Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
«Οι πολιτικές δαιμονοποίησης προκάλεσαν σειρά παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Οι πολιτικές δαιμονοποίησης προκάλεσαν σειρά παραβιάσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Οι «πολιτικές δαιμονοποίησης» προκάλεσαν σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το 2017, αναφέρει η Διεθνής Αμνηστία στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύεται σήμερα, καταγγέλλοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές, αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης και υποδοχής προσφύγων.

«Καθ΄όλη τη διάρκεια του 2017, εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο δοκίμασαν τους πικρούς καρπούς των πολιτικών δαιμονοποίησης», αναφέρεται στην έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης που για πρώτη φορά παρουσιάσθηκε στην Ουάσινγκτον.

Η Διεθνής Αμνηστία προσάπτει στους «ηγέτες των πλουσιοτέρων χωρών» μία προσέγγιση στην προσφυγική κρίση, «που συνδέει την αποφυγή με την ωμή απανθρωπιά».

Στην Ευρώπη, η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει ότι οι περισσότεροι ηγέτες «αποφάσισαν ότι στην πράξη όλα είναι επιτρεπτά για να εμποδισθούν οι πρόσφυγες να φθάσουν στις ακτές της ηπείρου».

Κάνει ιδιαίτερη μνεία στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Αυστρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, όπου «ορισμένοι υποψήφιοι επεδίωξαν να μετατρέψουν τις κοινωνικές και οικονομικές αγωνίες σε αισθήματα εκδίκησης, κυρίως κατά των προσφύγων και μεταναστών»

Ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας Σαλίλ Σέτι καταγγέλλει ειδικότερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος από την εκλογή του έχει πληθύνει τις προσπάθειες να επιβάλει αντιμεταναστευτική νομοθεσία, η εφαρμογή της οποίας έχει αναιρεθεί πολλές φορές από τη δικαιοσύνη.

«Πρόκειται για έναν πρόεδρο ο οποίος πραγματικά δήλωσε κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της θητείας του ότι εγκρίνει τα βασανιστήρια και μπορείτε να φαντασθείτε τι σημαίνει αυτό για τις ανά τον κόσμο κυβερνήσεις που χρησιμοποιούν αφειδώς τα βασανιστήρια», κατήγγειλε ο Σαλίλ Σέτι . 

Αδύναμη διεθνής κοινότητα 

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει επίσης την εκστρατεία «εθνοκάθαρσης κατά των Ροχίνγκια στην Μιάνμαρ», η οποία έχει προκαλέσει την έξοδο 655.000 ανθρώπων από τη χώρα.

«Το επεισόδιο αυτό θα μείνει στην ιστορία ως ένα επιπλέον παράδειγμα της καταστροφικής αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να διευθετήσει καταστάσεις πρόσφορες στις χειρότερες μαζικές ωμότητες», διαπιστώνεται στην έκθεση.

Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται επίσης στον «τρομακτικό» αριθμό των αμάχων θυμάτων των ένοπλων συρράξεων, αναφέροντας «την ανθρωπιστική καταστροφή στην Υεμένη», τις τυφλές σφαγές στη Συρία και το Ιράκ και την αναγκαστική έξοδο των πληθυσμών του Νοτίου Σουδάν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, «οι εμπόλεμες πλευρές στις συρράξεις που καθαιμάσσουν τον πλανήτη δεν επιδιώκουν να διατηρήσουν ούτε ένα πρόσχημα σεβασμού των υποχρεώσεών τους», αναφέρεται στην έκθεση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση προσάπτει επίσης στις κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύονται τις ανησυχίες που συνδέονται με την τρομοκρατία για να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ισορροπία ανάμεσα στην κρατική εξουσία και τις ατομικές ελευθερίες». Ως παράδειγμα αναφέρει τη Γαλλία, η οποία έθεσε τέλος στην ισχύ της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μόνο αφού «ενέγραψε στο κοινό δίκαιο σειρά έκτακτων ρυθμίσεων».

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL