτε καν η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια, όσον αφορά τον ρόλο των οπαδών. Στο πογκρόμ κατά των προσφύγων στην Πάφο και τη Λεμεσό, πριν από λίγες μέρες, συμμετείχαν οπαδοί του Απόλλωνα και μαζί με αυτούς του ΑΠΟΕΛ βγήκαν χωρίς κανένα πρόσχημα να διοργανώσουν συλλαλητήριο μίσους και μισαλλοδοξίας, ενώ η ανακοίνωση - κάλεσμα ήταν ένα ρατσιστικό παραλήρημα. Η διαδήλωση τελικά ακυρώθηκε, ίσως γιατί φοβήθηκαν ότι μετά την κατακραυγή θα είχε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν ή απλώς δέχτηκαν πιέσεις από την αστυνομία και την κυβέρνηση. Μια Πολιτεία που χρόνια τώρα «ταΐζει» το τέρας του φασισμού κυρίως εντός γηπέδων. Απέναντι στους φασίστες της κερκίδας, η Θύρα 9 και η Ομόνοια, με έντονα αντιφασιστικά χαρακτηριστικά, κάνει έντονη την παρουσία της τόσο στο γήπεδο όσο και στον δρόμο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL