Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μεγαλύτερα διαμερίσματα και γραφεία χτίζουν οι Έλληνες

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η μεγέθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας. Κατά τον Απρίλιο που πέρασε καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά πολλαπλάσια, σε...

Συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς η μεγέθυνση της οικοδομικής δραστηριότητας. Κατά τον Απρίλιο που πέρασε καταγράφηκε αύξηση σε ποσοστό 1% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, αλλά πολλαπλάσια, σε ποσοστό 25,5% στην επιφάνεια και σε ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, ίσο με το 35,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα διαμερίσματα, οι αποθηκευτικοί χώροι, τα γραφεία, οι επαγγελματικοί χώροι, τα εργαστήρια κ.ά. που κατασκευάζονται το τελευταίο διάστημα (αφού ανάλογες τάσεις παρατηρούνται σταθερά τους προηγούμενους μήνες) είναι μεγαλύτερα και βεβαίως περισσότερο άνετα και λειτουργικά.

Με βάση τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα (δηλαδή το άθροισμα και της ιδιωτικής, η οποία αποσπά το συντριπτικά μεγαλύτερο μερίδιο και της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας) αυξήθηκε κατά τον περασμένο Απρίλιο στο σύνολο της χώρας, φτάνοντας τις 1.058 εκδοθείσες οικοδομικές άδειες. Αυτές αντιστοιχούσαν σε 248,4 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και σε 1.164 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσιάστηκε δηλαδή, άνοδος κατά 1,0% του αριθμού των οικοδομικών αδειών, κατά 25,5% στην επιφάνεια και κατά 35,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Ειδικά όσον αφορά τις εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, αυτές στο σύνολο της χώρας ανήλθαν κατά τον ίδιο μήνα σε 1.048, που αντιστοιχούσαν σε 247,3 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 1.157,7 χιλιάδες κ.μ. όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 28,1% στην επιφάνεια και κατά 38,4% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Οι εκδοθείσες άδειες δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας ήταν 10 και αντιστοιχούσαν σε 1,1 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 6,3 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο ήταν για τον μήνα Απρίλιο 2018, 0,5%.

Η εικόνα του δωδεκαμήνου

Κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Μάιο 2017 έως τον Απρίλιο 2018, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής και δημόσιας) ανήλθε σε 14.108 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούσαν σε 2.990,4 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 13.104,4 χιλιάδες κ.μ. όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 7,5% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 17,4% στην επιφάνεια και κατά 18,6% στον όγκο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Μαΐου 2017 - Απριλίου 2018, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 7,5% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 16,8% στην επιφάνεια και κατά 16,8% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Μαΐου 2016 - Απριλίου 2017. Το ποσοστό συμμετοχής της Δημόσιας Οικοδομικής Δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο ήταν 4,2%.

Κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου - Απριλίου 2018, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 5,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 15,6% στην επιφάνεια και κατά 11,7% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του έτους 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφάνισε στο σύνολο της χώρας αύξηση κατά 5,0% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 14,3% στην επιφάνεια και κατά 10,3% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο.

ΘΑΝ. ΠΑΝ.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο