Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Εκδηλώσεις / Φεστιβάλ Επιστήμης στην Πάτρα, 8 - 11 Μαΐου 2019
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκδηλώσεις / Φεστιβάλ Επιστήμης στην Πάτρα, 8 - 11 Μαΐου 2019

Το Φεστιβάλ Επιστήμης «Patras Science Festival» επιστρέφει στην αχαϊκή πρωτεύουσα για τρίτη συνεχή χρονιά από τις 8 έως τις 11 Μαΐου 2019.

Το φεστιβάλ έχει φέτος θέμα «Το Μέλλον της Επιστήμης - (το) δικό μας παρόν» και φιλοδοξεί να προσελκύσει τη μαθητική, τη φοιτητική και την επιστημονική κοινότητα. Ερευνητές, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί θα μας ξεναγήσουν στον κόσμο της επιστήμης και στα καθημερινά επιστημονικά φαινόμενα με έναν συναρπαστικό, κατανοητό και ευφάνταστο τρόπο. Στο φεστιβάλ συμμετέχουν εξήντα ερευνητικοί, ακαδημαϊκοί και εκπαιδευτικοί οργανισμοί και περιλαμβάνονται δράσεις για κάθε ηλικία, όπως διαδραστικά δρώμενα, εργαστήρια για παιδιά, ομιλίες, αστροπαρατήρηση, κυνήγι θησαυρού και ξεναγήσεις.

Την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή (8-11 Μαΐου), η πρωινή ζώνη είναι αφιερωμένη στους μαθητές στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Οι απογευματινές και οι βραδινές δράσεις φιλοξενούνται σε επιλεγμένους χώρους στο κέντρο της πόλης (Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Πατρέων, Royal Theater, Θέατρο Act, Tag café, Συνδετήρας και Βιβλιοθήκη ΕΑΠ) και απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Η γιορτή κορυφώνεται με την πρωινή ζώνη το Σάββατο 11 Μαΐου στο ΕΑΠ με την Τελετή Λήξης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών με ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και πρωτότυπο πρόγραμμα εκδηλώσεων.

Κατά τη διάρκεια του Patras Science Festival, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συναρπαστικές συζητήσεις και ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες επιστήμονες, παρουσιάσεις και προβολές, καθώς και να συμμετάσχουν σε εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα και επιμορφωτικά παιχνίδια.

Το «Patras Science Festival» διοργανώνεται από τον εκπαιδευτικό οργανισμό Επιστήμη Επικοινωνία - SciCo και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας και του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών. Το φεστιβάλ υποστηρίζουν με τη συνεργασία τους πλήθος ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων, καθώς και εκπαιδευτικοί οργανισμοί της χώρας και του εξωτερικού.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα http://www.patras-science-festival.gr/

Ομιλίες του νομπελίστα Kip Thorne σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στις 24 Μαΐου, στις 7 το απόγευμα, ο διάσημος θεωρητικός φυσικός και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Φυσικής 2017 Kip Thorne θα δώσει ομιλία για το ευρύ κοινό στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με τίτλο «Εξερευνώντας το Σύμπαν με τα βαρυτικά κύματα: Από τη Μεγάλη Έκρηξη στις μαύρες τρύπες».

Η ομιλία γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών των εκατό χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και συνδιοργανώνεται από το ΑΠΘ, την Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και τις εκδόσεις Ροπή, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Ο Kip Thorne είναι ομότιμος καθηγητής στην έδρα Feynman της Θεωρητικής Φυσικής του California Institute of Technology. Το ερευνητικό του έργο συνέβαλε καθοριστικά στη γέννηση και τη θεμελίωση του κλάδου της Αστρονομίας Βαρυτικών Κυμάτων και ο ίδιος ήταν από τους ιδρυτές του πειράματος ανίχνευσης βαρυτικών κυμάτων LIGO το 1984. Έχει επιβλέψει δεκάδες διδακτορικές διατριβές και έχει διαμορφώσει γενιές αστροφυσικών ως δάσκαλος και συνεργάτης. Το 2017 βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων με το πείραμα LIGO, το οποίο μοιράστηκε μαζί με τους R. Weiss και B. Barish. Εκτός από το βραβείο Νόμπελ, ο Thorne έχει λάβει δεκάδες βραβεία υψηλού κύρους ως αναγνώριση του επιστημονικού του έργου.

Σημαντικό επίσης είναι το εκλαϊκευτικό του έργο, καθώς έχει συγγράψει βιβλία όπως το “Μαύρες Τρύπες και Στρεβλώσεις του Χρόνου” και το “Η Επιστήμη του Interstellar”. Το τελευταίο αναφέρεται στην ταινία “Interstellar”, της οποίας είχε την επιστημονική επιμέλεια. Η συμμετοχή του στην παραγωγή της και η συνεργασία του με τον Κρίστοφερ Νόλαν ήταν καθοριστικής σημασίας για την ακρίβεια και αληθοφάνεια της ταινίας και την κατέστησε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του σύγχρονου κινηματογράφου επιστημονικής φαντασίας.

Η ομιλία του Kip Thorne έρχεται σε μια ιδιαίτερα σημαντική περίοδο για τον επιστημονικό κόσμο, μόνο λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της πρώτης εικόνας από μια υπερμεγέθη μελανή οπή.

Σε αναγνώριση του συνολικού του έργου και της συνεισφοράς του στην επιστήμη της Φυσικής και την εξέλιξη της ανθρώπινης γνώσης, το Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ θα του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα σε ειδική τελετή νωρίτερα το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, στην αίθουσα τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής.

Την προηγούμενη ημέρα, 23 Μαΐου 2019 στις 7 το απόγευμα, ο Kip Thorne θα δώσει ομιλία για το κοινό και στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Η είσοδος και στις δυο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες συμμετοχής μπορούν να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες https://www.astro.auth.gr/ και https://www.eef.edu.gr/

Γιάννης Κοντογιάννης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL