Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Σκάκι / Δέκατο χρυσό για τους Σοβιετικούς με τον Σπάσκι να ψαλιδίζει τις φιλοδοξίες του Φίσερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Δέκατο χρυσό για τους Σοβιετικούς με τον Σπάσκι να ψαλιδίζει τις φιλοδοξίες του Φίσερ

Σπάσκι – Φίσερ στην «παρτίδα της χρονιάς», δύο χρόνια πριν από «το ματς του αιώνα»!

Η 19η Ολυμπιάδα Σκακιού, καθώς και το ετήσιο συνέδριο της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας FIDE, πραγματοποιήθηκαν μεταξύ 5-27 Σεπτεμβρίου 1970, στο Ζίγκεν της Δυτικής Γερμανίας. Η σοβιετική ομάδα με έξι γκραν μετρ και επικεφαλής το νέο παγκόσμιο πρωταθλητή Μπόρις Σπάσκι, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες και κέρδισε το δέκατο συνεχιζόμενο χρυσό μετάλλιο, αν και με πολύ μικρή διαφορά αυτή τη φορά, με την Ουγγαρία και τη Γιουγκοσλαβία να παίρνουν το αργυρό και το χάλκινο μετάλλιο, αντίστοιχα.

Ο χώρος διεξαγωγής της 19ης Ολυμπιάδας

Όπως αναφέρει ο Λουκάς Ζαχείλας, Πρόεδρος του ΣΟΗ, που επιμελείται του αφιερώματος, οι αγώνες έλαβαν χώρα στο Siegerland Hall και συνολικά 64 χώρες υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής στο τουρνουά. Δυστυχώς, οι περιορισμοί χώρου και η προβλεπόμενη μορφή των αγώνων σήμαινε ότι μπορούσαν να φιλοξενηθούν μόνο 60 από αυτές. Σε αυτή την παράδοξη κατάσταση οι Γερμανοί στάθηκαν τυχεροί αφού τέσσερις ομάδες καθυστέρησαν να δηλώσουν συμμετοχή και έμειναν εκτός. Αυτές οι τέσσερις ομάδες ήταν η Αργεντινή, η Γαλλία, ο Ισημερινός και η Βενεζουέλα. Όταν και ο Παναμάς αιφνιδιαστικά απέσυρε την αίτησή του, η Αργεντινή πήρε τη θέση του κι έτσι μια από τις πιο ισχυρές ομάδες μπόρεσε να συμμετάσχει έστω και την τελευταία στιγμή. Συνολικά συμμετείχαν 360 παίκτες, συμπεριλαμβανομένων 35 γκραν μετρ και 66 διεθνών μετρ.

Η τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά ακούστηκε ο ύμνος του FIDE, μια σύνθεση του Κόντε νταλ Βέμε, μέλους του Προεδρείου της FIDE. Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν φυσικά η συμμετοχή ή όχι του Φίσερ. Ο Αμερικανός παίκτης αυτή τη φορά ήταν ικανοποιημένος από τις συνθήκες και ως αποτέλεσμα η ομάδα των ΗΠΑ είχε και τον Φίσερ και τον Ρεσέβσκι στη σύνθεσή της.

Μια Ολυμπιάδα γεμάτη παράδοξα

Η προκριματική φάση ήταν ιδιαίτερα πιεστική αφού το παραμικρό παραπάτημα μπορούσε να στερήσει την ομάδα από ένα καλό πλασάρισμα για την τελική φάση. Αυτή η πίεση αποδείχτηκε υπερβολική για τον κορυφαίο παίκτη της Αγγλίας, τον Τζόναθαν Πένροουζ, ο οποίος στον κρίσιμο τελευταίο γύρο των προκριματικών, τη στιγμή ακριβώς που έχανε κομμάτι στην παρτίδα του με τον Ούλβενσταντ (Ανδόρρα) λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αυτοκίνητο πρώτων βοηθειών! Ο παίκτης εγκατέλειψε συνολικά τους αγώνες και η Αγγλία κατέληξε στον τρίτο όμιλο των τελικών.

Ο Μπόμπι Φίσερ αντιμετωπίζει και νικάει με τα μαύρα τον Ιάπωνα Γιούκιο Μιγιασάκι

Οι Sunday Times ανέφεραν και άλλες περιπτώσεις παράδοξων περιστατικών. πολλές περιπτώσεις εξαπάτησης. Για παράδειγμα, στον αγώνα Ινδονησίας - Ελβετίας, ένας Ελβετός παίκτης τοποθέτησε τη βασίλισσα του δίπλα στον αντίπαλο βασιλιά δίνοντας σαχ. Ο Ινδονήσιος έφαγε τη βασίλισσα (υποχρεωτική κίνηση) για να ακούσει τον αντίπαλό του να δηλώνει πατ (ισοπαλία), να του δίνει το χέρι και να υπογράφει άμεσα το παρτιδόφυλλο. Ο Ινδονήσιος παίκτης ξαφνιασμένος, έδωσε το χέρι του, υπέγραψε, για να διαπιστώσει λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ότι η θέση μόνο πατ δεν ήταν.

Άλλο πρόβλημα προέκυψε με τη συμμετοχή της της Νότιας Αφρικής και το θέμα του απαρτχάιντ. Η Αλβανία σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισε να χάσει το παιχνίδι της εναντίον της ενώ κάποιες ομάδες και ένας μικρός αριθμός ισχυρών παικτών δεν αγωνίστηκαν επίσης ως διαμαρτυρία για τη συμμετοχή της ομάδας της χώρας που εφάρμοζε φυλετικές διακρίσεις.

Συνωστισμός στην αίθουσα των αγώνων

Όπως ήταν συνηθισμένο, το συνέδριο FIDE πραγματοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας και η σημαντικότερη είδηση ήταν η αποχώρηση του Προέδρου Φόλκε Ρόγκαρντ, μετά από 21 χρόνια θητείας. Αντικαταστάθηκε από τον πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Μαξ Όιβε μια απόφαση που έγινε ευρύτατα αποδεκτή. Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα ήταν η παρουσίαση ενός προτεινόμενου νέου συστήματος για την απονομή τίτλων γκραν μετρ και διεθνών μετρ.

Πρόβα της μάχης του αιώνα

Οι τελικοί άρχισαν στις 16 Σεπτεμβρίου και η ΕΣΣΔ πήρε από νωρίς προβάδισμα ακολουθούμενη από την Ουγγαρία. Η ΕΣΣΔ έκανε οκτώ ισοπαλίες εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και της Ουγγαρίας. Στον 6ο γύρο η ΕΣΣΔ έδωσε τον πολυαναμενόμενο αγώνα με τις ΗΠΑ και ήταν εξαιρετικά τυχερή που κέρδισε 2½-1½, καθώς σε κάποιο σημείο του αγώνα οι Αμερικανοί είχαν εξαιρετικές προοπτικές. Οι ΗΠΑ έμειναν στην 4η θέση της βαθμολογίας αποτέλεσμα απογοητευτικό με βάση την πολύ ισχυρή σύνθεση της ομάδας.

Η παρτίδα Σπάσκι – Φίσερ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι θεατές έχουν κατακλύσει το χώρο.

Οι τελικοί προσέλκυσαν μεγάλες ροές θεατών με αποκορύφωση την ημέρα της παρτίδας Σπάσκι – Φίσερ όπου 5.000 άτομα είχαν τη δύσκολη επιλογή από το να ισορροπούν στα δάχτυλα των ποδιών τους για να ρίξουν μια ματιά στα μαλλιά του Σπάσκι ή του Φίσερ, ή να είναι λιγότερο συμπιεσμένοι στην αίθουσα επίδειξης, όπου ο γκραν μετρ Μπένκο σχολίαζε την παρτίδα. Η αίθουσα των αγώνων ήταν υπερπλήρης και για πρώτη φορά το ταμείο έκλεισε και δεν εξέδιδε άλλα εισιτήρια εισόδου. Η ατμόσφαιρα που επικρατούσε ήταν εορταστική αφού ο επίσημος παγκόσμιος πρωταθλητής αντιμετώπιζε τον –για πολλούς– ανεπίσημο. Δύο χρόνια αργότερα, στο «ματς του αιώνα», ο υψηλότερος σκακιστικός τίτλος θα περνούσε στα χέρια των Αμερικανών.

Ο Σπάσκι έφτασε 10 λεπτά πριν από την έναρξη της παρτίδας με απόλυτη ηρεμία ενώ ο Φίσερ άργησε 2 περίπου λεπτά. Νικητής μετά από σκληρή μάχη ήταν ο Ρώσος σκακιστής που παρέμεινε μετά το τέλος στο τραπέζι, πάντα ατάραχος και ακμαίος λες και δεν είχε προηγηθεί μια σκληρή πεντάωρη εξαντλητική μάχη. Ο Φίσερ αντίθετα σηκώθηκε και άρχισε να βαδίζει νευρικά δίπλα στο τραπέζι, θυμωμένος με τον εαυτό του και λυπημένος γιατί το μεγάλο του όνειρο να νικήσει το Σπάσκι δεν είχε πραγματοποιηθεί.

Λάμπει το αστέρι του Σπάσκι

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής Μπόρις Σπάσκι έκανε το καλύτερο σκορ (79,17%) στην πρώτη σκακιέρα και κέρδισε ένα κοστούμι ως βραβείο Ο Μπόμπι Φίσερ τερμάτισε δεύτερος με 76,9% και ο Μπεντ Λάρσεν τρίτος με 76,5%. Στη 2η σκακιέρα ο Τιγκράν Πετροσιάν επεξέτεινε το εκπληκτικό αήττητο σερί στις Ολυμπιάδες φτάνοντας τις 90 παρτίδες (58 νίκες, 32 ισοπαλίες).

Ο Βίκτωρ Κορτσνόι έχασε μόνο μία παρτίδα στον αγώνα με την Ισπανία λόγω ύπνου και μη προσέλευσης. Κανένας δεν κατάλαβε γιατί ο αρχηγός της ομάδας Πολ Κέρες δεν τηλεφώνησε στο δωμάτιό του! Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε για μια ακόμα φορά στηριζόμενη στους Σπάσκι, Πετροσιάν, Κορτσνόι, Πολιουγκαέφσκι, Σμίσλοβ και Γκέλερ (ανάμεσα τους σταθερά 3 παγκόσμιοι πρωταθλητές).

Ο Γιουγκοσλάβος Σβέτοζαρ Γκλίγκοριτς, με τα λευκά, σκέφτεται την επόμενη κίνησή του με αντίπαλο τον Άγγλο Τζόναθαν Πενρόουζ.

Ο Καζιλάρης κάνει ισοπαλία με έναν πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή

Η Ελληνική ομάδα έφτασε στο Ζίγκεν με πολλές φιλοδοξίες, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν μέτριο. Η εθνική μας κατέλαβε την 6η θέση στον προκριματικό όμιλο και ως συνέπεια αγωνίστηκε στον 3ο όμιλο των τελικών. Εκεί, κατέλαβε την 7η θέση, δηλαδή την 31η της τελικής κατάταξης επί 60 μετεχουσών ομάδων. Συγκέντρωσε 35 βαθμούς σε 76 παρτίδες (19 νίκες / 32 ισοπαλίες / 25 ήττες / ποσοστό επιτυχίας 46%).  

Αγωνίστηκαν κατά σειρά σκακιέρας οι: Σιαπέρας (5,5 βαθμοί / 13 αγώνες / ποσοστό επιτυχίας 42,3%),  Βυζαντιάδης (4,5 / 13 / 34,6%), Τρικαλιώτης (4,5 / 14 / 32,1%), Καζιλάρης (7 / 13 / 53,9%),  Σκαλκώτας (8 / 14 / 57,1%), Παπαποστόλου (5,5 / 9 / 61,1%).

Κορυφαία στιγμή, ο 6ος γύρος των προκριματικών όπου είχαμε τη συνάντηση Ελλάδα – ΕΣΣΔ και μια ανέλπιστη επιτυχία σημειώνοντας δύο ισοπαλίες. Ο Νίκος Σκαλκώτας πάλεψε πολύ σκληρά με τον Γκέλερ, ως ίσος προς ίσο, και τελικά απέσπασε την ισοπαλία. Ο Νίκος Καζιλάρης πέτυχε το ίδιο αποτέλεσμα εναντίον του τέως παγκόσμιου πρωταθλητή Βασίλι Σμίσλοβ. Η επιτυχία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον εξαιρετικό τρόπο με τον οποίο έπαιξε το άνοιγμα της παρτίδας ο Έλληνας παίκτης. Μετά την επιτυχία του Παρλιάρου στην Ολυμπιάδα του Άμστερνταμ (ισοπαλία με τον Όιβε), ο Καζιλάρης έγινε ο δεύτερος Έλληνας παίκτης που σημείωσε ισοπαλία εναντίον ενός τέως παγκόσμιου πρωταθλητή. Στα «Ελληνικά Σκακιστικά Χρονικά» ο Τριαντάφυλλος Σιαπέρας κάνει μια πολύ αναλυτική και ενδιαφέρουσα περιγραφή των αγώνων.

Η Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε χωρίς τον πρωταθλητή Χρήστο Κόκκορη, τον οποίο είχε τιμωρήσει η Χούντα με ισόβιο αποκλεισμό. Όπως ανέφερε ο ίδιος στην έκτακτη ραδιοφωνική εκπομπή  «64 άσπρα μαύρα κι ένα κόκκινο», που μεταδόθηκε τα Χριστούγεννα από τον ρ/σ «105,5 Στο Κόκκινο», ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα που αφορούσε τις σπουδές και την καριέρα του ως ιατρού, εκλήφθηκε από το Ασλανίδη σαν εκβιασμός, με αποτέλεσμα ο πρωταθλητής να τιμωρηθεί άδικα και το ελληνικό σκάκι να χάσει την μία πολύ σπουδαία μονάδα.  

Οι εκπομπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς (με καλεσμένους, η δεύτερη, τον Χρήστο Παπαποστόλου και τον Νίκο Ορνιθόπουλο είναι αναρτημένες στο https://www.avgi.gr/sto-kokkino (για να κατεβάσετε το podcast ή να ακούσετε την εκπομπή πατήστε Αρχείο Εβδομάδας / Διαλέξτε ημερομηνίες  25.12.20 και 1.1.21 / ώρες 16.00 - 17.00).

Η Κύπρος (Αυγουστή, Κλεόπας, Κωνσταντίνου, Γεωργιάδης, Χατζητοφής, Λάντσιας)  κατέλαβε την 57η θέση.

Επιλεγμένες παρτίδες

H παρτίδα που υπήρξε αναμφίβολα η κορυφαία στιγμή της Ολυμπιάδας ήταν η σύγκρουση στην πρώτη σκακιέρα στον αγώνα ΕΣΣΔ-ΗΠΑ:

Σπάσκι (ΕΣΣΔ) - Φίσερ (ΗΠΑ) [D87]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 δ5 4.γxδ5 Ιxδ5 5.ε4 Ιxγ3 6.βxγ3 Αη7 7.Αγ4 γ5 8.Ιε2 Ιγ6 9.Αε3 0-0 10.0-0 Βγ7 11.Πγ1 Πδ8 12.θ3 β6 13.ζ4 ε6 14.Βε1 Ια5 15.Αδ3 ζ5 16.η4 ζxε4 17.Αxε4 Αβ7 18.Ιη3 Ιγ4 19.Αxβ7 Βxβ7 20.Αζ2 Βγ6 21.Βε2 γxδ4 22.γxδ4 β5 23.Ιε4 Αxδ4 24.Ιη5 Αxζ2+ 25.Πxζ2 Πδ6 26.Πε1 Ββ6 27.Ιε4 Πδ4 28.Ιζ6+ Ρθ8 29.Βxε6 Πδ6

30.Βε4 Πζ8 31.η5 Πδ2 32.Πεζ1 Βγ7 33.Πxδ2 Ιxδ2 34.Βδ4 Πδ8 35.Ιδ5+ Ρη8 36.Πζ2 Ιγ4 37.Πε2 Πδ6 38.Πε8+ Ρζ7 39.Πζ8+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=lE1DB8qfqWhtz0jkn+/Lb3MgXVftTP1hspvMb0WkvYcB48rd7HJQW54zY2i8wvCh

Ο Νίκος Καζιλάρης με άριστη προετοιμασία στο άνοιγμα υποχρεώνει τον τέως παγκόσμιο πρωταθλητή σε σύντομη ισοπαλία:

Καζιλάρης - Σμίσλοβ (ΕΣΣΔ) [D80]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 δ5 4.Αη5 Ιε4 5.Αθ4 Ιxγ3 6.βxγ3 δxγ4 7.Βα4+ Ιδ7 8.ε3 Αη7 9.Αxγ4 0-0 10.Βα3 γ5 11.Ιζ3 Βγ7 12.Πγ1 ε5 13.0-0 Ιβ6 14.Αε2 Αη4 15.θ3 Αxζ3 16.Αxζ3 Πζγ8 17.Πζδ1 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=VhogiBBR+gQN+So2IDwYGCOWXhnBKtTLK3s95/mVerRlsbW7/+wim6WMDax+AUde

Ακολουθεί η σκληρή μάχη του Νίκου Σκαλκώτα με τον Εφίμ Γκέλερ:

Γκέλερ (ΕΣΣΔ) - Σκαλκώτας [E66]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.η3 Αη7 4.Αη2 0-0 5.Ιγ3 δ6 6.Ιζ3 γ5 7.0-0 Ιγ6 8.δ5 Ια5 9.Ιδ2 α6 10.Βγ2 Πβ8 11.β3 β5 12.Αβ2 ε5 13.δxε6 ζxε6 14.γxβ5 αxβ5 15.Ιγε4 Ιxε4 16.Ιxε4 Αxβ2 17.Βxβ2 Αβ7 18.Παδ1 Αxε4 19.Αxε4 Βγ7 20.Βγ2 Πζ6 21.Αη2 Ιγ6 22.Βδ3 δ5 23.Βγ3 Βε7 24.Πγ1 γ4 25.βxγ4 βxγ4 26.ε4 Πδ8 27.Πγδ1 Ιβ4 28.Πζε1 Ιδ3

29.εxδ5 Ιxε1 30.Πxε1 Βζ7 31.Βxγ4 εxδ5 32.Βδ4 Πζδ6 33.θ4 Βζ6 34.Πε5 Βζ7 35.Ρθ2 θ6 36.ζ4 Π8δ7 37.α4 Ρθ7 38.α5 Βη8 39.θ5 ηxθ5 40.Πxθ5 Βη7 41.Πε5 Πδ8 42.Αθ3 Ρη8 43.Αζ5 Πζ8 44.Βγ5 Πζδ8 45.Πxδ5 Πxδ5 46.Αε6+ Ρθ8 47.Αxδ5 Ββ2+ 48.Αη2 Βε2 49.Ρθ3 Βε6+ 50.Ρθ2 Βε2 51.Ρθ3 Βε6+ 52.Ρθ2 Βε2 ½-½. 

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=lE1DB8qfqWhtz0jkn+/Lb5FKihAutJwtJffL+eKhYmoBdYJmkqxshey+YHNig8iC

Ο Δανός Γιάκομπσεν κάνει ότι μπορεί για να διαλυθεί από τον Ισραηλινό αντίπαλο του:

Γιάκομπσεν (Δανία) - Γκέλφερ (Ισραήλ) [A03]

1.ζ4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.β3 Ιζ6 4.Αβ2 η6 5.ε3 Αη7 6.Αε2 0-0 7.0-0 δ5 8.Βε1 δ4 9.Ια3 Ιδ5 10.Πδ1

10…δ3 11.Αxη7 δxε2 12.Βxε2 Ρxη7 13.δ4 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=lE1DB8qfqWhtz0jkn+/Lb10cWRc1HH5D+aVazY8GirAS+KwJbZ6GY2Ln/72qWZsb

Στην επόμενη παρτίδα βλέπουμε πώς ακόμα και οι κορυφαίοι παίκτες μπορούν να καταστρέψουν την παρτίδα τους με λάθη που δύσκολα θα περίμενε κανείς από το επίπεδό τους. Ο Πόρτις διαλύει μια εξαιρετική θέση με μία μόνο απρόσεκτη κίνηση:

Πόρτις (Ουγγαρία) - Γκλίγκοριτς (Γιουγκοσλαβία)  [E87]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 η6 3.Ιγ3 Αη7 4.ε4 δ6 5.ζ3 0-0 6.Αε3 ε5 7.δ5 Ιθ5 8.Βδ2 ζ5 9.0-0-0 Ιδ7 10.Αδ3 Ιδζ6 11.εxζ5 ηxζ5 12.Ιθ3 γ6 13.Πθη1 γxδ5 14.γxδ5 Ρθ8 15.Ρβ1 Αδ7 16.Ιη5 Βε7 17.Αβ5 Αγ8 18.Αγ4 α6 19.Ιε6 Αxε6 20.δxε6 Παγ8 21.Αβ3 Πγ6 22.η4 ζxη4 23.ζxη4 Ιζ4 24.η5 Ι6θ5 25.Ιδ5 Ιxδ5 26.Αxδ5 Πγγ8 27.Αβ3 Πγ6 28.Πηζ1 Ιζ4 29.Αxζ4 εxζ4 30.Πxζ4 Αε5 31.Πζ7 Πxζ7 32.εxζ7 Πγ8 33.θ4 Πζ8 34.Πζ1 Αη7 35.Πε1 Βδ7 36.Βδ5 Βθ3 37.Αγ2 Βη4 38.θ5??

38…Ββ4 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=lE1DB8qfqWhtz0jkn+/Lb9JSuOeSO/AP1LzVD7WOvpQNTE8KP7eyrKB+ardy6DOh

Ο Φίσερ τιμωρεί υποδειγματικά τους πειραματισμούς του αντιπάλου του στο άνοιγμα: 

Φίσερ (ΗΠΑ) - Καμάρα (Βραζιλία)  [Β75]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 Ιζ6 4.Ιγ3 γxδ4 5.Ιxδ4 η6 6.Αε3 Αη7 7.ζ3 Ιγ6 8.Βδ2 Αδ7 9.Αγ4 Πγ8 10.Αβ3 Βα5 11.0-0-0 Ιε5 12.θ4 Ιγ4 13.Αxγ4 Πxγ4 14.Ιβ3 Βγ7 15.Αδ4 Αγ6 16.ε5 δxε5 17.Αxε5 Βγ8 18.Βε2 Αδ7

19.Πxδ7 Ρxδ7 20.Ιβ5 Βγ6 21.Πδ1+ Ρε8 22.Ιγ7+ Βxγ7 23.Αxγ7 Πxγ7 24.Ββ5+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=A7DbB8tNG1aU3IzaIukFiNVOuCRq+k/bUM9B7BajZJehAEHLEb6oOoc49E5yD6su

Ποιος λέει ότι οι ισοπαλίες δεν έχουν ενδιαφέρον;

Ντουκσταϊν (Αυστρία) - Σιγκούργιονσον  (Ισλανδία) [Β06]

1.ε4 η6 2.δ4 δ6 3.Ιγ3 Αη7 4.ζ4 Ιγ6 5.Ιζ3 Ιζ6 6.Αε2 Αη4 7.δ5 Ιβ8 8.ε5 Ιη8 9.Ιη5 Αγ8 10.ε6 Ιθ6 11.ζ5 0-0 12.0-0 ηxζ5 13.Αθ5 ζxε6 14.δxε6 Ιγ6 15.Ιζ7 Ιxζ7 16.Αxζ7+ Ρθ8 17.Βθ5 Ιε5 18.Πζ4 Αζ6 19.Ιδ5 Ιxζ7 20.Ιxζ6 εxζ6

21.Πθ4 Ιη5 22.Αxη5 Βε7 23.Αθ6 Πη8 24.Πε1 Αxε6 25.Αδ2 Βη7 26.η3 Αδ7 27.Αθ6 Βη6 28.Βxη6 Πxη6 29.Πε7 Πδ8 30.Αζ8 Ρη8 31.Πθxθ7 Αγ6 32.Αθ6 Πε8 33.Πεη7+ Πxη7 34.Πxη7+ Ρθ8 35.Ρζ2 ζ4 36.Πxγ7 ζxη3+ 37.θxη3 Πε6 38.Αε3 α6 39.Αδ4 Ρη8 40.γ3 Ρζ8 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=A7DbB8tNG1aU3IzaIukFiO0op5B2Q9CRk56dsKG9op3U+fOKb3MME5UQbGyzFOCO

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκπλήξεις στο διαδικτυακό ράπιντ «Airthings Masters» και επικράτηση του Αζέρου Ρατζάμποβ. Στην προκριματική φάση αποκλείστηκε ο Γκριστσούκ, τον προημιτελικό γύρο ο Κάρλσεν και στον ημιτελικό ο Βασιέ Λαγκράβ. Τα σκορ του προημιτελικού: Κάρλσεν – Ντουμπόβ 0,5-2,5, Ρατζάμποβ – Νεπόμνιατσι 2-2 (προκρίθηκε στον Αρμαγεδώνα ο  Ρατζάμποβ), Νακαμούρα – Αρονιάν 0-2,  Σο – Βασιέ Λαγκράβ 2-2 (προκρίθηκε στον Αρμαγεδώνα ο Βασιέ Λαγκράβ). Τα σκορ του ημιτελικού: Ρατζάμποβ – Ντούμποβ 2-0 και  Αρονιάν – Βασιέ Λαγκράβ 2-0. Τελικός: Ρατζάμποβ - Αρονιάν 2-0. Μικρός τελικός: Βασιέ Λαγκράβ - Ντουμπόβ 1,5-0,5.

Αλλαγή χρόνου με σκακιστικό φεστιβάλ στην Κρακοβία της Πολωνίας. Από 27/12/20 έως 4/1/21 αγωνίστηκαν 263 παίκτες από 8 χώρες, μοιρασμένοι σε 4 γκρουπ. Νικητής αναδείχθηκε ο Αλεξάντερ Ντοντσένκο (Γερμανία, 2668), με 8 βαθμούς σε 9 αγώνες (αήττητος με 7 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Αρχίζει την Παρασκευή στο Βάικ άαν Ζέε της Ολλανδίας το πολύ δυνατό Tata Steel Chess Tournament. Θα αγωνιστούν οι: Κάρλσεν, Καρουάνα, Βασιέ-Λαγκράβ, Χίρι, Φιρούζια, Ντούντα, Χαρικρίσνα, Βοϊτάτζεκ, Ντουμπόβ, Επισένκο, Αντόν Γκουιγιάρο, Βαν Φόρεστ, Γκραντέλιους, Τάρι. Ηλεκτρονική διεύθυνση: www.tatasteelchess.com.

Στο φύλλο της επόμενης Κυριακής 17/1/2021 αφιέρωμα στη Σκακιστική Ολυμπιάδα των Σκοπίων (1972). Πρώτη εμφάνιση του Κάρποβ με την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης. Χωρίς τον Φίσερ οι ΗΠΑ. Η Ελλάδα προκρίνεται στον β΄ όμιλο και ξεπερνάει, για πρώτη φορά, 33 εθνικές ομάδες.

 

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL