Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Διπλασίασαν τα ποσοστά τους οι Πράσινοι στο Αμβούργο νίκη για το SPD δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλασίασαν τα ποσοστά τους οι Πράσινοι στο Αμβούργο νίκη για το SPD δίνουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα

Οι Πράσινοι είναι η παράταξη η οποία αναδείχθηκε θριαμβεύτρια των τοπικών εκλογών στο Αμβούργο, ενώ αντίθετα το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) υφίσταται μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού του - καταγράφει ιστορικό χαμηλό - και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ανασαίνει με ανακούφιση, αφού καταγράφει την πρώτη του νίκη έπειτα από πολύ καιρό, έστω με περιορισμό της δύναμής του.

Οι Φιλελεύθεροι (FDP) δίνουν ακόμη μάχη για την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) φαίνεται πως ανατρέπει τα exit polls και θα είναι, πιθανότατα, στη νέα Βουλή της χανσεατικής πόλης.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το SPD κερδίζει το 39% των ψήφων (από 45,6% το 2015), το CDU το 11,2% (15,9%), οι Πράσινοι 24,2% (12,4%), το FDP 5% (7,4%), η Αριστερά 9,1% (8,5%) και η AfD 5,3% (6,1%). Με αυτά τα αποτελέσματα, ο συνασπισμός SPD και Πρασίνων συγκεντρώνει 81 από τις 121 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου και θα συνεχίσει, κατά πάσα πιθανότατα, να κυβερνά.

Ο επικεφαλής του SPD και νυν δήμαρχος Πέτερ Τσέντσερ δήλωσε ήδη ότι η πρώτη του επιλογή είναι η συνέχιση της συνεργασίας με τους Πρασίνους και ότι θα ξεκινήσουν άμεσα διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων. Συμπλήρωσε ωστόσο ότι εφόσον το επιτρέπουν τα τελικά ποσοστά, σκοπεύει επίσης να συνομιλήσει και με το CDU.

Από την πλευρά των Πρασίνων, η επικεφαλής στο Αμβούργο Καταρίνα Φέγκεμπανκ έκανε λόγο για «επιτυχημένο συνασπισμό των τελευταίων πέντε ετών» και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί, με ισχυρότερο το κόμμα των Πρασίνων.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε. Τα επίσημα ποσοστά των κομμάτων θα γίνουν γνωστά την 11η Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL