Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Αναγκαία η ρευστότητα για τη ΔΕΗ και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην εξόφληση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναγκαία η ρευστότητα για τη ΔΕΗ και η διευκόλυνση των καταναλωτών στην εξόφληση

Προτάσεις στην κατεύθυνση μιας πιο ριζοσπαστικής ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος, πέραν του ευνοϊκού πλαισίου των διακανονισμών που βρίσκεται σε ισχύ, προκειμένου η ΔΕΗ να επιστρέψει στην κανονικότητα της ρευστότητας και οι καταναλωτές να διευκολυνθούν στην εξόφληση χρεών, αντιμετωπίζοντας πολύμορφες οικονομικές υποχρεώσεις, δημοσιοποίησε χθες το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρεται στο ευνοϊκότερο πλαίσιο που διαμόρφωσε η ΔΕΗ για ρύθμιση οφειλών σε 36 δόσεις και στην παράλληλη καθιέρωση της έκπτωσης 15% στην αξία του ρεύματος, προς επιβράβευση των καταναλωτών που έσπευσαν να εξοφλήσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Όμως, όπως επισημαίνει, ένα εκατομμύριο καταναλωτές καθυστερούν την αποπληρωμή 1,5 δισ. ευρώ ληξιπροθέσμων οφειλών από διαφορετικές αιτίες, με αποτέλεσμα τη σοβαρή μείωση της ρευστότητας της επιχείρησης, αποδυναμώνοντας τις αναγκαίες δράσεις της σε δύσκολες στιγμές για την ίδια, την πρώτη δημόσια επιχείρηση της χώρας, την κοινωνία και το κράτος. Παρ' όλ' αυτά, η διοίκηση της ΔΕΗ, με την υποστήριξη του ΥΠΕΝ, μελετά τις επόμενες κινήσεις της για τη διευκόλυνση των καταναλωτών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πολύμορφες οικονομικές υποχρεώσεις τους στην παρούσα συγκυρία.

Τονίζει τα βασικά και αλληλοσυμπληρούμενα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, ήτοι: την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την καταβολή του μηνιαίου λογαριασμού ρεύματος, την επιβαλλόμενη από τη ΔΕΗ κυρωτική διαδικασία αποκοπής ρεύματος, εφόσον διαπιστώνεται αδυναμία καταβολής ρυθμισμένων δόσεων ή μονιμότερη αδυναμία εξόφλησης υποχρεώσεων προς τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα σημειώνει ότι δεν μπορούν προφανώς όλοι να αντεπεξέλθουν στη “δεύτερη ευκαιρία” που καθορίζει η ΔΕΗ, που είναι ρύθμιση έντονα περιοριστική, καθώς προβλέπει προκαταβολή του 30% της οφειλής και διακανονισμό του υπολοίπου σε 8 δόσεις, ιδιαίτερα για όσους οφείλουν άνω των 3.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο, προσθέτει, ανατροφοδοτούνται οι οφειλές και διαιωνίζεται αδιέξοδη κατάσταση των ληξιπροθέσμων χρεών σε βάρος και της ΔΕΗ.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:

* Τον διαχωρισμό και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε πολλές δόσεις, που θα αναπτύσσονται με βάση τη συναίνεση και τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του κάθε καταναλωτή και θα καταβάλλονται μαζί με τους τρέχοντες λογαριασμούς, που όμως δεν θα τους διογκώνουν υπέρμετρα.

* Την επαναφορά όλων των καταναλωτών στην κανονικότητα και στη μηνιαία καταβολή της κατανάλωσής τους, υπό τον όρο της απαρέγκλιτης καταβολής της, κάθε τέλος του μήνα, διαφορετικά θα ακολουθούν άμεσες κυρώσεις κλιμακούμενης αποκοπής.

* Η κυρωτική διαδικασία των αποκοπών θα κλιμακώνεται σταδιακά, αρχής γενομένης με μία εικοσιτετράωρη προειδοποιητική διακοπή, την οποία θα ακολουθεί, έπειτα από υποτροπή εντός δεκαπενθήμερου, και δεύτερη διακοπή διπλάσιου χρόνου. Σε περίπτωση νέας υποτροπής, τότε η διακοπή θα είναι μονιμότερου χαρακτήρα.

Όπως τονίζει, εκτιμά πως αυτό το ρυθμιστικό πλαίσιο θα διευκολύνει την επιστροφή της ΔΕΗ στην κανονικότητα και των καταναλωτών στην τακτική εξόφληση του λογαριασμού τους και στην άνετη, έστω μακροπρόθεσμη, εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους.

Παράλληλα, θεωρεί ότι για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να συστήνουν τμήματα κοινωνικής υποστήριξης για την αντιμετώπιση ακραίων περιπτώσεων πολύ ευάλωτων καταναλωτών, για να αποτρέπονται κοινωνικά ανάλγητες καταστάσεις που κατά καιρούς βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργώντας λανθασμένες εντυπώσεις οι οποίες δεν ταιριάζουν με το κοινωνικό προφίλ και το έργο που διακρίνει μια μεγάλη δημόσια επιχείρηση, όπως είναι η ΔΕΗ.

Καταλήγει επισημαίνοντας ότι σύντομα η κυβέρνηση οφείλει να “ξεφορτώσει” τα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις πρόσθετες λεγόμενες “ρυθμιζόμενες χρεώσεις”, που σήμερα προσαυξάνουν κατά 50%, περίπου, τους λογαριασμούς του ρεύματος και αποτελούν πρόσθετο βάρος που φορτώνεται χωρίς λόγο η ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL