Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Σκάκι / 1976, η χρονιά με τις δύο Ολυμπιάδες και έναν πολύ βαθύ διχασμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / 1976, η χρονιά με τις δύο Ολυμπιάδες και έναν πολύ βαθύ διχασμό

Συνάντηση Ιράν – ΗΠΑ. Στην 1η σκακιέρα με τα λευκά ο Μερσάντ Σαρίφ αντιμετωπίζει τον Ρόμπερτ Μπερν

Παρά την τεράστια αντίθεση πολλών χωρών μελών της FIDE, η Ισραηλινή Ομοσπονδία Σκακιού κατάφερε να οργανώσει την Ολυμπιάδα του 1976 στη Χάιφα από τις 26 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου. Σε ένα κλίμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης οι ισραηλινές αρχές έκαναν τα πάντα για να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων όσων συμμετείχαν. Στη Χάιφα τα μέτρα ασφαλείας ήταν πολύ πιο αυστηρά από κάθε άλλη φορά και είχες την αίσθηση ότι ολόκληρος ο ισραηλινός στρατός ήταν τοποθετημένος μέσα και γύρω από τα ξενοδοχεία «Nof» και «Dan Carmel» όπου διέμεναν οι αθλητές και λάμβαναν χώρα οι αγώνες. Και πραγματικά η διοργάνωση κύλησε χωρίς προβλήματα, παρά κάποιες διαμαρτυρίες για την ύπαρξη υπερβολικού θορύβου στην αίθουσα. Διοργανώθηκαν πολλές εκδρομές και παράλληλες εκδηλώσεις και για πρώτη φορά στην ιστορία ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιήθηκε για τις κληρώσεις, χάρη σε μια ομάδα νεαρών Ισραηλινών προγραμματιστών.

Η ομάδα των ΗΠΑ: 1ος από αριστερά ο Έβανς (3η σκακιέρα), και στη συνέχεια ο Κάβαλεκ (2η) και ο Μπερν (1η)

Όπως αναφέρει ο μετρ Λουκάς Ζαχείλας, που επιμελείται του αφιερώματος στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες, από τις πάνω από 90 χώρες - μέλη της FIDE, μόνο 48 έστειλαν ομάδες στη Χάιφα και η απώλεια χωρών όπως η ΕΣΣΔ, η Γιουγκοσλαβία, η Ουγγαρία σήμαινε ότι οι αγώνες θα ήταν εντελώς διαφορετικοί τουλάχιστον ως προς τον ανταγωνισμό για τις πρώτες θέσεις. Το παράδοξο ήταν ότι στην τελετή έναρξης εμφανίστηκε η γιουγκοσλαβική σημαία που καταχειροκροτήθηκε, αλλά ήταν απλά λόγω της παρουσίας της Γιουγκοσλαβίας στο συνέδριο FIDE.

Παρά την απουσία της ΕΣΣΔ, στη Χάιφα υπήρχαν πολλοί Ρώσοι που είχαν μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Κάποιοι από αυτούς ήταν πολύ σημαντικοί σκακιστές και τα χρόνια που ακολούθησαν η ‘έξοδος’ τους ήταν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα φαινόμενα στον κόσμο του σκακιού και αποτέλεσε μια ακόμη πτυχή της πολιτικοποίησης στο χώρο. Ο Σοσόνκο για παράδειγμα που αγωνίστηκε στη 2η σκακιέρα με την Ολλανδία έκανε το καλύτερο σκορ σε αυτή τη σκακιέρα. Η ομάδα του Ισραήλ είχε τους Λίμπερζον και Τζιτζιχασβίλι ενώ και ο διάσημος Βίκτωρ Κορτσνόι ήταν πια σε αναζήτηση νέας πατρίδας.

Η ομάδα των ΗΠΑ στην κορυφή

Φαβορί πλέον του τουρνουά ήταν η ομάδα των ΗΠΑ, η οποία δεν είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο από τη Στοκχόλμη το 1937. Η Αμερικανική ομάδα στη Χάιφα δεν είχε τον Φίσερ που είχε χάσει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή αφού δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ματς με τον Ανατόλι Κάρποβ, που βρισκόταν πια στην κορυφή του κόσμου. Παρότι έλειπαν και ο Μπράουν και ο Ρεσέβσκι (λόγω ηλικίας) η ομάδα έφτασε στην κορυφή. Στην Ολυμπιάδα αγωνίστηκαν και ονόματα που θα ξεχώριζαν τα επόμενα χρόνια όπως ο Ολλανδός Γιαν Τίμαν και οι Άγγλοι Μάιλς, Ναν, Στιν, Κιν και Μέστελ, μια φουρνιά νεαρών παικτών που άλλαξαν πλήρως την θέση της χώρας τους σε διεθνές επίπεδο. Οι αγώνες έγιναν σε έναν όμιλο με Ελβετικό σύστημα 13 γύρων.

Στους πρώτους γύρους οι ομάδες των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Αργεντινής και της Ολλανδίας ξεκίνησαν με μέτρια αποτελέσματα αλλά στη συνέχεια βελτίωσαν την απόδοσή τους. Ο τελευταίος γύρος είχε ακόμα ανοικτή την υπόθεση μετάλλια. Η Ολλανδία και οι ΗΠΑ ισοβαθμούσαν στην κορυφή με 33,5 βαθμούς με την Αγγλία μόλις μισό βαθμό πίσω. Η Αργεντινή ήταν στην τέταρτη θέση, αλλά με μικρές πιθανότητες να φτάσει στη ζώνη μεταλλίου. Η Αγγλία νίκησε την Αυστρία και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Οι Ολλανδοί κληρώθηκαν με τη Φινλανδία, σαφώς ισχυρότερη από την Ουαλία που αντιμετώπιζε η ομάδα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ κέρδισαν με 3½-½ και η Ολλανδία προσπάθησε μάταια για ένα ανάλογο σκορ αφού είχε καλύτερο συντελεστή ισοβαθμίας. Το μόνο που κατόρθωσε ήταν νίκη με 3-1 επιτρέποντας στους Αμερικανούς να πανηγυρίσουν το χρυσό μετάλλιο και στους Ολλανδούς να περιοριστούν στη 2η θέση.

Ο Ολλανδός Γιαν Τίμαν, ένας από τους μεγαλύτερους σκακιστές τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αιώνα

Ολυμπιάδα Γυναικών

Παράλληλα με το ανοικτό τουρνουά, στη Χάιφα διοργανώθηκε και η 7η Ολυμπιάδα γυναικών. Είκοσι τρία έθνη έλαβαν μέρος και το Ισραήλ, με επικεφαλής την πρώην διεκδικήτρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Άλα Κουσνίρ, κέρδισε το χρυσό, μπροστά από την Αγγλία και την Ισπανία. Η Κουσνίρ που το 1974 μετανάστευσε στο Ισραήλ για πρώτη φορά αγωνίστηκε με τη σημαία της νέας της πατρίδας αφού επί σειρά ετών ήταν βασικό στέλεχος της Σοβιετικής ομάδας.

Άλα Κουσνίρ, 1η σκακιέρα της χρυσής ομάδας γυναικών του Ισραήλ

Αξιοσημείωτα

Ποιος ήταν ο παίκτης με την υψηλότερη βαθμό Έλο στην Ολυμπιάδα; Με δεδομένη την απουσία των Σοβιετικών ο Σουηδός Ουλφ Άντερσον με 2585 ήταν ο σκακιστής στην κορυφή της λίστας των συμμετεχόντων με δεύτερο τον Ολλανδό Τίμαν (2550). Η Ολλανδική ομάδα που έχασε για μόνο μισό βαθμό το χρυσό μετάλλιο ήθελε να εντάξει στην ομάδα τον Κορτσνόι που ήταν τότε μόνιμος κάτοικος Ολλανδίας αλλά στάθηκε αδύνατο να υπάρξει έγκριση από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Ο τρομερός Βίκτωρ λίγο αργότερα μετακόμισε στην Ελβετία με την οποία αγωνίστηκε σε επόμενες Ολυμπιάδες.

Από τη συνάντηση Γκέρνσεϊ-Νησιά Φερόε ο Γουέτον (αριστερά) αντιμετωπίζει τον Πέτερσεν

Οι μόνες αήττητες ομάδες της διοργάνωσης ήταν η Ολλανδία και η Αγγλία, που κατέλαβαν τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα, ενώ οι ΗΠΑ έχασαν από την Ολλανδία στον 6ο γύρο.

Στον αγώνα Γκέρνσεϊ (Αγγλικό νησί έξω από τη Νορμανδία) – Βενεζουέλας ο Σάντσεζ της Βενεζουέλας ρώτησε τον Λέιν του Γκέρνσεϊ πού βρίσκεται η χώρα του γιατί δεν την είχε ξανακούσει. Η απάντηση του Λέιν ήταν «είμαστε διάσημοι για τον Βίκτωρα Ουγκώ» για να εισπράξει ως απάντηση την ερώτηση «σε ποια σκακιέρα παίζει;».

Η συνάντηση Γκέρνσεϋ – Βενεζουέλας. Ο Βίκτωρ Ουγκώ δεν φαίνεται στη φωτογραφία 😊

Στην Τρίπολη της Λιβύης η αντι-Ολυμπιάδα βγάζει νικήτρια την ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ

Η αντι-Ολυμπιάδα διοργανώθηκε ως εναλλακτική λύση για εκείνους που επέλεξαν να μην αγωνιστούν στην επίσημη 22ης Ολυμπιάδα. Αυτή η ανεπίσημη Ολυμπιάδα πραγματοποιήθηκε στην Τρίπολη της Αραβικής Δημοκρατίας της Λιβύης από τις 24 Οκτωβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 1976. Τα αραβικά έθνη που ήταν πίσω από αυτούς τους αγώνες κυκλοφόρησαν ατυχώς διαφημιστικό υλικό με τον τίτλο «Ολυμπιάδα ενάντια στο σκάκι» αντί του σωστού «αντι-Ολυμπιάδα». Η διοργάνωση ήταν πολιτικά φορτισμένη και το επίπεδο από πλευράς αγώνων πολύ χαμηλότερο σε σχέση με εκείνο της άλλης Ολυμπιάδας. Καμία από τις ισχυρές σκακιστικά χώρες δεν εμφανίστηκε στη Λιβύη, ενώ οι ισχυρότεροι σκακιστές ήταν λιγοστοί διεθνείς μετρ. Οι Φιλιππίνες, η Ιταλία και η Ουρουγουάη πρωτοτύπησαν αφού ήταν τα μόνα έθνη που έστειλαν ομάδες και στις δύο Ολυμπιάδες χωρίς να κερδίσουν μετάλλια.

Τριάντα τέσσερις ομάδες έπαιξαν ένα ελβετικό τουρνουά 13 γύρων με μια απρόσμενη έκβαση. αφού η εντελώς άγνωστη ομάδα του Ελ Σαλβαδόρ πήρε το χρυσό μετάλλιο. Το αργυρό και το χάλκινο πήγαν στην Τυνησία και το Πακιστάν, αντίστοιχα.

Πίτερ Μπιγιάσας, ένας Έλληνας με την ομάδα του Καναδά

Η Εθνική Ελλάδας και η Εθνική Κύπρου δεν συμμετείχαν σε καμία Ολυμπιάδα, ωστόσο είχαμε στη Χάιφα Έλληνα σκακιστή. Πρόκειται για τον Πίτερ Μπιγιάσας, ο οποίος  γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και μετακόμισε νεαρός στον Καναδά. Γρήγορα έδειξε εξαιρετικά δείγματα σκακιστικής προόδου. Ήταν Καναδός πρωταθλητής το 1972 και το 1975, εκπροσώπησε τον Καναδά με επιτυχία σε τέσσερις Ολυμπιάδες και έπαιξε και σε δύο Ιντερζόναλ. Πήρε χάλκινο μετάλλιο για την απόδοσή του στις Ολυμπιάδες των Σκοπίων και της Χάιφας και αργυρό μετάλλιο στην Ολυμπιάδα του Μπουένος Άιρες. Κατέκτησε τον τίτλο του γκραν μετρ το 1978 και το 1979 μετακόμισε μόνιμα στην Καλιφόρνια. Αποσύρθηκε πλήρως από το σκάκι από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 και εργάστηκε ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών αρχικά στην IBM ενώ αργότερα έφτιαξε δική του εταιρεία.

Ο Πίτερ Μπιγιάσας φαίνεται ότι είχε επηρεασθεί από τις ιδιορρυθμίες του Φίσερ και εγκατέλειψε «το ανόητο παιχνίδι»

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ήταν φίλος του Μπόμπι Φίσερ, ο οποίος έμεινε και στο σπίτι του στο Σαν Φρανσίσκο για μεγάλες περιόδους. Ο Φίσερ το Μάρτιο του 1981 εμφανίστηκε στο σπίτι του Μπιγιάσας και της συζύγου του έχοντας μια βαλίτσα γεμάτη ρούχα και βιταμίνες και μια μεγάλη μηχανή για χυμούς πορτοκάλι που είχε αγοράσει στο Μεξικό. Ο Φίσερ έμεινε εκεί επί δύο μήνες, γύρισε στο Λος Άντζελες το καλοκαίρι και μετά επέστρεψε ξανά στο σπίτι του Μπιγιάσας το φθινόπωρο για να μείνει δύο ακόμη μήνες. Κολύμπησαν, έπαιζαν φλίπερ, μπόουλινγκ, πήγαν σε ταινίες, και έπαιζαν μπέιζμπολ στο Golden Gate Park. Εκείνη την περίοδο έπαιξαν στο διαμέρισμά του Μπιγιάσα 17 παιχνίδια γρήγορου σκακιού με τον Φίσερ να κερδίζει και τα 17. Ο Μπιγιάσας είχε δηλώσει τότε ότι ο Φίσερ δεν είχε χάσει καθόλου τη φόρμα του, παρά την μακρόχρονη απουσία του.

To 2010 ο Μπιγιάσας δήλωσε για το σκάκι στο Chessdotcom ότι «δεν θα ξαναπαίξει αυτό το ανόητο παιχνίδι». Φαίνεται ότι κατά τα τελευταία χρόνια της σκακιστικής του καριέρας είχε επηρεασθεί από τις ιδιορρυθμίες του Φίσερ. Έχει τρία παιδιά και ο ένας του γιος ο Θεόδωρος, παίζει σκάκι και έχει Έλο γύρω στο 1900.

Επιλεγμένες παρτίδες

Θα ξεκινήσουμε με μια νίκη του Ελληνο-καναδού Πίτερ Μπιγιάσα. Στην παρτίδα που ακολουθεί αντιμετωπίζει τον έμπειρο Ιταλό Στέφανο Τατάι:

Τατάι Στέφανο (Ιταλία, 2465) - Μπιγιάσας Πίτερ (Καναδάς, 2460) [C60]

1.ε4 ε5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.Αβ5 η6 4.γ3 δ6 5.δ4 Αδ7 6.δxε5 δxε5 7.Αη5 ζ6 8.Αε3 Βε7 9.Ιβδ2 Αθ6 10.Βε2 Ρζ8 11.Ιβ3 Αxε3 12.ζxε3 Ιθ6 13.0-0 Ρη7 14.θ3 Ιζ7 15.Πζ2 Πθζ8 16.Παζ1 Παε8 17.Αδ3 Ιγδ8 18.Ιθ2 Ιδ6 19.Ιγ5 Αγ8 20.β4 β6 21.Ιβ3 θ5 22.γ4 Αβ7 23.Βγ2 Ι6ζ7 24.Πxζ6 Βxβ4 25.Βζ2 Βε7 26.η4

26…Ιη5! 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=EA8KaY66xBkfJjLsOcXk+pSlnG5wS0Vmr90YgXEEysdBPiEVqiwUXFUxG4p2Yh/b

Ο Γιαν Τίμαν για πολλά χρόνια ήταν ανάμεσα στα εντελώς πρώτα ονόματα για το παγκόσμιο σκάκι. Στην επόμενη παρτίδα αγωνίζεται με τον ισχυρό Ελβετό Χουγκ που το 1971 αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής νέων:

Τίμαν Γιαν (Ολλανδία, 2550) – Χουγκ Βέρνερ (Ελβετία, 2430) [E95]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 δ6 3.Ιγ3 Ιβδ7 4.Ιζ3 ε5 5.ε4 η6 6.Αε2 Αη7 7.0-0 0-0 8.Πε1 γ6 9.Αζ1 Ββ6 10.θ3 εxδ4 11.Ιxδ4 Ιη4 12.θxη4 Αxδ4 13.Αε3 Αxε3 14.Πxε3 Ιε5 15.Αε2 Αε6 16.β3 Παδ8 17.η5 ζ6 18.Ια4 Βα5 19.ζ4 β5 20.γxβ5 γxβ5 21.Ιγ3 Ββ6 22.Βδ2 Ιγ6 23.Αxβ5 ζxη5 24.ζ5 Αζ7 25.Αxγ6 Βxγ6 26.Πγ1 Πγ8 27.Ρθ2 Βγ5

28.Ιδ5! 1-0. Κίνηση που ολοκληρώνει με θεαματικό τρόπο την παρτίδα. Αν 28…Βxγ1 ακολουθεί ματ μετά από 29.Ιε7+ Ρη7 30.Βδ4+ Ρθ6 31.Πθ3 ματ.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gejTjM4KI18sSuU+5trozQaCXO5lFmcAsOiBPNRsOW/8ywBQncd1wT05W70OjCK+

Στην επόμενη παρτίδα ο Αμερικανός Λιούμπομιρ Κάβαλεκ, που απεβίωσε πριν λίγες ημέρες, χάνει πολύ πειστικά από το νεαρό τότε Τόνι Μάιλς:

Κάβαλεκ Λιούμπομιρ (ΗΠΑ, 2540) – Μάιλς Άντονι (Αγγλία, 2510) [A57]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 γ5 3.δ5 β5 4.Ιζ3 Αβ7 5.α4 α6 6.Ιζδ2 βxγ4 7.ε4 ε6 8.δxε6 δxε6 9.Ιγ3 Ιγ6 10.ζ3 Βγ7 11.Ιxγ4 Πδ8 12.Βγ2 Αε7 13.Αε3 0-0 14.Βζ2 Ιβ4 15.Πγ1

15…Ιζδ5! (θυσία που δίνει το επιθετικό πλεονέκτημα στα μαύρα) 16.εxδ5 εxδ5 17.Βη3 Βγ8 18.Ια5 Βε6 19.Ιδ1 Αγ8 20.Ρζ2 Ββ6 21.Ιβ3 Ια2 22.Αxγ5 Βxβ3 23.Αδ4 Αζ6 24.Αxζ6 Ββ6+ 25.Ιε3 Βxζ6 26.Πγ5 Βδ4 27.Πγ2 Πζε8 28.ζ4 Πε4 29.Αε2 Πδε8 30.Πδ1 Βxε3+ 31.Βxε3 Πxε3 32.Αζ3 Ιβ4 33.Πγ7 Πβ3 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gejTjM4KI18sSuU+5trozS+ZN/O5Mz+mX77P887YibR23Fhy5nP4upHlnlhoASTz

Τα μαύρα εγκατέλειψαν αργά:

Τάρτζαν Τζέιμς (ΗΠΑ, 2490) – Μαμουρί Μεχντέ (Ιράν) [A54]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 δ6 3.Ιγ3 Ιβδ7 4.Ιζ3 ε5 5.Αη5 Αε7 6.ε3 0-0 7.Αε2 γ6 8.0-0 Ιε8 9.Αxε7 Βxε7 10.β4 ζ5 11.β5 Ιεζ6 12.Βγ2 ε4 13.Ιδ2 γ5 14.Ιβ3 Ιβ6 15.α4 Αε6 16.α5 Ιβδ7 17.Παδ1 Παγ8 18.Ββ2 Ρθ8 19.α6 βxα6 20.δ5 Αζ7 21.Ια5 Ιε5 22.βxα6 Πβ8 23.Ιβ7 Αε8 24.Ιβ5 Αxβ5 25.γxβ5 Ιζδ7 26.Ια5 Βθ4 27.η3 Βθ3 28.ζ4 εxζ3 29.Αxζ3 Ιxζ3+ 30.Πxζ3 Βθ5 31.Πζζ1 Πβε8 32.Ιγ4 Πζ6 33.β6 Βη4

34.βxα7! Βxγ4 35.Ββ7 Πζζ8 36.Βxδ7 Βxα6 37.Πα1 Βγ8 38.Βxδ6 Πζ6 39.Βζ4 Βα8 40.Πζβ1 Βxδ5 41.α8Β Πxα8 42.Πxα8+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gejTjM4KI18sSuU+5trozVmPVEHVi0oLnoQuG+2mqROTzO0GEfFHzNawcKkNc3qU

Ο Μάικλ Στιν με πολύ επιθετικό παιχνίδι φτάνει στη νίκη:

Στιν Μάικλ (Αγγλία) – Σνάιντερ Λαρς (Σουηδία, 2365) [Α89]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 δ6 6.Αγ4 ε6 7.Αε3 Αε7 8.Βε2 α6 9.0-0-0 Βγ7 10.Αβ3 0-0 11.Πθη1 Ια5 12.η4 β5 13.η5 Ιxβ3+ 14.αxβ3 Ιδ7 15.Πη3 β4 16.Ιζ5 εxζ5 17.Ιδ5 Βδ8 18.εxζ5 Πε8 19.Βζ3 Αζ8 20.Ιζ6+ Ιxζ6 21.ηxζ6 Αδ7 22.Αδ4 Βα5

23.Πxη7+ Κθ8 [αν 23…Αxη7 Βη4 και δεν υπάρχει άμυνα για τα μαύρα αφού τα σαχ σύντομα τελειώνουν και ακολουθεί ματ] 24.Βη4 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=gejTjM4KI18sSuU+5trozaxJR4afQb404mXgse5WZVHa7Fc0XvSEHOcX/eajQAMF

Ο Αμερικανός Μπερν αντιμετωπίζει τον Μιγκέλ Νάιντορφ, μια σχεδόν μυθική προσωπικότητα στο χώρο του σκακιού, που παρότι είχε ήδη φτάσει την ηλικία των 66 ετών το σκάκι του ήταν ιδιαίτερα ισχυρό:

Μπερν Ρόμπερτ (ΗΠΑ, 2540) – Νάιντορφ Μιγκέλ (Αργεντινή, 2510) [Β85]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.Αε2 ε6 7.ζ4 Αε7 8.0-0 0-0 9.Αε3 Ιγ6 10.Βε1 Αδ7 11.Βη3 Ιxδ4 12.Αxδ4 Αγ6 13.Αδ3 β5 14.α3 Βδ7 15.ε5 δxε5 16.Αxε5 η6

17.ζ5 Ιθ5 18.Βη4 εxζ5 19.Αxζ5 Βα7+ 20.Αδ4 Αγ5 21.Αxγ5 Βxγ5+ 22.Ρθ1 Παδ8 23.Παδ1 Ιη7 24.Πxδ8 Πxδ8 25.Αδ3 ζ5 26.Βθ4 Πδ4 27.Βζ2 Βδ6 28.θ3 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=1TO/qayH9hfJH/g6b+QAor3t1XnGFf+ZdQfSIG8PbDZLIfelwHCeEIrXKwNZdbDB

Και μια παρτίδα από την αντι-Ολυμπιάδα της Λιβύης. Με τα μαύρα παίζει ο Γκριμάλντι, μέλος της ομάδας του Ελ Σαλβαδόρ που βρέθηκε στην πρώτη θέση της τελικής βαθμολογίας:

Σίαρς Φρανκ (Τρινιντάτ και Τομπάκο) – Γκριμάλντι Ρενέ (Ελ Σαλβαδόρ) [Α41]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Βγ7 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 ε6 5.Αε3 α6 6.Βδ2 β5 7.α3 Αβ7 8.Ιγ3 Ιζ6 9.ζ3 Αε7 10.Αδ3 0-0 11.0-0-0 Ιγ6 12.η4 Πζδ8 13.Βζ2 Ιε5 14.η5 Ιε8 15.Ιδε2 Πδγ8 16.θ4 β4 17.αxβ4 Αxβ4 18.Αβ6 Βγ6 19.ζ4 Ιxδ3+ 20.Πxδ3 Ιδ6 21.Πθδ1 Ιxε4 22.Βδ4 Αxγ3 23.Ιxγ3 δ5

24.Ιxε4?? [εδώ ο παίκτης από το Τρινιντάτ και Τομπάκο μάλλον ξέχασε ότι τα ματ παραμονεύουν] 24…Βxγ2 ματ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=+BJaDKkLErOBJuQol+Qrqw8iATnXdFvRNCFJsd7KNFk640yM5IHRDpZ7ubuPREyx

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δοκιμάζονται τα φαβορί στο Βάικ άαν Ζέε της Ολλανδίας. Ο Κάρλσεν βρισκόταν μετά τον 9ο γύρο στην έκτη θέση και ο Βασιέ Λαγκράβ στην τελευταία! Στην κορυφή ισοβαθμούσαν οι Χιρί, Καρουάνα, Φιρούζια με 6 και ακολουθούσαν οι Εσιπένκο,  Βαν Φορέεστ με 5,5 και ο Κάρλσεν με 5 βαθμούς (https://tatasteelchess.com/).

Η Πάτρα, με καλή παράδοση στο καλλιτεχνικό σκάκι, οργάνωσε για την Ελλάδα τον Διεθνή Παράλληλο Διαγωνισμό Λύσης Προβλημάτων. Βαθμολογία στην πρώτη κατηγορία: 1)  Σπηλιάδης (33,75 βαθμοί σε 60 δυνατούς), 2) Γ. Σπυρόπουλος (25), Πούντζας (18),  Μασούρος (12). Νικητής στη δεύτερη κατηγορία, ο Π. Χριστοδούλου (37,5).

Η Ευρωπαϊκή Σκακιστική Ένωση και η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σκακιού διοργανώνουν από 22/2 έως 25/3, διαλέξεις με κορυφαίους εκπαιδευτές, ανάμεσα στους οποίους ο Στράτος Γρίβας (25/2) και ο Γιάννης Παπαϊωάννου (11/3). Πληροφορίες και εγγραφές: http://european-chessacademy.com/.

Ομαδικό Πρωτάθλημα Εθνών με Ελλάδα, Αγγλία, Αργεντινή, ΗΠΑ, Καναδά, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Πολωνία, Πράσινο Ακρωτήριο, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Τζαμάικα (https://www.facebook.com/chessfed).

Το Διαδικτυακό Ομαδικό Πρωτάθλημα, καρπός συνεργασίας της Σ.Α. Χανίων, της Π.Ε. Χανίων, του Σ.Ο. Ρεθύμνου και του Γαλαξία Θεσσαλονίκης έχει συμπεριλάβει εννέα ξεχωριστές διοργανώσεις με συμμετοχή ομάδων από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Γεωργία, Νορβηγία, Ουκρανία, Σερβία και Τουρκία  ([email protected]).

Χωριστά τουρνουά για παίκτες με ΕΛΟ πάνω από 1500 και για παίκτες κάτω από 1500 κάθε Σάββατο και κάθε Κυριακή (https://lichess.org/team/tzermi-kavvadias?).

Διαδικτυακά μαθήματα για παιδιά και για ενήλικες από την Φωτεινή Παμπάλου κάθε Τρίτη (https://kipos-seminaria.gr/).

Διαδικτυακές εκπομπές στο πλαίσιο των αφιερωμάτων στις Σκακιστικές Ολυμπιάδες από την εφημερίδα «Αυγή», με πρώτο προσκεκλημένο τον μεγάλο μετρ Σπύρο Σκέμπρη, στη σελίδα της οικοδέσποινας Μαριάννας Στεφανίδη (https://www.facebook.com/mstefanidi/)

 

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL