Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Σκάκι / Η μάχη γενεών επισκιάζει την Ολυμπιάδα της Βάρνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκάκι / Η μάχη γενεών επισκιάζει την Ολυμπιάδα της Βάρνας

Άποψη του χώρου των αγώνων. Μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια είναι ότι και οι καρέκλες έχουν σκακιστική αισθητική

Η 15η Ολυμπιάδα διοργανώθηκε από τη Βουλγαρία, αλλά ενώ η πρόβλεψη ήταν για ένα νέο ρεκόρ συμμετοχών οι προσδοκίες διαψεύστηκαν και τελικά μόνο 37 ομάδες αγωνίστηκαν στη Βάρνα. Η Ολυμπιάδα διεξήχθη από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 10 Οκτωβρίου 1962 και η Σοβιετική Ένωση για μία ακόμη φορά πήρε την 1η θέση με 31,5 βαθμούς με 2η την ομάδα της Γιουγκοσλαβίας (28), 3η την Αργεντινή (26) και 4η την ομάδα των ΗΠΑ με 25. Η Σοβιετική Ένωση αγωνίστηκε χωρίς τον Σμίσλοβ αλλά δεν άφησε πολλά περιθώρια αφού στη σύνθεσή της είχε τους Μποτβίνικ, Πετροσιάν, Σπάσκι, Κέρες, Γκέλερ και Ταλ. Ο Ρεσέφσκι αρνήθηκε και πάλι να είναι η σκιά του Φίσερ στην ομάδα των ΗΠΑ.

Παρότι σε ομαδικό επίπεδο η διαφορά ανάμεσα στις ομάδες ήταν τόσο εμφανής που δεν επέτρεπε εκπλήξεις σε επίπεδο ατομικών παρτίδων το ενδιαφέρον ήταν πάντα μεγάλο. Ο Λουκάς Ζαχείλας, αρχισυντάκτης του περιοδικού «ΣΑΧ» (1996-2002), ο οποίος επιμελείται  τα αφιερώματα στις Ολυμπιάδες, εντοπίζει το πιο ελκυστικό στοιχείο: Η πιο ενδιαφέρουσα παρτίδα της Ολυμπιάδας, σε σημείο που επισκίασε ακόμα και τη συνολική παρουσίαση των αγώνων στον τύπο, ήταν αναμφίβολα εκείνη ανάμεσα στον Παγκόσμιο πρωταθλητή Μιχαήλ Μποτβίνικ (είχε κατακτήσει εκ νέου τον παγκόσμιο τίτλο εκθρονίζοντας τον Ταλ) και τον ήδη διάσημο 19χρονο πια Μπόμπι Φίσερ.

Ο φιλόδοξος Φίσερ ήθελε να κάνει ακόμα πιο αισθητή την παρουσία του και να αποδείξει στην σκακιστική κοινότητα ότι η κορυφή δεν είναι καθόλου μακριά. Ήταν μια πραγματική μάχη γενεών αφού ο Ρώσος ήταν 32 χρόνια μεγαλύτερος από τον Αμερικανό που μετά από 10 χρόνια, το 1972 θα κατακτούσε τον παγκόσμιο τίτλο. Η παρτίδα τους ήταν εξαιρετικά μαχητική, ο Φίσερ απέκτησε μεγάλο πλεονέκτημα αλλά την κρίσιμη στιγμή έκανε λάθος με αποτέλεσμα η παρτίδα να λήξει ισόπαλη.

Η παρτίδα παρά λίγο να μη διεξαχθεί ποτέ αφού οι Σοβιετικοί εξέταζαν την περίπτωση να δώσουν ρεπό στον Μποτβίνικ, αλλά ο ίδιος, δεν θέλησε να αρνηθεί να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Παρότι η παρτίδα εισχώρησε σε γνωστά «νερά» για τον Ρώσο πρωταθλητή, ο Φίσερ κατόρθωσε να πιέσει και να έχει μια εξαιρετική θέση στη σκακιέρα γεγονός που έκανε νευρικό τον Μποτβίνικ με αποτέλεσμα η παρτίδα να καταλήξει σε ιδιαίτερα προβληματική γι’ αυτόν θέση. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο ενθουσιασμός του Φίσερ τον οδήγησε σε ανακρίβειες και σε διακοπή σε μια θέση που η νίκη είχε πολύ μεγάλες δυσκολίες (εκείνη την εποχή οι παρτίδες διακόπτονταν και η συνεχίζονταν την επόμενη ημέρα). Ο Μποτβίνικ με ολονύκτια ανάλυση βρήκε μια εντυπωσιακή άμυνα που τελικά του έδωσε και το μισό βαθμό της ισοπαλίας.

Ο Παγκοσμιος πρωταθλητής Μποτβίνικ (αριστερά) βρεάθηκε σε πολύ δύσκολη θέση και διασώθηκε χάρη σε μία ευρυματική άμυνα και στον υπερβολικό ενθουσιασμό του νεαρού Φίσερ

Δώρα ανέξοδα…

Ο Φίσερ σε μια επιστολή του στον Μπέρναρντ Ζούκερμαν με τον δικό του ιδιόρρυθμο τρόπο περιέγραψε την κατάσταση: Στο πρώτο μισό του τουρνουά έπαιζα καλά, αλλά στο δεύτερο μέρος κουράστηκα. Ο Μποτβίνικ στην παρτίδα μας θα μπορούσε να εγκαταλείψει άνετα, αλλά δυστυχώς έπεσα σε ένα προφανές και ανόητο κόλπο του. Φαινόταν σαν να πεθαίνει σε όλο το παιχνίδι. Ίδρωνε, άλλαζε χρώματα και έμοιαζε να είναι έτοιμος να σωριαστεί σε ένα φορείο. Αλλά μόλις έκανα το λάθος και έπεσα στην παγίδα του, ήταν και πάλι ο παλιός Μποτβίνικ. Πρόταξε το στήθος του έξω, και απομακρύνθηκε από το τραπέζι σαν να ήταν γίγαντας. Η περιγραφή του Μποτβίνικ είναι πολύ διαφορετική. Μετά την παρτίδα μας το πρόσωπο του Φίσερ ήταν εντελώς άσπρο. Έδωσε το χέρι του και «με δάκρυα στα μάτια του έφυγε από την αίθουσα.

Ο Φίσερ όμως συνέχισε με τρόπο που έδινε μια πρώτη γεύση για την ψυχολογική του αστάθεια και αλαζονία. Με ένα άρθρο με τίτλο «Οι Ρώσοι έχουν "στήσει" το παγκόσμιο σκάκι» αμφισβήτησε ευθέως τον παγκόσμιο πρωταθλητή: «Προσωπικά θα ήμουν πρόθυμος να παίξω έναν αγώνα με τον Μποτβίνικ ανά πάσα στιγμή, επιτρέποντάς του να αποφασίσει τη χρηματική αμοιβή, καθώς και τον χρόνο και τον τόπο. Μάλιστα, μπορώ να του χαρίσω και πλεονέκτημα δύο πόντων σε ένα ματς 24 παρτίδων. Δεν είναι η αλαζονεία που με κάνει να λέω ότι θα μπορούσα να ήμουν εύκολα νικητής (!). Είναι απλά το γεγονός ότι ο Μποτβίνικ υπήρξε επί πολλά χρόνια παγκόσμιος πρωταθλητής και η βασιλεία του διαιωνίστηκε από ένα σύστημα που του επιλέγει τον αντιπάλους».

Η βρετανική εφημερίδα The People προσφέρθηκε να καλύψει τα έξοδα ενός αγώνα στο Λονδίνο αλλά ο Μποτβίνικ δεν ενδιαφερόταν. Σχολίασε με χιούμορ την πρόκληση: «Αν ο Φίσερ θέλει να μου χαρίσει δύο βαθμούς, θα του χαρίζω κι εγώ δύο πιόνια σε κάθε παρτίδα». Ο αγώνας, φυσικά, δεν έγινε ποτέ.

Το κομμάτια και το σκακιστικό χρονόμετρο που χρησιμοποιήθηκαν στους αγώνες

Το χρυσό μετάλλιο για την ΕΣΣΔ δεν ήταν έκπληξη αλλά η απόσταση με τις επόμενες ομάδες μειώθηκε ενώ στην 1η σκακιέρα ο Μποτβίνικ ήταν λίγο απογοητευτικός. Ο Σοβιετικός τύπος κατηγόρησε τους προπονητές ότι οι προετοιμασίες δεν πήγαν καλά, αλλά αυτό έκανε μικρή διαφορά αφού οι Σοβιετικοί έχασαν μόνο δύο παιχνίδια και το ατομικό ρεκόρ του Γκέλερ ήταν το υψηλότερο μεταξύ όλων. Αυτή ήταν η πέμπτη Ολυμπιάδα του Κέρες χωρίς ήττα κάτι που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών. Η Γιουγκοσλαβία επέστρεψε στη δεύτερη θέση μετά από σύντομο διάλειμμα κυρίως λόγω του εξαιρετικού παιχνιδιού του Ίβκοβ και της καλής απόδοσης των υπόλοιπων, συμπεριλαμβανομένου του Γκλίγκοριτς στην 1η σκακιέρα. Το χάλκινο μετάλλιο της Αργεντινής ήταν έκπληξη αλλά ο βετεράνος πια Νάιντορφ έκανε εντυπωσιακή εμφάνιση όπως και ο Σανγκουινέτι. Οι ΗΠΑ ήταν απογοητευτικές και ο Φίσερ έχασε 3 παρτίδες στους τελικούς. Ο Ισλανδός γρανμέτρ Όλαφσον βρέθηκε σε εξαιρετική φόρμα και κατέκτησε το βραβείο στην 1η σκακιέρα με την εξαιρετική απόδοση 14/18.

Από τη συνάντηση Λουξεμβούργο – Νορβηγία

Πρώτη εμφάνιση από Κόκκορη, Βυζαντιάδη, Χατζιώτη

Στην Ολυμπιάδα της Βάρνας η Ελλάδα κατέλαβε την 33η θέση ανάμεσα σε 37 εθνικές ομάδες, σημειώνοντας αθροιστικά (προκριματικοί και τελικοί) 18 νίκες, 10 ισοπαλίες και 48 ήττες. Η σύνθεση: Κόκκορης (5,5 βαθμοί σε 17 παρτίδες, ποσοστό επιτυχίας 32,4%), Αναστασόπουλος (7,5 / 18 / 41,7%), Παπαποστόλου (2 / 11 / 18,2%), Βυζαντιάδης (2,5 / 11 / 22,7%), Παϊδούσης (2 / 11 / 18,2%), Χατζιώτης (3,5 / 8 / 43,8%).

Ανάμεσα στις καλές στιγμές των παικτών μας ξεχωρίζουμε την ισοπαλία του Κόκκορη με τον Βέλγο γκραν μετρ Ο΄ Κέλυ, την πολύ δυνατή παρτίδα του Βυζαντιάδη με τον Ταλ και την βραβευμένη νίκη του Παπαποστόλου επί του Τούρκου Ακακίνσι.

Η Εθνική Κύπρου (Κλεώπας, Λάντσιας, Ιωαννίδης, Φιέρος) αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιάδα και, όπως αρκετές ομάδες στην παρθενική τους εμφάνιση (μη εξαιρουμένης και της Ελλάδας, το 1950), δεν κατάφερε να αποφύγει την τελευταία θέση.

Σε μια από τις γλαφυρές περιγραφές του Σπύρου Μπίκου στο «ΜΑΤ» αποτυπώνονται οι κακές συνθήκες αγώνων, καθώς και η πλημμελής διαιτησία: «Η Ελλάς ηδικήθη καταφόρως. Εις εκ των Νορβηγών αντιπάλων μας, επωφεληθείς του σκότους (λόγω ηλεκτρικής βλάβης) επήρε την ‘κρυφήν’ κίνησιν μαζί του, και ως εκ τούτου έπρεπε να απωλέσει την παρτίδαν».

Οι εκκλήσεις του Μπίκου για πληρωμές συνδρομών προς το περιοδικό, αλλά και προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, είναι διαρκείς. Ωστόσο, το τεύχος 123 (Μάρτιος 1962), αρχίζει με μια πανηγυρική είδηση: «Η ΕΣΟ απέκτησεν ίδιον τηλέφωνον, το οποίον άρχισε λειτουργούν εν τω εντευκτηρίω της από της 31-3-62».

Με την Εθνική Ελλάδας αγωνίστηκαν για πρώτη φορά ο νεαρός πρωταθλητής Κόκκορης και οι Βυζαντιάδης και Χατζιώτης. Ας τους γνωρίσουμε:

Χρήστος Κόκκορης (Αθήνα 1942). Πρωταθλητής Ελλάδας 1962, 1969 και 1970, θεωρείται αυθεντικό σκακιστικό ταλέντο αλλά και άνθρωπος με ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και πολλαπλές δραστηριότητες. Ασχολήθηκε από μικρός με το σκάκι (έχει περιγράψει τη λαχτάρα του να πάρει από το περίπτερο το φρεσκοτυπωμένο περιοδικό «Το ΜΑΤ» του Σπύρου Μπίκου) και σε ηλικία 20 ετών αναδεικνύεται πρωταθλητής! Ενισχύει την Εθνική Ελλάδας σε τρεις Σκακιστικές Ολυμπιάδες (1962, 1964, 1968), σημειώνοντας 21 βαθμούς σε 48 παρτίδες (17 νίκες, 8 ισοπαλίες και 23 ήττες, ποσοστό επιτυχίας  43,8%). Το 1968 πέτυχε την καλύτερη απόδοση με ποσοστό 56,3%.

Το 1970, στην ακμή της σκακιστικής του απόδοσης, θα γραφτεί μια μαύρη σελίδα στο ελληνικό σκάκι: Ο λαμπρός επιστήμονας (νευρολόγος – ψυχίατρος) έχει προγραμματίσει μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ και ένα εύλογο αίτημα, λίγο πριν από την Ολυμπιάδα του Ζίγκεν, εκλαμβάνεται από τον Ασλανίδη και την ΕΣΟ σαν εκβιασμός. Τιμωρείται με ισόβιο αποκλεισμό! Όσοι γνώριζαν πρόσωπα και πράγματα της εποχής μιλάνε για στημένη υπόθεση προκειμένου να εξοντωθεί σκακιστικά ο πρωταθλητής. Η τιμωρία θα αρθεί μετά τη μεταπολίτευση, αλλά το ελληνικό σκάκι θα έχει χάσει μια  σπουδαία μονάδα! Τον Χρήστο Κόκκορη τον κέρδισε τελικά η επιστήμη του. Υπηρέτησε ως διευθυντής στο Δρομοκαΐτειο, έγινε διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και η συμβολή του στην καταπολέμηση των ναρκωτικών, με τη χρήση υποκατάστατων ουσιών, έτυχε πανελλήνιας αναγνώρισης!

Λάζαρος Βυζαντιάδης (Κωστάντζα Ρουμανίας 1938 – Αθήνα 2008). Διαχρονικός πρωταγωνιστής στο ελληνικό σκάκι κατείχε για πολλά χρόνια το ρεκόρ συμμετοχών σε Ολυμπιάδες (και στις 7, από το 1962 μέχρι και το 1974 - το ρεκόρ κατέχει σήμερα ο Κοτρωνιάς με 11 συμμετοχές). Η συνολική προσφορά του Βυζαντιάδη σε Ολυμπιάδες αποτιμάται σε 45,5 βαθμούς σε 105 παρτίδες (30 νίκες, 31 ισοπαλίες, 44 ήττες, ποσοστό επιτυχίας 43,3%). Υψηλότερη απόδοση είχε στην τελευταία του συμμετοχή, το 1974, με ποσοστό 61,1%.

Αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας το 1965 και το 1966, ενώ αγωνίστηκε σε τελικούς συνολικά 13 φορές! Μαζί με τον Σιαπέρα, ήταν οι πρώτοι Έλληνες που κατέκτησαν τίτλο διεθνούς μετρ (από το δ.τ. «Ακρόπολις» 1968). Φοίτησε στο ΕΜΠ, δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά, ασχολήθηκε με τη σκακιστική δημοσιογραφία (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση) και δημοσιοποίησε θεωρητικά άρθρα. Ο Βυζαντιάδης συνδύαζε το στρατηγικό στυλ παιχνιδιού με τους τακτικούς ελιγμούς, τις ευρηματικές ιδέες και τις επιθετικές εξάρσεις.

Κώστας Χατζιώτης (Αθήνα, 1932). Ο μεγαλύτερος εν ζωή πρωταθλητής Ελλάδας (μόνος πρώτος και αήττητος το 1963), έχει αγωνιστεί στις Ολυμπιάδες 1962 και 1964, σημειώνοντας 9,5 βαθμούς σε 21 παρτίδες (7 νίκες, 5 ισοπαλίες, 9 ήττες, ποσοστό επιτυχίας 45,2%). Υψηλότερη απόδοση το 1964 με 46,2%.

Στον πρώτο τόμο του πολύτιμου έργου του «Το σκάκι στην Ελλάδα» (ετοιμάζει τώρα τον δεύτερο τόμο!), περιγράφει τα πρώτα του σκακιστικά βήματα, το σκάκι κατά την προπολεμική περίοδο, την Κατοχή και την Απελευθέρωση, τις σκακιστικές διοργανώσεις, την ίδρυση των πρώτων σκακιστικών συλλόγων, το «στοίχημα», τις επισκέψεις μεγάλων μετρ στην Αθήνα, τους Έλληνες σκακιστές του εξωτερικού, τον σκακιστικό Τύπο, το Καλλιτεχνικό Σκάκι και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα (εκδόσεις ΣΚΥΦΟΣ, 1984).

Έχει σπουδάσει Οικονομικά και, εκτός από την πολύ σημαντική σκακιστική του δράση, καθώς και τη λαμπρή πορεία του στον επαγγελματικό χώρο (διευθυντής εξαγωγών, πρόεδρος Επιμελητηρίων), έχει μεγάλη προσφορά ως δημοσιογράφος και συγγραφέας. Την περίοδο 1982-1985 εξέδιδε το περιοδικό «Το Ματ». Έχει γράψει και αξιόλογα εξωσκακιστικά βιβλία, όπως «Πλατεία Ομονοίας, η Καρδιά της Αθήνας» και «Εθνικοί Ευεργέτες».

Οκτώ επιλεγμένες παρτίδες

Η παρτίδα που συγκέντρωσε τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο κατά τη διάρκεια των αγώνων αλλά και για πολλά χρόνια σε μια προσπάθεια διεξοδικής ανάλυσης:

Μποτβίνικ (ΕΣΣΔ) - Φίσερ (ΗΠΑ) [D98]

1.γ4 η6 2.δ4 Ιζ6 3.Ιγ3 δ5 4.Ιζ3 Αη7 5.Ββ3 δxγ4 6.Βxγ4 0-0 7.ε4 Αη4 8.Αε3 Ιζδ7 9.Αε2 Ιγ6 10.Πδ1 Ιβ6 11.Βγ5 Βδ6 12.θ3 Αxζ3 13.ηxζ3 Πζδ8 14.δ5 Ιε5 15.Ιβ5 Βζ6 16.ζ4 Ιεδ7 17.ε5 Βxζ4 18.Αxζ4 Ιxγ5 19.Ιxγ7 Παγ8 20.δ6 εxδ6 21.εxδ6 Αxβ2 22.0-0 Ιβδ7 23.Πδ5 β6 24.Αζ3 Ιε6 25.Ιxε6 ζxε6 26.Πδ3 Ιγ5 27.Πε3 ε5 28.Αxε5 Αxε5 29.Πxε5 Πxδ6 30.Πε7 Πδ7 31.Πxδ7 Ιxδ7 32.Αη4 Πγ7 33.Πε1 Ρζ7 34.Ρη2 Ιγ5 35.Πε3 Πε7 36.Πζ3+ Ρη7 37.Πγ3 Πε4 38.Αδ1 Πδ4 39.Αγ2 Ρζ6 40.Ρζ3 Ρη5 41.Ρη3

Μία από τις κρίσιμες θέσεις. Μετά από λεπτομερείς αναλύσεις στη νίκη οδηγούσε η κίνηση 41…α5. Στην παρτίδα ο Φίσερ έδωσε «σαχ» με τον ίππο του, κάτι που επέτρεψε στο Μποτβίνικ να βρει την άμυνα που οδήγησε στην ισοπαλία.

41…Ιε4+ 42.Αxε4 Πxε4 43.Πα3 Πε7 44.Πζ3 Πγ7 45.α4 Πγ5 46.Πζ7 Πα5 47.Πxθ7 Πxα4 48.θ4+ Ρζ5 49.Πζ7+ Ρε5 50.Πη7 Πα1 51.Ρζ3 β5 52.θ5 Πα3+ 53.Ρη2 ηxθ5 54.Πη5+ Ρδ6 55.Πxβ5 θ4 56.ζ4 Ργ6 57.Πβ8 θ3+ 58.Ρθ2 α5 59.ζ5 Ργ7 60.Πβ5 Ρδ6 61.ζ6 Ρε6 62.Πβ6+ Ρζ7 63.Πα6 Ρη6 64.Πγ6 α4 65.Πα6 Ρζ7 66.Πγ6 Πδ3 67.Πα6 α3 68.Ρη1 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=djHnrDyoSB7tgobPZgXsaMeZvns2ly0CdmPvhKbIsljjgrnQNKuifTuVMkapVq+T

Ακολουθεί μια αριστουργηματική παρτίδα του Ταλ που συμπεριλαμβάνει και θυσία βασίλισσας:

Ταλ (ΕΕΣΔ) - Χεκτ (Γερμανία) [E13]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 β6 4.Ιγ3 Αβ4 5.Αη5 Αβ7 6.ε3 θ6 7.Αθ4 Αxγ3+ 8.βxγ3 δ6 9.Ιδ2 ε5 10.ζ3 Βε7 11.ε4 Ιβδ7 12.Αδ3 Ιζ8 13.γ5 δxγ5 14.δxε5 Βxε5 15.Βα4+ γ6 16.0-0 Ιη6 17.Ιγ4 Βε6 18.ε5 β5

19.εxζ6 βxα4 20.ζxη7 Πη8 21.Αζ5 Ιxθ4 22.Αxε6 Αα6 23.Ιδ6+ Ρε7 24.Αγ4 Πxη7 25.η3 Ρxδ6 26.Αxα6 Ιζ5 27.Παβ1 ζ6 28.Πζδ1+ Ρε7 29.Πε1+ Ρδ6 30.Ρζ2 γ4 31.η4 Ιε7 32.Πβ7 Παη8 33.Αxγ4 Ιδ5 34.Αxδ5 γxδ5 35.Πβ4 Πγ8 36.Πxα4 Πxγ3 37.Πα6+ Ργ5 38.Πxζ6 θ5 39.θ3 θxη4 40.θxη4 Πθ7 41.η5 Πθ5 42.Πζ5 Πγ2+ 43.Ρη3 Ργ4 44.Πεε5 δ4 45.η6 Πθ1 46.Πγ5+ Ρδ3 47.Πxγ2 Ρxγ2 48.Ρζ4 Πη1 49.Πη5 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=LHxbOXWMyK66Bo5Fq2k7/59mKbm/A/foaiIaTkWd57rQ/KM+MsK0p1HoFjzRi6GA

Στην επόμενη συνάντηση τα μαύρα έκανα ότι μπορούσαν για να χάσουν σε ελάχιστες κινήσεις:

Ουέϊντ  (Αγγλία) - Κίνζελ (Αυστρία) [A40]

1.δ4 β5 2.Ιγ3 Ιζ6 3.Αη5 γ6 4.Αxζ6 ηxζ6 5.ε3 ε5 6.Βθ5 ε4 7.ζ3 ζ5 8.ζxε4 ζxε4 9.Βε5+ 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=LHxbOXWMyK66Bo5Fq2k7/5dWn8AYTTqXv+7udFqddjGRJFdCdbeypLhauH0rhAxe

Ο Χρήστος Παπαποστόλου, με αντίπαλο το Τούρκο Ακακίνσι, πραγματοποιεί εξαιρετικούς συνδυασμούς και νικάει θεαματικά. Θα βραβευτεί για αυτή την παρτίδα και θα είναι –αν και χωρίς διεθνή τίτλο- ανάμεσα σε βραβευμένους γκραν μετρ!

Ακακίνσι (Τουρκία) - Παπαποστόλου [E11]

1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιζ3 Αβ4+ 4.Αδ2 Αxδ2+ 5.Ιβxδ2 0-0 6.ε4 δ6 7.Αε2 Ιγ6 8.0-0 ε5 9.δ5 Ιε7 10.Πγ1 Ιη6 11.γ5 Ιζ4 12.Ιε1 α6 13.ζ3 β5 14.Ιβ3 Ι6θ5 15.Βδ2 Βη5 16.Αδ1 α5 17.Πζ2 α4 18.Ια1 ζ5 19.Αγ2 ζxε4 20.Αxε4 Αζ5 21.Ρζ1 Αxε4 22.ζxε4 Βη6 23.Ββ4 Ιζ6 24.γxδ6 γxδ6 25.Βxδ6 Ι6xδ5 26.Βxη6

26…Ιε3+ 27.Ρη1 Ιε2+ 28.Ρθ1 θxη6 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Wfs8VIIAjsuYddKgt4O+lModI8aq6K90dgThtc8WVeBJ5c3bm56vlEsUbi5b9S0L

Συνάντηση γοήτρου στην 1η σκακιέρα ανάμεσα στη Δυτική και την Ανατολική Γερμανία. Νικητής ο Ανατολικογερμανός Ούλμαν:

Ούντσικερ (Δυτική Γερμανία) - Ούλμαν (Ανατολική Γερμανία) [C18]

1.ε4 ε6 2.δ4 δ5 3.Ιγ3 Αβ4 4.ε5 Ιε7 5.α3 Αxγ3+ 6.βxγ3 γ5 7.Βη4 Βγ7 8.Αδ3 γxδ4 9.Ιε2 δxγ3 10.Βxη7 Πη8 11.Βxθ7 Ιβγ6 12.Αζ4 Αδ7 13.0-0 0-0-0 14.Βθ5 δ4 15.Αη3 Αε8 16.Βζ3 Ιxε5 17.Βζ6 Αγ6 18.Πζε1

18…Πxη3 19.Ιxη3 Ιxδ3 20.γxδ3 Ιη6 21.Ιε2 Βδ7 22.θ4 ε5 23.θ5 Βη4 24.Ιη3 Ιζ4 25.θ6 Ιxη2 26.θ7 Βθ3 27.Πxε5 Ιε3 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Wfs8VIIAjsuYddKgt4O+lLbVVsOt3uYW2iRddXwDa/6Lr/LjRY+bYUDeLh/GVRt/

Νίκη σε μινιατούρα του νεαρού Φίσερ με τον βετεράνο αντίπαλό του:

Φίσερ (ΗΠΑ) - Νάιντορφ (Αργεντινή) [Β90]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.θ3 β5 7.Ιδ5 Αβ7 8.Ιxζ6+ ηxζ6 9.γ4 βxγ4 10.Αxγ4 Αxε4 11.0-0 δ5 12.Πε1 ε5 13.Βα4+ Ιδ7

14.Πxε4 δxε4 15.Ιζ5 Αγ5 16.Ιη7+ Ρε7 17.Ιζ5+ Ρε8 18.Αε3 Αxε3 19.ζxε3 Ββ6 20.Πδ1 Πα7 21.Πδ6 Βδ8 22.Ββ3 Βγ7 23.Αxζ7+ Ρδ8 24.Αε6 1-0.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Wfs8VIIAjsuYddKgt4O+lONyFo/GUKtL0tjNP4H/kXZhqzSkR337c9mBUbvjjZJL

Στη συνέχεια μια πολύ όμορφη θυσιαστική παρτίδα που καταλήγει σε ισόπαλο αποτέλεσμα.

Ο΄Κέλι (Βέλγιο) - Πενρόουζ (Αγγλία) [Β49]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 Ιγ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 ε6 5.Ιγ3 Βγ7 6.Αε2 α6 7.0-0 Ιζ6 8.Αε3 Αβ4 9.Ιxγ6 βxγ6 10.Αδ3 δ5 11.εxδ5 γxδ5 12.Αδ4 Αε7 13.Πε1 0-0 14.Βζ3 Αβ7 15.Πε3 Πζε8 16.Παε1 Παδ8 17.Βθ3 Ιε4 18.Βθ5 Αζ6 19.Ιxε4 Αxδ4

20.Βxθ7+ Ρxθ7 21.Ιζ6+ Ρθ6 22.Πθ3+ Ρη5 23.Ιθ7+ Ρη4 24.Αε2+ Ρζ4 25.Αδ3 Ρη4 26.Αε2+ Ρζ4 27.Αδ3 Ρη4 ½-½.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=Wfs8VIIAjsuYddKgt4O+lE3kxjllyafBCH/isUcaWof8Lvzx2WR1w63tlBSeAJb9

Στην επόμενη παρτίδα τα μαύρα κάνουν ροκέ στο μάτι του κυκλώνα και δικαιώνονται:

Νορατουνγκιάν (Γαλλία) - Σμιτ (Πολωνία) [Β93]

1.ε4 γ5 2.Ιζ3 δ6 3.δ4 γxδ4 4.Ιxδ4 Ιζ6 5.Ιγ3 α6 6.ζ4 Βγ7 7.Αδ3 η6 8.Ιζ3 Ιβδ7 9.0-0 Αη7 10.Ρθ1 β5 11.ε5 δxε5 12.ζxε5 Ιxε5 13.Αζ4 Ιζδ7 14.Ιxε5 Ιxε5 15.Ιxβ5 αxβ5 16.Αxβ5+ Αδ7 17.Βδ5

17…0-0-0 18.Αα6+ Ρβ8 19.Πζ3 Αγ6 20.Πβ3+ Ρα8 21.Αxε5 Αxε5 22.Βxζ7 Πθζ8 23.Βε6 Αxη2+ 24.Ρxη2 Βxγ2+ 0-1.

https://share.chessbase.com/SharedGames/share/?p=rnHDft0WiGWQ4Ld/TeB1qj/2FI6iNdhNHTy4+23PA2XLj9MVJ3PvYOIW8EHRQi3V

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με ελληνικό ενδιαφέρον το Διαδικτυακό Διασυλλογικό Ευρωπαϊκό Κύπελλο Γυναικών που θα διεξαχθεί από 19 έως 22 Δεκεμβρίου. Συμμετέχει ο Γαλαξίας Θεσσαλονίκης (Γράψα, Α. Πετράκη, Παμπάλου, Δερέκα, Τσιβελεκίδου), ενώ η Τσολακίδου ενισχύει την «Κάισσα» Ιταλίας και οι Αβραμίδου και Στεφανίδη την ομάδα Πάφου Κύπρου (http://delega.pl/EOWCC2020/index.html).

Η Πολωνία αναδείχθηκε νικήτρια στην πρώτη Διαδικτυακή Σκακιστική Ολυμπιάδα για Άτομα με Αναπηρία. Δεύτερη η Ρωσία και τρίτη η Ουκρανία (59 ομάδες από 44 χώρες).

Άρχισε στη Μόσχα το 73ο Πρωτάθλημα Ανδρών (πρώτα ΕΛΟ οι Καριάκιν, Νεπομνιάτσι, Σβίντλερ, Βιτιούγκοβ, Αρτέμιεβ, Ντουμπόβ) και το 70ό Πρωτάθλημα Γυναικών (Γκοριάτσκινα, Γκούσεβα, Πογκονίνα, Σουβάλοβα, Γκουνίνα). Δικτυακό τόπος: https://ruchess.ru/.

Ο σκακιστής Κωστής Στούμπος ανήκει στους έντεκα Έλληνες στη λίστα των επιστημόνων και ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως! Ο κατάλογος συντάσσεται από διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

Ο μεγάλος μετρ Κορομπόβ κατέκτησε για τέταρτη φορά το Ανοιχτό Ατομικό Πρωτάθλημα Ουκρανίας σημειώνοντας 7 βαθμούς σε 9 αγώνες (αήττητος με 5 νίκες και 4 ισοπαλίες). Δικτυακός τόπος: http://ukrchess.org.ua/turnir/Archive/Ukr_Champ/open_2020/results.html.

Στο φύλλο της επόμενης Κυριακής 20/12 αφιέρωμα στη Σκακιστική Ολυμπιάδα του Τελ Αβίβ (1964). Αδιαμφησβήτητη και πάλι η κυριαρχία των Σοβιετικών. Άνοδος της Δυτικής Γερμανίας. Η Ελλάδα αφήνει πίσω για πάντα τις τελευταίες θέσεις! Πρώτη εμφάνιση του Ορνιθόπουλου. 

[email protected]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL