Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων / Ομόφωνη έγκριση για το Ελληνικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων / Ομόφωνη έγκριση για το Ελληνικό

Εγκρίθηκε ομόφωνα κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, καθώς και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού - Αγ. Κοσμά».

Τα μέλη του Συμβουλίου γνωμοδότησαν για την έγκριση θέτοντας παράλληλα τρεις όρους που αφορούν την προστασία και ανάδειξη των νεότερων μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή της επένδυσης. Δηλαδή να καθοριστεί ζώνη προστασίας 100 μέτρων γύρω από το κηρυγμένο μνημείο Saarinen, το κτίριο του ανατολικού αερολιμένα, και να απομακρυνθούν οι μεταγενέστερες προσθήκες. Επίσης το -προσφάτως χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο- αγγλικό υπόστεγο, γνωστό ως Παγόδα, να χοροθετηθεί σε αυτόνομο οικοδομικό τετράγωνο, πανταχόθεν ελεύθερο, και τυχόν μελλοντικά κτίσματα να είναι συνοδά της χρήσης του και να συνάδουν με τον χαρακτήρα του μνημείου και τέλος οι μελέτες που αφορούν τα μνημεία και τον άμεσο περιβάλλοντα χώρο τους να υποβάλλονται στο ΥΠΠΟΑ για τις προβλεπόμενες από τον νόμο εγκρίσεις.

Η εισηγήτρια Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης και Προστασίας Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων, παρουσίασε το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει τον τρόπο που θα αναπτυχθούν το μητροπολιτικό πάρκο και οι υπό επένδυση περιοχές, καθώς και τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου στην περιοχή. Αρχικά στην εισήγησή της η Α. Ανδρουλιδάκη πρότεινε να τεθεί επίσης ο όρος η έγκριση του ΣΟΑ από το Συμβούλιο να τελεί υπό την επιφύλαξη της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο, όπως είναι γνωστό, έχουν προσφύγει η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού και κάτοικοι της περιοχής ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού με την οποία δεν χαρακτηρίζονται ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτήρια στην περιοχή του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, όπως το αρχικό κτήριο του πρώην Δυτικού Αεροσταθμού, ο παλαιός Πύργος Ελέγχου και το ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής αξίας συγκρότημα πέντε (5) κτηρίων του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων των αρχών της δεκαετίας του 1930.

Εκ μέρους της μελετητικής εταιρείας Ιnveco υποστηρίχθηκε ότι οι ουρανοξύστες θα αποτελέσουν τα νέα τοπόσημα της Αθήνας και ότι μετά την επένδυση του Ελληνικού θα αλλάξει ο τυπικός σχεδιασμός της πόλης, αφού για πρώτη φορά υπάρχει η ελευθερία να μην τίθεται περιορισμός στο ύψος ενός κτηρίου.

Ο υπεύθυνος της περιβαλλοντικής μελέτης κ. Κουταγιώργης επισήμανε το επίπεδο του σχεδιασμού, που είναι αυτό του καθορισμού ζωνών ανάπτυξης, τονίζοντας ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί παρά να εξεταστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις του αρχικού σχεδιασμού και ότι όλα τα υπόλοιπα στάδια των μελετών που θα εξειδικεύουν τα έργα θα κατατίθενται στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για εξέταση και έγκριση.

Εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα και κάτοικοι της περιοχής που παρευρέθηκαν επίσης στη συνεδρίαση πρότειναν να μην λάβει απόφαση το Συμβούλιο μέχρι να βγεί απόφαση του ΣτΕ, ενώ σχολίασαν τις βασικές αρχές που διέπουν το ΣΟΑ αναφέροντας ότι αποτελεί ουσιαστική παρέμβαση στον αστικό σχεδιασμό της Αττικής και ότι εισάγει ύψη, όγκους και αναλογίες ξένες προς την αρχιτεκτονική και την πολεοδομία της Αθήνας και ευρύτερα της Αττικής αλλοιώνοντας την τοπογραφία και εν γένει το τοπίο και κυρίως την αττική ακτογραμμή.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ και της Ελληνικό Α.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL