Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Δώρο Χριστουγέννων: Απώλειες 35% για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώρο Χριστουγέννων: Απώλειες 35% για 1 εκατομμύριο εργαζόμενους

Έως και 4 μισθούς θα χάσουν μέσα στο 2020 οι εργαζόμενοι με τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές παρεμβάσεις, ενώ κοντά στο 1 εκατ. υπολογίζονται όσοι θα έχουν έως και 35% απώλειες στο δώρο Χριστουγέννων με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία προβλέπει ότι ο υπολογισμός θα γίνει με βάση το ποσό της αποζημίωσης των 534 ευρώ που έχει οριστεί για την αναστολή σύμβασης εργασίας.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο δικηγόρος - εργατολόγος Δ. Τεμπονέρας, το δώρο Χριστουγέννων του 2020 υπολογίζεται επί του ποσού της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, δηλαδή επί των αποδοχών των 534 ευρώ τον μήνα (ή 17,8 ευρώ την ημέρα) και όχι επί του ονομαστικού μισθού.

Και αναλογεί στα διαστήματα των αναστολών των συμβάσεων εργασίας τους σε απασχολούμενους: α) Σε επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής, β) σε επιχειρήσεις - εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, γ) σε κύρια και μη κύρια ξενοδοχειακά και τουριστικά καταλύματα εποχικής λειτουργίας και δ) σε επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

«Η κυβέρνηση δεν πήγε στη λύση που είχε εφαρμόσει λίγους μήνες πριν με το δώρο Πάσχα, οπότε και κατεβλήθη στο ακέραιο από εργοδότη και κράτος και μειώνει το επίδομα Χριστουγέννων έως και 35%. Η κρατική συμμετοχή αναμένεται και εδώ να δημιουργήσει προβλήματα καθώς ακόμα και σήμερα η κρατική συνεισφορά στο δώρο Πάσχα δεν έχει καταβληθεί» σημειώνει ο Δ. Τεμπονέρας.

Να υπενθυμίσουμε ότι, όπως έχει αναφέρει η «Αυγή», οι απώλειες των μισθών και του εισοδήματος για τους εργαζόμενους από τον συνδυασμό των κυβερνητικών μέτρων τόσο κατά την περίοδο της πανδημίας (Μάρτιος - Μάιος) όσο και μετά από αυτήν την περίοδο, υπολογίζονται ότι θα υπερβούν το 25%, καθώς η μεγάλη πλειονότητα θα χάσει έως 4 στους 14 μισθούς.

Ειδικότερα, η αναστολή των συμβάσεων εργασίας για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, αλλά και το οριζόντιο μέτρο τής εκ περιτροπής εργασίας που επιλέχθηκε ως μέτρο για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων έχουν επιφέρει δραματικά αποτελέσματα στην τσέπη των εργαζομένων. Σ’ αυτά πρέπει τώρα να προστεθούν η «απλήρωτη» εργασία μέχρι το τέλος του χρόνου και οι απώλειες στο δώρο Χριστουγέννων. Πέρα βέβαια από το γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να λάβουν «εικονικά» δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας προκειμένου να κρατήσουν με μειωμένες αποδοχές τη θέση εργασίας τους.

Α. Πετρόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL