Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.8°C17.0°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
10.3°C14.5°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
10.1°C11.3°C
1 BF 66%
Βρυξέλλες: Δεν αναμένεται η λήψη νέων αποφάσεων για το προσφυγικό πριν τον Ιούνιο του 2018
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βρυξέλλες: Δεν αναμένεται η λήψη νέων αποφάσεων για το προσφυγικό πριν τον Ιούνιο του 2018

Το μεταναστευτικό είμαι μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που θα συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ωστόσο αποφάσεις δεν αναμένεται να υιοθετηθούν.

Αυτό ανέφερε καλά πληροφορημένη πηγή του Συμβουλίου των ΕΕ από τις Βρυξέλλες, λέγοντας πως κατά τη διάρκεια της συνόδου θα υπάρχει κάποιο σχετικό σημείωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλντ Τουσκ προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η συζήτηση θα είναι γενική και ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην Σύνοδο που θα γίνει τον Ιούνιο του 2018, σημειώνοντας εκ παραλλήλου ότι είναι γνωστή η άποψη του Τουσκ ότι το ζήτημα των μετεγκατάστασεων των προσφύγων και του προσδιορισμού συγκεκριμένων ποσοστών που οφείλουν να απορροφούν τα κράτη μέλη, δεν αποδίδει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται επίσης να προτείνει τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού οικονομικής στήριξης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, το οποίο όπως επισημαίνουν κύκλοι προσκείμενοι στην προεδρία είναι ένα πρόβλημα που θα απασχολεί για χρόνια την ΕΕ.

Κατά τα άλλα η σύνοδος κορυφής θα ξεκινήσει την Πέμπτη το απόγευμα με βασικό αντικείμενο συζήτησης την ευρωπαΐκή άμυνα και τη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Παρών στη συνεδρίαση θα είναι και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ. Επίσης αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας όπου θα υπάρξει κοινή γαλλογερμανική τοποθέτηση. Θα συζητηθούν ακόμη οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στην Ιερουσαλήμ, μετά από αίτημα που υπέβαλε η βελγική αντιπροσωπεία.
 
Τέλος, κατά τη διάρκεια της συνόδου αναμένεται να συνεδριάσουν και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ. Με δεδομένο ότι στη Γερμανία δεν έχει ακόμα σχηματιστεί κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα υιοθέτησης συγκεκριμένων αποφάσεων. Και για το θέμα αυτό η συζήτηση θα είναι γενικού χαρακτήρα και η υιοθέτηση συγκεκριμένων αποφάσεων μετατίθεται τουλάχιστον για το Ιούνιο του 2018. Κύκλοι προσκείμενοι στο Συμβούλιο σημείωναν πάντως ότι είναι η πρώτη φορά που συγκαλείται Σύνοδος Κορυφής της ζώνης του ευρώ χωρίς να υπάρχουν συνθήκες κρίσης. Επίσης, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν θα είναι και το Brexit.

«Κατάργηση της υποχρεωτικής ποσόστωσης προσφύγων»

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, θα υποστηρίξει ενώπιων των ηγετών της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις είναι «διχαστικές και αναποτελεσματικές», σε μία «σαφή ένδειξη ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει την πολιτική που δημιούργησε διχασμούς στην ήπειρο».

Σύμφωνα με τον Guardian, ο Τουσκ θα ορίσει προθεσμία έξι μηνών στους ηγέτες της Ε.Ε. προκειμένου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, αλλά θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις εάν δεν υπάρξει συναίνεση. «Αν δεν υπάρξει λύση... συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο για να προχωρήσουμε μπροστά», αναφέρει ένα προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές χώρες που επικαλείται ο Guardian.

Όπως επισημαίνει πάντως η εφημερίδα, η πρόταση του Τουσκ αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις από άλλα ευρωπαϊκά όργανα, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η κατάργηση του σχεδίου «είναι πιθανόν να προκαλέσει αναστάτωση στην Ιταλία και στην Ελλάδα, χώρες που είχαν ζητήσει από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. να τις βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια» εκτιμά ο Guardian, προσθέτοντας πως η Γερμανία και η Σουηδία αναμένεται επίσης να αντιδράσουν σε οποιοδήποτε σχέδιο που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν άλλα κράτη-μέλη.

H αντίδραση Αβραμόπουλου

«Απαράδεκτη» και «αντιευρωπαϊκή» χαρακτήρισε σήμερα ο επίτροπος για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος την πρόταση που αναμένεται να κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στους ηγέτες της ΕΕ για την κατάργηση των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στο προσφυγικό.

«H θέση μου είναι σαφέστατη. Το έγγραφο του Τουσκ είναι απαράδεκτο. Είναι αντι-ευρωπαϊκό και αγνοεί όλη την εργασία που κάναμε τα τελευταία τρία χρόνια, μαζί» ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος, ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο.

Συνεχίζοντας, ο Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι ο ρόλος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι να υποστηρίζει «την ευρωπαϊκή ενότητα και τις αρχές». «Αυτό το κείμενο υπονομεύει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΕΕ, την αλληλεγγύη. Χωρίς αλληλεγγύη, η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτός ο όρος αναφέρεται στα ιδρυτικά κείμενα των Συνθηκών» υπογράμμισε ο Δ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι η ευθύνη για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να αναλαμβάνεται από μεμονωμένα κράτη-μέλη, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό θέμα.

«Η επιτυχία στη διαχείριση της κρίσης είναι αποτέλεσμα της κοινής δράσης και των κοινών μας προσπαθειών, των οργανισμών και όλων των κρατών-μελών» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, ενώ επισήμανε ότι δεν θα πρέπει μπορεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων να αντικαταστήσει την προστασία των προσφύγων. «Είναι νομική και ηθική μας υποχρέωση. Δεν χτίζουμε μια Ευρώπη-φρούριο» επισήμανε, ενώ διαφώνησε με την άποψη ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική, καθώς πάνω από 32.000 ατόμων έχουν μετεγκατασταθεί, και μάλιστα πάνω από το 90% των επιλέξιμων.

Καταλήγοντας ο επίτροπος για τη Μετανάστευση έστειλε μήνυμα στα κράτη-μέλη της ΕΕ ότι «δεν μπορεί να υπάρχει αλληλεγγύη αλά καρτ» και ότι «χρειάζεται να σφυρηλατήσουμε ενότητά μας και όχι να ενισχύουμε αντιευρωπαϊκές τοποθετήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL