Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου / 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: "Ασημένιος" Λάνθιμος στη Βενετία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου / 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: "Ασημένιος" Λάνθιμος στη Βενετία

“Πλάσαμε πολυδιάστατες, υπέροχες, εφιαλτικές γυναίκες. Σύνθετες, όπως κάθε άνθρωπος. Τρεις γυναίκες που είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι, ενώ η αντρική ματιά στο σινεμά βλέπει τις γυναίκες ως συζύγους, γκόμενες, αντικείμενα του πόθου” έλεγε ο Γιώργος Λάνθιμος παρουσιάζοντας την ταινία «The Favourite» που του χάρισε τελικά τον Αργυρό Λέοντα και το Βραβείο Γυναικείου Ρόλου στην Ολίβια Κόλμαν στο 75ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου τον Χρυσό Λέοντα παρέλαβε ο Αλφόνσο Κουαρόν για το “Roma”. Ο Μεξικανός σκηνοθέτης αφιέρωσε το βραβείο στην νταντά του, στην ιστορία της οποίας στηρίχτηκε η ταινία, δηλώνοντας την αγάπη του σ' εκείνη, στην οικογένειά του και την πατρίδα του.

Με το Βραβείο Σκηνοθεσίας τιμήθηκε ο Ζακ Οντιάρ, το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου απονεμήθηκε στους Τζόελ και Ίθαν Κοέν και το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στον Γουίλιαμ Νταφόε για τον ρόλο του ως Βίνσεντ Βαν Γκονγκ.

Στο «The Favourite», μια γκροτέσκα κωμωδία εποχής για την ιστορία της βρετανικής βασιλείας και μια σαρκαστική κατάδυση στη γυναικεία ψυχοσύνθεση, ο διεθνής Έλληνας σκηνοθέτης για πρώτη φορά δεν συνυπογράφει το σενάριο με τον έως τώρα μόνιμο συνεργάτη του Ευθύμη Φιλίππου, καθώς η ιδέα και μια πρώτη μορφή σεναρίου ήταν ήδη έτοιμη από τότε που του έγινε, εννέα χρόνια πριν, η πρόταση. Φανερά συγκινημένη, η Ολίβια Κόλμαν, που ερμήνευσε τη βασίλισσα Άννα, ευχαρίστησε τον σκηνοθέτη “που της έδωσε τον ρόλο που τόσο αγάπησε”, αλλά και τις συμπρωταγωνίστριές της Έμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις. Τις τρεις “απίθανες ηθοποιούς με τις οποίες συνεργάστηκε” ευχαρίστησε από σκηνής, παραλαμβάνοντας το βραβείο, και ο Γιώργος Λάνθιμος, ο οποίος επέστρεψε στη Μόστρα επτά χρόνια μετά τη συμμετοχή του εκεί με τις «Άλπεις», το 2011, όπου είχε αποσπάσει το Βραβείο Σεναρίου από κοινού με τον Ευθύμη Φιλίππου.

«Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται εδώ και χρόνια στην πρωτοπορία των πολιτιστικών και πνευματικών δυνάμεων που δημιουργούν στη χώρα μας. Η νέα του επιτυχία στο Φεστιβάλ Βενετίας έρχεται να επισφραγίσει την έως τώρα άκρως δημιουργική του πορεία και να του δώσει νέα πνοή για ακόμα περισσότερα καινοτόμα έργα στο μέλλον» τονίζει ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στο συγχαρητήριο μήνυμά του. Στο συγχαρητήριο μήνυμα του υπουργείου Πολιτισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων: “Ο Λάνθιμος προσφέρει στον δημόσιο διάλογο πολύτιμο υλικό προς συζήτηση γύρω από καίρια και πολλές φορές αναπάντητα κοινωνικοπολιτισμικά ερωτήματα. Αποδεικνύεται ότι η πρωτοπορία στην τέχνη μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στην καθημερινότητα των πολιτών. Η ενεργοποίηση θεσμικών αντανακλαστικών καθίσταται για τον λόγο αυτό αναγκαία προκειμένου αυτού του είδους η σχέση ανάμεσα στους νεότερους δημιουργούς και ένα διαρκώς πιο ανήσυχο κοινό να ενισχυθεί. Τα συγχαρητήρια είναι δεδομένα, όπως είναι και η βούληση της Πολιτείας να συμβάλει αποτελεσματικά σε κάθε επόμενη μέρα των σύγχρονων δημιουργών του ελληνικού σινεμά".

"Θεωρούμε πως η Πολιτεία έχει χρέος να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες και θεσμικό περιβάλλον ώστε οι Έλληνες δημιουργοί να αξιοποιήσουν το ταλέντο τους και να προβάλουν τη δουλειά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε" δήλωσε και ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος. Συγχαρητήρια απέστειλε και η τομεάρχης Πολιτισμού της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η καριέρα του εξελίσσεται αποκλειστικά εκτός της χώρας μας μοιάζει εύλογο και σίγουρα του δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες να προοδεύει και να υλοποιεί το δημιουργικό όραμά του. Ωστόσο, από την πλευρά της, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για τη στήριξη των Ελλήνων δημιουργών του κινηματογράφου και να αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία τους νεότερους δημιουργούς. Αυτό θα πρέπει να αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους της κινηματογραφικής πολιτικής της κυβέρνησης, που δείχνει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την 7η τέχνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL