Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Σε κρίση το ελληνικό μπάσκετ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε κρίση το ελληνικό μπάσκετ

ΜΠΑΣΚΕΤ

Η σεζόν 2020-21 είναι η χειρότερη για τις ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις. Για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια δεν υπάρχει εκπροσώπηση ούτε καν στα προημιτελικά των διοργανώσεων.

Ο Παναθηναϊκός, με έξι ευρωπαϊκά τρόπαια, για πρώτη φορά στην Ιστορία του δεν προχώρησε πέραν της κανονικής περιόδου στην Euroleague, ενώ κι ο Ολυμπιακός, με τρεις κατακτήσεις, τις δύο την τελευταία δεκαετία, έμεινε για τρίτη διαδοχική χρονιά μακριά από τις θέσεις των πλέι οφ, τερματίζοντας στη 12η θέση.

Αντίστοιχες είναι κι οι αποτυχίες στο EuroCup του Προμηθέα Πάτρας, αλλά και στο Βasketball Champions League των Ηρακλή, Περιστέρι και ΑΕΚ, που προκρίθηκε στους 16, αλλά για πρώτη φορά δεν προχώρησε παραπέρα. Μιλάμε για την κάτοχο του τίτλου το 2018, του Διηπειρωτικού το 2019 και φιναλίστ στην περσινή διοργάνωση.

Έτσι έκλεισε ένας κύκλος 30 χρόνων από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (Σαπόρτα) από τον ΠΑΟΚ το 1991 στη Γενεύη. Μέσα σε τρεις δεκαετίες η Ελλάδα πανηγύρισε 17 ευρωπαϊκά τρόπαια, τα 9 στην Euroleague (6 ο Παναθηναϊκός, 3 Ολυμπιακός), τα 4 στο Σαπόρτα (ΠΑΟΚ, Άρης, ΑΕΚ και Μαρούσι), τα 2 στο Κόρατς (ΠΑΟΚ και Άρης) κι από ένα σε Basketball Champions League (ΑΕΚ) και FIBA Europa League (Άρης). Με τα τρία Διηπειρωτικά, των Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και ΑΕΚ, φτάνουμε στα 20 τρόπαια!

Η γενιά των 90άρηδων

Το μπάσκετ στην Ελλάδα βρίσκεται σε κάμψη και οι αιτίες έχουν πολλές παραμέτρους. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά έχει επιπτώσεις και στην Εθνική ομάδα, όπου έχουμε να βγάλουμε καλή «φουρνιά» παικτών από τους γεννημένους το 1990 (Σλούκα, Παπανικολάου, Παππά κ.λπ.)...

Μια από τις αιτίες που η Ελλάδα δεν παράγει πλέον μεγάλα ταλέντα, όπως τις προηγούμενες δεκαετίες, βρίσκεται -όσο κι αν αυτό δείχνει... ανατρεπτικό- στη λάθος εξάπλωση του αθλήματος στις πολύ μικρές ηλικίες! Παλαιότερα και μέχρι τη δεκαετία του '80, που έφερε τον θρίαμβο του Ευρωμπάσκετ '87, δεν υπήρχαν οι λεγόμενες «ακαδημίες», όπου τα παιδιά από τα 8-9 τους χρόνια παίρνουν μια μπάλα και προσπαθούν να τη βάλουν στο καλάθι.

Η οδηγία του ΝΒΑ...

Ανάλογο πρόβλημα έχει και το ΝΒΑ με τους Αμερικάνους παίκτες και γι' αυτό στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου παίζουν σήμερα περισσότεροι από κάθε άλλη φορά Ευρωπαίοι, αλλά και από άλλες περιοχές του κόσμου.

Πριν περίπου από πέντε χρόνια, και συγκεκριμένα στις 17 Οκτωβρίου 2016, ανακοινώθηκε η συνεργασία του NBA και της αμερικανικής ομοσπονδίας μπάσκετ, με σκοπό την έκδοση κοινών κατευθυντήριων, που πρέπει να διασφαλίζονται για όλα τα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα, και η πρώτο από αυτές ήταν η αποφυγή αποκλειστικής εξειδίκευσης πριν από την ηλικία των 14 χρόνων! Από τις μελέτες διαπιστώθηκε ότι τα μικρά παιδιά πρέπει να έχουν ενασχόληση σε περισσότερα από ένα αθλήματα, καθώς αποδίδουν καλύτερα στη συνέχεια, δεν θα πρέπει να έχουν βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα και θα πρέπει να ξεκουράζονται ανάλογα...

"Τουβλάρουν"...

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του μπάσκετ είναι τα λανθασμένα στοιχεία στην εκτέλεση του σουτ, κάτι που ακολουθεί τα μικρά παιδιά σε όλη τους τη ζωή και αποτελεί τροχοπέδη στην εξέλιξή τους. Σε πολύ μικρή ηλικία δεν μπορούν, λόγω σωματικών δυνάμεων, να εκτελέσουν σωστά την κίνηση του σουτ, ρίχνουν την μπάλα σαν να είναι... σφαίρα κι αυτό -με τον χρόνο- δυναμώνει κάποιους μύες στην περιοχή του ώμου, που είναι ανασταλτικό στη σωστή εκτέλεση του σουτ σε μεγαλύτερη ηλικία. Πρόκειται για κάτι ανάλογο με τις επιπτώσεις που έχει στο σουτ η περίοδος της προετοιμασίας με τη χρήση βαρών, όπου οι μπασκετμπολίστες αρχικά "τουβλάρουν" και πρέπει να περάσουν μέρες για να βρουν και πάλι την ευστοχία τους.

Όλα αυτά είναι λίγο - πολύ γνωστά στον χώρο του μπάσκετ, αλλά ποιος θα μπορούσε να δώσει ανάλογη με του ΝΒΑ οδηγία στην Ελλάδα, όταν το 80% των εσόδων των περισσότερων σωματείων είναι οι συνδρομές των γονέων, που πάνε τα παιδιά τους από ηλικία 8-13 χρόνων "για να μάθουν μπάσκετ";

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL