Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.8°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
15 °C
14.9°C17.0°C
1 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
0 BF 59%
Τα "αγκάθια" της νέας Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "αγκάθια" της νέας Κομισιόν

Την Τρίτη παρουσίασε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν τη νέα Κομισιόν και τους ρόλους που θα αναλάβουν από την 1η Νοεμβρίου οι 3+5 αντιπρόεδροι της και οι λοιποί επίτροποι κι εμείς ασχοληθήκαμε κυρίως -όπως άλλωστε ήταν φυσικό- με τον Μαργαρίτη Σχοινά και το δικό του συντονιστικό ρόλο για την “προστασία των όσων συνθέτουν την Ευρώπη” με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Έτσι πέρασαν στα ψιλά τα υπόλοιπα νέα πρόσωπα στην “κυβέρνηση” της Ευρώπης, με εξαίρεση ίσως τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας και δέχεται ήδη τα πυρά των θαυμαστών του Σόιμπλε ότι τάχα έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα ή έναν Ιταλό να επιβάλει στη Ρώμη -και όχι μόνο- δημοσιονομική πειθαρχία.

Ωστόσο, τα πρόσωπα που θα απασχολήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι την τελική έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της ομάδας της Φον Ντερ Λάιεν είναι άλλα. Είναι η Ρουμάνα Ροβάνα Πλαμπ, εναντίον της οποίας έχουν εγερθεί κατηγορίες για διαφθορά, είναι ο Πολωνός Γιάνουζ Βοτσιεχόβσκι, ο οποίος ελέγχεται από τον Olaf (την κοινοτική υπηρεσία που κυνηγά τις απάτες) για περίεργα... οδοιπορικά, είναι και η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ, που επίσης κατηγορήθηκε ότι έβαλε την Ευρωβουλή να πληρώσει έναν βοηθό της στα χαρτιά. Ο πιο προβληματικός απ’ όλους, όμως, φαίνεται να είναι ο Ούγγρος Λάζλο Τροσκάνι, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης - και υπεύθυνος για τις συστηματικές επιθέσεις στις αρχές του κράτους δικαίου, τις οποίες έχει καταγγείλει η απερχόμενη Κομισιόν. Μάλιστα, ο Τροσκάνι αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, οπότε εάν τελικά “περάσει” από την Ευρωβουλή, θα είναι αυτός που θα χειρίζεται τις σχέσεις με τα δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία που περιμένουν στον προθάλαμο της Ένωσης.

Κι άντε, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας έχει “παγώσει” και δεν φαίνεται στον ορίζοντα να λιώνουν οι πάγοι. Τα δυτικά Βαλκάνια, όμως, περιμένουν με αγωνία την ημερομηνία έναρξης, ειδικά η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία - και είναι κρίσιμος ο ρόλος του αρμόδιου επιτρόπου, ο οποίος, ανάλογα με το κύρος και τις διπλωματικές του ικανότητες, μπορεί να επιταχύνει τις αποφάσεις των ηγετών.

Η Ελλάδα εδώ και δεκαπέντε χρόνια προωθεί την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε ένα άλμα σ’ αυτή την κατεύθυνση και η κυβέρνηση της Ν.Δ., παρά τον προεκλογικό εθνολαϊκισμό της, φαίνεται ότι παραμένει στην ίδια ρότα. Τόνισε, λοιπόν, χθες από τη Σόφια ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση με τη Βουλγάρα ομόλογό του, ότι “ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων (...) και σχετικά με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην πλήρη και συνεπή εφαρμογή της Συνθήκης των Πρεσπών”.

Ο δρόμος προς την Ε.Ε. για τα δυτικά Βαλκάνια είναι μάλλον δύσβατος. Και δεν χρειάζεται ακόμη ένα εμπόδιο στο πρόσωπο του Τροσκάνι.

Ο δρόμος προς την Ε.Ε. για τα δυτικά Βαλκάνια είναι μάλλον δύσβατος. Και δεν χρειάζεται ακόμη ένα εμπόδιο στο πρόσωπο του Τροσκάνι

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL