Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Ισραήλ: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισραήλ: Στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

«Μπίμπι» ή «Μπένι»;

Οι Ισραηλινοί προσέρχονται σήμερα, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μήνες, στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές που προμηνύονται μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του πρώην αρχηγού του στρατού Μπένι Γκαντς.

Οι 6,4 εκατομμύρια ισραηλινοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες από τις 7:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) έως τις 22:00 στα 10.700 εκλογικά τμήματα σε μια εκλογική μάχη, κατά τα φαινόμενα παρόμοια με εκείνη του περασμένου Απριλίου.

Τότε, το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, και το Καχόλ Λαβάν, το νέο κεντρώο κόμμα «Μπλε Λευκό» με επικεφαλής τον Γκαντς, κέρδισαν από 35 έδρες στην Κνεσέτ των 120 εδρών.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ριβλίν έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Νετανιάχου, με τον 69χρονο «Μπίμπι» να μην καταφέρνει να σχηματίσει έναν πλειοψηφικό συνασπισμό. Και για να μην επιτρέψει στον πρόεδρο Ριβλίν να ζητήσει από κάποιον αντίπαλο να σχηματίσει την κυβέρνηση, διέλυσε το κοινοβούλιο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ένας μέσος όρος των δημοσκοπήσεων δίνει σε καθένα ένα από τα δύο κόμματα - Λικούντ και Καχόλ Λαβάν - 32 έδρες. Τα ποσοστά που θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα, δυνητικοί κυβερνητικοί σύμμαχοι, - σχηματισμοί της δεξιάς ή θρησκευτικά κόμματα για τον Νετανιάχου - και αριστερά και αραβικά κόμματα για τον Γκαντς, θα είναι καθοριστικά.

Περίπου 18.000 αστυνομικοί, αστυνομικοί και εθελοντές θα αναπτυχθούν και θα εποπτεύσουν εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα και σε εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι εκλογές θεωρούνται δημοψήφισμα υπέρ ή κατά του Νετανιάχου επειδή θα λάβουν χώρα έναν μήνα πριν ο αρχηγός του Λικούντ εμφανισθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για υποθέσεις «διαφθοράς», «κατάχρησης εμπιστοσύνης» και «ατασθαλιών». Προς το παρόν δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Νετανιάχου και συνεπώς δεν έχει καταδικασθεί, όμως μια εκλογική νίκη θα μπορούσε να επιτρέψει στους συμμάχους του να ψηφίσουν την ασυλία του.

Ο απόστρατος στρατηγός Γκαντς, είναι περισσότερο φιλελεύθερος στα κοινωνικά ζητήματα, έχει καλλιεργήσει παράλληλα μια εικόνα γερακιού στα ζητήματα ασφαλείας και παίζει το χαρτί της «εντιμότητας». «Είναι λίγες οι φορές που οι ψηφοφόροι βρίσκονται αντιμέτωποι με δύο επιλογές τόσο ξεχωριστές, δύο μόνο δρόμους και πρέπει να επιλέξουν ποιον θα πάρουν», ανέφερε ο Γκαντς σε άρθρο που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στα Εβραϊκά σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες.

Ο Νετανιάχου από την πλευρά δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ψηφοφόρουν έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε μια «αδύναμη κυβέρνηση» υπό την ηγεσία της «αριστεράς και των Αράβων» και μιας «ισχυρής δεξιάς κυβέρνησης» με ηγέτη αυτόν.

«Ο αποφασιστικός παράγοντας θα είναι το ποσοστό συμμετοχής», εκτιμά η Γκαγίλ Ταλσίρ, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Στις τελευταίες εκλογές, η συμμετοχή ήταν κοντά στο 68%.

Τα πρώτα exit polls αναμένονται λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 22:00, ενώ τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα θα ξεκινήσουν να ανακοινώνονται αργότερα το βράδυ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL